Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Bob Elbracht
Bob Elbracht
Er zijn van die lastige momenten als bestuurslid van het NRG, zoals afgelopen kerst. Nadat ik mijn stoel weer beklommen had - mij uitgerekend door Beatrix de maat te moeten laten nemen inzake democratie was kennelijk teveel voor mijn evenwichtsorgaan - bleek het ergste nog te moeten komen. Een opvallend aantal nieuwe aanmeldingen op de beide kerstdagen was er wellicht de voorbode van. Wat er aan de hand was? Geert Wilders had weer eens een steen in de vijver gegooid, ditmaal dan in de republikeinse vijver welteverstaan. Uitgerekend Wilders. Mailtjes stroomden binnen, de telefoon rinkelde onophoudelijk, collega-bestuurlid Salima Belhaj in debat voor BNR Nieuwsradio, de pers die wilde weten of Wilders welkom was bij het Nieuw Republikeins Genootschap...

Het lijkt onvermijdelijk dat zijn nieuwste actie politieke partijen die het republikeinse gedachtegoed (ooit) omarmden zoals de SP, Groen Links, D'66 en - jaja - de PvdA zullen dwingen hierover openlijk stelling te moeten nemen. Met uitsluitend de opmerking dat Wilders zich al dan niet terecht aangesproken voelt door Beatrix' toespraak komen ze ditmaal vermoedelijk niet weg. Maar dat geldt ook voor het NRG. "Het Nieuw Republikeins Genootschap is een politieke beweging, geen politieke partij", zo gonst het NRG-credo mij door het hoofd. Intussen mopperen wij dat geen enkele politicus het lef heeft zich openlijk uit te spreken tegen de monarchie. Maar nu het Wilders blijkt te zijn, aarzel ik toch. Voor wat betreft de inhoud van Wilders' voorstel, namelijk de koningin uit de regering te verwijderen, wil ik van de gelegenheid gebruik maken u een interessant betoog van de Belgische Professor Bart Maddens onder de aandacht te brengen, die wijst op de verborgen gevaren van een ceremoniƫle monarchie. Met name de Belgen worstelen al jaren om het republikeinse gedachtegoed niet zonder meer te laten annexeren door (extreem) rechts; onze zustervereniging CRK sloot zich derhalve aan bij het reeds bestaande cordon sanitaire, iets dat bij ons (vooralsnog) niet het geval is.

Onder de vele E-Mailtjes bevond zich een prikkelende oproep van Enno de Witt tot een stemadvies dat wij onze leden zouden moeten geven. Omdat mij dat veel te ver ging vroeg ik wel of de heer de Witt zijn standpunt in een geschreven stuk nader zou willen toelichten, dat ik enkele uren later mocht ontvangen. Hier kunt u het lezen, inclusief de reactie van onze eigen Pater Familias Fries de Vries.

Zoals u ziet leg ik de aanbeveling van Fries de Vries naast mij neer, netzomin als dat ik u van een stemadvies voorzie.

Over links of over rechts: de discussie moet gevoerd worden!

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander