Pro Republica republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Komkommertijd
De webredactie

Gisterenavond, het was al wat aan de late kant, ging de telefoon. Het was Ton Biesemaat. 'Snel! Zometeen is Constantijn op NOVA! Nederland 2, het is al begonnen... Nu opnemen!' Meteen de bijbehorende website opgezocht, intussen informerend waar de uitzending over ging. 'Geen idee, maar waarschijnlijk gaat hij iets vertellen over zijn werk bij Neelie'. Mooi zo, de uitzending werd ook live op internet uitgezonden. 'Oh oké, momentje. Ton, ik moet even ophangen, want ik moet een http-debugger mee laten lopen. We bellen zometeen'.
En toen? Toen helemaal niets. 7 minuten en 58 seconden nikserige prietpraat tussen twee mensen die zich gaandeweg steeds ongemakkelijker leken te gaan voelen. Ton teruggebeld.

  - 'Ton Biesemaat'
  - 'Wawazdadnou?'
  - 'Uuhh... geen idee, we moeten met zijn allen op internet of zo...'
  - 'Ja,- en..?'
  - 'Eeh... nou, niks eigenlijk. Dat was 't, denk ik'.
  - 'Ja, maar wat deed -ie dan in NOVA?'
  - 'Weet ik veel, omme, eeh, - kweenie...'

 

NOVA, 1 juli 2010

Tijn van Amsberg moest om de een of andere reden op televisie, maar we hebben geen idéé waarom. Tijn - toch een paar maatjes intelligenter dan zijn oudste broer - had werkelijk helemaal niets te melden. Volledigheidshalve zetten we de video-opname hier maar naast - bij wijze van zinloze bandbreedtevervuiling - zodat u het eventueel zelf kunt beoordelen. Wie de moeite wil nemen er 8 minuten van zijn vrije tijd aan op te offeren moet zelf maar eens kijken, wellicht hebben wij iets over het hoofd gezien. Even overwogen we nog u het videofragment op dubbele snelheid aan te bieden, maar zelfs met heliumstemmetjes konden wij geen enkele inhoud toevoegen.

Aan nieuws toch geen gebrek zou je zeggen: we zitten immers midden in de formatie, de recente coup van het staatshoofd - daarover zijn inmiddels vriend en vijand het toch wel eens - die absoluut niet door de beugel kan, anders een item over vijftig jaar onafhankelijk Congo. Of iets over de viering van de afschaffing van de slavernij in Amsterdam, of iets melden over de gevolgen van de aanhoudende droogte voor de landbouw of desnoods zou het verkeersdrama op de A12 nader onder de aandacht van de kijker gebracht kunnen worden. Nu is het in de zomer altijd wel komkommertijd voor de nieuwsdiensten, desnoods gooi je dan maar een zoveelste reportage over sociale misstanden in Zuid-Afrika op de buis, of iets over de voorbereidingen van de Tourstart in Rotterdam of Wimbledon - weet ik veel - maar wie zit er nu in 's hemelsnaam op zúlke triviale holpraat van een prins te wachten, die niets anders te melden heeft dan dat heel Europa op het internet zou moeten? Iedere beginneling met een internetbedrijfje op zijn slaapkamer had ditzelfde kunnen vertellen,- vermoedelijk zelfs nog veel meer.

Dus toen hebben wij onze eminence grise Professor Lafeber, die zelf echter nooit televisie kijkt, maar geraadpleegd. Die opperde dat het wellicht om een charme-offensief zou gaan. Tja, dat zou natuurlijk kunnen, zij het dat wij dan wel de definitie daarvan zouden moeten herzien. Want waarin school dan de charme? Meestal gaan ze dan op een kinderboerderij een koe aaien of een schuurtje verven, of laten ze mevrouw Van Amsberg met een paar verstandelijk gehandicapten een taart bakken of Máxima een beetje zwaaien uit een bootje op de Zaanse Schans, maar wat dít prinselijke geneuzel nou toch moet voorstellen - we hebben werkelijk geen idee... Daarentegen is de volstrekte zinledigheid van bijvoorbeeld koekhappen volkomen evident en daarom ook te begrijpen. Dat dient geen enkel ander doel dan het ritueel zelf en gaat het er dus niet om of er al dan niet succesvol gekoekhapt wordt, maar ligt de zin in de handeling zelf besloten.

Het enige dat aan de uitzending opviel was het groeiende ongemak bij zowel de presentator Joost Karhof als Tijn van Amsberg, die plichtmatig 8 minuten over niks volkletsten. Ten aanzien van de inmiddels beruchte kersttoespraak, waarbij Hare Grajesteit duidelijk blijk gaf van haar antipathie jegens het internet, kwam Karhof niet verder dan dat Tijns moeder iets 'geconstateerd' zou hebben. Juist dit ene aspect, dat tenminste enige inhoud aan het gesprek had kunnen geven, werd angstvallig vermeden. En dat geeft opnieuw het onbehaaglijke gevoel dat de publieke omroep weer eens braaf aan de oranjeleiband liep door medewerking te verlenen aan een zorgvuldig georkestreerd interview, dat daardoor onvermijdelijk uitliep op banaal geneuzel over niets.

Rest nog steeds de prangende vraag: waarom moest Tijn van Amsberg nu toch zonodig op televisie? Wie het weet mag het zeggen.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander