Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Boekbespreking: Het Kersten-Spiel
Johannes Zeilstra

Toeval bepaalt een groot gedeelte van ons leven. Zo was het ook toeval, omdat mijn vrouw via haar werk met de auteur de heer Freek van Rijsinge in gesprek raakte, dat ik het boek 'Het Kersten-Spiel' in handen kreeg. De heer van Rijsinge heeft van dit boek een gedetailleerde documentaire gemaakt over de fantast, oplichter en Oranje-vriend Felix Kersten. Hij heeft hieraan echter geen conclusies verbonden dus onderstaande uitspraken en meningen zijn volledig voor mijn rekening.

Wie was die Felix Kersten en waarom kreeg een persoonlijke masseur en vriend van de leider van de SS Heinrich Himmler in 1950 uit de handen van prins Bernhard de onderscheiding Groot Officier in de orde van Oranje-Nassau?

 

Groothertog en SS'er Adolf Friedrich von Meckelenburg met de kleine Trix en voormalig SS'er Bernhard zur Lippe en mamma Juliana

Alhoewel Wikipedia al direct veel vertelt zal ik hier toch in het kort het leven van hem beschrijven. Een leven wat door fantasie en mystificatie doordrenkt was. Felix Kersten werd in 1889 geboren in Estland als zoon van de landbouwkundige Frederik Kersten en Olga Stubing, beide van Baltisch Duitse afkomst. Hij kreeg dan ook een Duitse opvoeding en groeide ombekommerd op te midden van de natuur en het voortkabbelende buitenleven. Na een hakken over de sloot middelbare opleiding ging hij naar de landbouwhogeschool. Door de perikelen van de Eerste Wereldoorlog raakte hij in het leger van de toen jonge Finse staat verzeild. Op aanraden van een chirurg volgde hij in een veldhospitaal een opleiding tot masseur. Na allerlei baantjes kwam hij in Berlijn terecht en daar trad hij in dienst bij de massagekliniek voor de high society van Dr. Ko. Die kliniek nam hij later ook over.

Wat heeft dit met het Oranjegevoel te maken? Felix Kersten kreeg contact met de Berlijnse society, waaronder de groothertog Adolf Friedrich von Meckelenburg, en zijn broer prins Hendrik, de echtgenoot van Wilhelmina. Prins Hendrik had zeer veel baat bij de massages van Kersten maar diezelfde Kersten beschermde Hendrik ook tijdens zijn wilde nachtelijke uitspattingen in het bruisende Berlijnse nachtleven. En zorgde er zo voor dat onze “brave” Hendrik niet chantabel werd. Wilhelmina is hem hier eeuwig dankbaar voor gebleven en verzocht de masseur zich ook in Den Haag te vestigen.

Onder de andere adelijke lieden met pijnlijke knoken en spieren die zich overgaven aan zijn gouden handen bevond zich ook August Diehn, de grote man achter het Kali-syndicaat en een halfbroer van brave Hendrik. Het Kali-syndicaat had ondermeer grote belangen in Nederlands-Indië. August Diehn bracht Felix Kersten in contact met Heinrich Himmler. De Meckelenburgers stonden bepaald niet afstandelijk ten opzichte van de Nazi's. Volgens het boek 'Hitlers Tabletalk' verzocht Prins Hendrik alias Zwijnen Heintje de Führer van het Duitse Rijk om geld in ruil waarvoor Hendrik zijn invloed in Nederland zou aanwenden ten bate van de Nazi's. Zijn broer de groothertog van Mecklenburg bekleedde een hoge positie in de SS en was voorzitter van de nazifreundliche Deutsch Niederländische Gesellschaft, een club van Duitse en Nederlandse industriëlen die samenwerking tussen de Germaanse landen wel zag zitten. De Nederlandse tak van deze club werd geleid door F.H. Fentener van Vlissingen, de zeer vermogende familie die nu nog steeds nauw samenwerkt met de oranjes.

Hoewel Kersten ontkende graag voor de Himmler te willen werken heeft hij maar wat graag meegewerkt aan een genealogisch onderzoek waarin vastgesteld werd dat hij van een correct ras afstamde (zie Kerstens positieve reactie in een brief van 18 mei 1939). Hij heeft zelf diverse documenten naar Himmler verstuurd om zijn arische zuiverheid aan te tonen.

 

Bernhard zur Lippe overhandigt in 1950 de masseur van Himmler Felix Kersten de koninklijke versierselen

Kersten werd later de persoonlijke masseur van Himmler en behandelde op diens voordracht vele kopstukken uit de Nazi hiërarchie waaronder Hess, Ribbentrop en Ley. Hij heeft zijn invloed bij Himmler aangewend om diverse mensen uit de hogere klassen van de Nederlandse maatschappij te redden van de doodstraf. Dat staat buiten kijf maar dat waren allemaal mensen die tot zijn klanten- en vriendenkring behoorden. Ook een dochter van de directeur van het Unilever-concern kreeg door toedoen van Felix Kersten in plaats van de doodstraf huisarrest. Hij beschouwde zichzelf daarom als redder van het Unilever-concern. Wat hij in een memo heeft proberen duidelijk te maken maar na de oorlog werd dit door topmensen van Unilever als zuiver fantasie bestempeld.

Bovengenoemde acties kunnen in het licht gezien worden van de kentering van de Duitse krijgskansen. Kertsen wilde zijn beschadigd blazoen oppoetsen. Een masseur van Heinrich Himmler zou natuurlijk op zijn minst met groot wantrouwen ontvangen worden.

Het zou te ver voeren om alle aan zichzelf toegerekende heldendaden van Kersten hier volledig op te sommen. Of, hoe hij na de oorlog, via zijn boek 'Klerk en Beul' dat vertaald werd door de latere PvdA-politicus Joop den Uyl, zichzelf zózeer ophemelde dat hij weer een graag geziene gast werd in de Haagse society. En hij uiteindelijk uit handen van de voormalige SS'er Bernhard zur Lippe de onderscheiding Groot Officier in de orde van Oranje-Nassau kreeg. Daarvoor verwijs ik graag naar het boek het Kersten-Spiel van Freek van Rijsinge.

Maar hoe verhoudt die onderscheiding zich tot zijn pogingen om Nazi-misdadigers na de oorlog vrij te krijgen? En waarom hebben de Oranjes dan nooit afstand van deze charlatan genomen?

Nazi's waar Kerstens zichzelf voor heeft ingezet vanaf 1951 en die tot zijn vriendenkring behoorden:

  • Friedrich C. Cristiansen, quote 'Wie de macht heeft, heeft het recht!' Na drie maanden vrij!

  • Mr Hamer, oud politiecommissaris in Den Haag en NSB'er, in 1953 vrij.

  • Van Nieuwenhuyzen, arts in kamp Amersfoort.

  • Friedrich Flick, een steenrijke industrieel die kapitalen verdiende aan de Duitse herbewapening en gebruik liet maken van slavenarbeid.

  • Leo Hausleiter, Oberführer Waffen SS, na de oorlog verheugd dat in bepaalde kringen de discussie over joden en hun vermeende eigenschappen weer opbloeide.

  • Reinhard Hohn, Generalleutnant Waffen SS, quote over de Nazistaat: 'Er wordt niet meer geregeerd, er wordt geleid!'

  • Gottlob Berger, bevelhebber Waffen SS, die kindsoldaten inzette in 1945, stichter van de eenheid Dirlewanger, vrij in 1951,

Kerstens heeft tijdens zijn proces gunstige verklaringen voor hen afgelegd. Meer vrienden: Sepp Dietrich, Joachim Peiper, Sepp Tiefenbacher, Walter Darré. Met al de bovengenoemde heren heeft Kerstens een zeer warme briefwisseling onderhouden die in het bezit is van de auteur van het Kersten-Spiel. Tja, met zulke referenties is het niet verwonderlijk dat de heer Kersten de onderscheiding Groot Officier in de orde van Oranje-Nassau kreeg.

Dus wilt u ook in aanmerking komen voor deze eer, kies dan uw vrienden met zorg.

 

 

 


'Het Kersten-Spiel' - Het omstreden netwerk van de masseur van Himmler, door Freek van Rijsinge. Uitg. Boom Amsterdam. ISBN: 90 5352 884 9

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander