Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Kom, verras ons eens 'Majesteit'!
Emma Westerling

Nadat de bekakte stem van Beatrix was weggestorven, bleef het nog lang stil in onze huiskamer. Ietwat matjes keken wij elkaar aan. Want laten we eerlijk zijn, diep in je hart heb je toch altijd de angstige verwachting dat de Amsbergers nu eens echt doorkomen met iets spectaculairs. Iets waarmee ze in een klap hun populariteit weer zouden herwinnen. Never underestimate your enemy, tenslotte. Met door de wol geverfde en duurbetaalde spindoctors als Hill & Knowlton aan hun zijde moet dat toch niet zo moeilijk zijn. Maar niets van dat al. Toegegeven, ze klonk ietsje minder bekakt en politiek beladen teksten als 'verwildering van de samenleving' bleven deze keer achterwege, maar verder was de kersttoespraak toch weer van een oorverdovend nietszeggend en hypocriet gehalte. Solidariteit en betrokkenheid verwachten van de werkbijen veronderstelt namelijk wel het goede voorbeeld van de koninginnebij, en die is ver te zoeken.

Nu denk ik dat de 'Oranjes' ook bijna geen goed meer kunnen doen, en dat zou op zichzelf voor deze familie al een vaststelling moeten zijn die tot nadenken stemt, maar ze hadden toch wel een behoorlijke poging kunnen wagen op dit fantastische PR-moment. Nooit geschoten, altijd mis tenslotte.

Was ik Bea geweest, dan had tegen mijn zoon en schoondochter gezegd: 'Gaan jullie het ze maar eens vertellen. Jullie hebben tenslotte wel wat uit te leggen en jullie willen toch zo graag op de troon? Kunnen ze vast een beetje aan jullie wennen'. En ik was boos de kamer uitgestampt.

Kijk, dat was een klapper geweest van jewelste. Het jonge echtpaar vol berouw in deze donkere dagen op de buis om te vragen om vergiffenis, begrip en alle mooie dingen die zo onlosmakelijk verbonden zijn met Kerstmis. De 'Oranje'-magie, die de laatste jaren sinds de komst van burgermeisjes met burgernaampjes als Anita en Petra zo in het slop is geraakt, had er waarschijnlijk aan gewonnen.

Máxima had dan ook nog een mooi gebaar kunnen maken door, refererend aan de crisis, vanaf nu aan arme Nederlanders die hun rekeningen niet meer kunnen betalen, micro-kredieten te verstrekken. Armoe bevindt zich tenslotte allang niet meer uitsluitend aan de andere kant van de oceaan.

Maar kom, laten we ze niet teveel op ideeën brengen. Alles welbeschouwd was het een gemiste kans en gezien de negatieve reacties alom in de kranten en (het verwerpelijke!) internet zijn we weer een stapje verder op weg naar de republiek. Eigenlijk mogen we heel tevreden zijn. Langzamerhand begint het duidelijk te worden wat er binnenkort te gebeuren staat.

Karl Marx zei ooit dat alles in de geschiedenis twee keer gebeurt. De eerste keer als tragedie en de tweede keer als klucht. Ik neem u even mee naar het Frankrijk van jaren 1780. De tragedie was hier natuurlijk de domme goedwillende koning Lodewijk XVI, getrouwd met het ambitieuze buitenlandse vrouwtje Marie-Antoinette. U weet allen hoe het met hen is afgelopen. De klucht is nu natuurlijk de niet zo slimme en mogelijk goedwillende Amsberg junior, getrouwd met het ambitieuze buitenlandse vrouwtje Máxima. Zoals het diamanten collier-affaire in Frankrijk een belangrijke katalisator was voor de val van de monarchie, zo zouden Machangulo en Villa La Angostura wel eens de katalisator kunnen worden voor de val van de monarchie in Nederland. Maar dan wél zonder bloedvergieten uiteraard, want anders is het geen klucht meer.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander