Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Kadootje
Emma Westerling

Nu ik een dagje ouder wordt en de kinderen uit huis zijn, wil ik nog wel eens - een klein traantje wegpinkend om tijden die nooit weerom komen - de fotoboeken van de kinderen ter hand nemen.

Nu zal ik u uiteraard niet gaan vermoeien met praat over de kinderen, daar is deze website tenslotte niet voor, maar het volgende wil ik u toch niet onthouden.

Een van mijn dochters, we zullen haar voor het gemak Sophie noemen, is geboren op 31 januari. U raadt het al, de geboortedag van de 'Majesteit'. Toendertijd, en ik zeg het met het schaamrood op de kaken, was mijn republikeinse inslag nog niet zo stevig ontwikkeld als nu en schreef ik jubelend onder het geboortekaartje: 'een koninginnekind, dat wordt later met een prins trouwen!'

Toen Sophie zo rond haar 6e levensjaar enig besef had van de wereld, gaf ze te kennen dat ze voor haar verjaardag de 'Majesteit' ook haar verlanglijstje wilde sturen. Enig opportunisme was haar niet vreemd, en zij hoopte vurig dat haar duurste wens door de 'Majesteit ingewilligd zou worden: namelijk een electronisch blaffende speelgoed-hond. 'Maar dan moet je zelf ook wel een kadootje sturen',zei ik, belerend en pedagogisch verantwoord. Quid pro quo, tenslotte', zeker waar het de familie van Amsberg betreft. 'Een koekjestrommel!', kraaide Sophie enthousiast, 'dan kan ze koekjes trakteren aan haar vriendjes en vriendinnetjes'. Stralend keek ze me aan. Ik vond dat wel een aardig beeld, de 'Majesteit', vriendelijk koekjes presenterend aan haar vriendenschaar. Zo gezegd, zo gedaan. Wij kochten ons een mooie ronde koekjestrommel en verzonden het aan de 'Majesteit'. Een begeleidend schrijven van Sophie in aandoenlijke hanepoten luidde als volgt: 'Ik denk dat u de tromel wel leuk fint, mag ik een speelgoedhont van u?

 

Niet lang daarna ontvingen wij een schrijven op dik geschept papier met koninklijk zegel. De tekst was als volgt: 'Namens hare Majesteit de Koningin zeg ik je hartelijk dank voor de aardige brief die zij van je mocht ontvangen en voor het mooie cadeau dat jij en je moeder voor haar uitzochten. De Koningin was er heel blij mee en zij vond het fijn dat je zo aan haar gedacht hebt. Helaas kan de Koningin jou niet een speelgoedhond zenden. Heel veel kinderen vragen de Koningin namelijk om een cadeautje en als de Koningin nu iets aan jou zou geven, dan zou ze dat ook aan die andere kinderen moeten doen. Ik denk dat je dat wel zult begrijpen'.

Dat begreep Sophie dus niet; ze was uiterst ontgoocheld en verontwaardigd en vond dat ik per omgaande de koekjestrommel moest terugeisen! Ik kon de zuinige actie van de 'Majesteit' ook niet erg goed begrijpen. Toen niet, en 18 jaar na dato nog steeds niet. U begrijpt dat in Sophie een warm en aanhankelijk 'onderdaan' verloren is gegaan.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander