Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
KLM en het oranje element
Ton Biesemaat

KLM oud logoDe stewardessen en vrouwelijke piloten van de KLM hebben een nieuw uniform gekregen. Voor dergelijke berichten moet je RTL Boulevard, Telegraaf, de Volkskrant en dergelijke blaadjes in de gaten houden. Allemaal main stream media die af en toe een onschuldige sneer aan de Oranjes uitdelen maar liever in de pas lopen om de exclusieve fotoshoot bij WimLex, Máxima en koters niet te missen. De Volkskrant weet over het KLM-uniform te melden: 'In lijn met de nieuwe huisstijl van de nationale luchtvaartmaatschappij zit er een oranje element in.' Je ziet het overal. Die associatie met oranje. Oranje brievenbussen en oranje postbodes. De massa is geprogrammeerd om als ze de kleur oranje ziet aan Nederland te denken. En dan volledig gehersenspoeld het gedachtensprongetje te maken: Nederland=de familie Van Amsberg. Zit toch geniaal in elkaar die propaganda. De KLM is Neerlands trots. Logisch dan toch dat die de kleur oranje in hun nieuwe huisstijl verwerkt is? Niet dus. Een kleine geschiedenisles over de firma KLM en de kleur oranje.

Na 1945 was Prins Bernhard één van de commissarissen van de KLM. Je kan die rakker van alles verwijten maar van vliegtuigen, vrouwen, wapens, dieren afschieten, dieren en nazi's beschermen had hij echt verstand. Bronnen weten te vertellen dat hij in de raad van commissarissen de man was met de meeste technische kennis. Dus het was logisch dat hij talrijke douceurtjes ontving van Lockheed en andere vliegmachienbouwers. Het mooie van de oude prins was dat hij in zijn commissariaat zijn kennis en kunde kon verenigen. Want na 1945 vloog onze nationale trots arme, vervolgde mensen naar Zuid-Amerika. Dat waren slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog: Duitse, Oostenrijkse, Kroatische, Baltische, Nederlandse, Belgische, kortom Europese nazi's en fascisten. Onder de dictatuur van de Argentijnse dictator Perón konden die slachtoffers een nieuw bestaan opbouwen. Gek genoeg is de KLM zo bescheiden dat ze haar menslievende rol in die affaire maar blijft ontkennen. Ondanks een TV-uitzending van Netwerk en een BBC radiodocumenatire houdt de KLM het liever stil. Zo stil dat ze haar eigen onderzoek met de uitkomst 'Niets aan de hand' geen eens aan de pers meedeelden, die waren het toch al vergeten.

Het aardige is dat ik destijds de BBC geholpen heb om een getuige op te sporen die nu juist wel de 'credits' aan de KLM met haar oranje element wilde geven. Voor eigen gebruik heb ik dat gesprek met die getuige, die om voor mij onverklaarbare redenen anoniem wil blijven, opgenomen:

Hij getuigde dat hij als jonge kantoorbediende een gesprek hoorde tussen de KLM-directeur Plesman en de vliegenier Viruly. De laatste protesteerde dat de KLM Nazi's naar Zuid-Amerika vloog. Er volgde een daverende ruzie waarbij Plesman bulderde dat hij zijn KLM niet kapot liet maken door Viruly. In de BBC-radiodocumentaire kunt u hem horen over dat voorval.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander