Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Als er volgende week plotseling boven water komt dat wijlen prins Bernhard weer eens betrokken bleek te zijn bij een of ander duister zaakje, dan kijkt eigenlijk niemand daar nog meer van op. Zo'n nieuwtje schopt het hoogstens tot een nieuwsitem van dertig seconden bij RTL Boulevard of SBS Shownieuws. Pas als de regering erbij betrokken bleek te zijn, wil NOVA of Twee Vandaag er misschien nog wel wat aandacht aan besteden, mits Karadzic niet net aankomt in Scheveningen natuurlijk. Datzelfde geldt voor eventuele onthullingen van nieuwe verborgen hebberigheden van de majesteit, of de kroonprins plus alle aanhang. Nederland haalt er inmiddels z'n schouders over op, ze mopperen hoogstens een beetje op een internetforum en daar blijft het dan meestal wel bij.

Maar sommige dingen verzin je gewoon niet. Bijvoorbeeld als Amsterdamse allochtone bijstandsmoeders door onze Argentijnse rijkeluisdochter uitgelegd krijgen hoe ze om moeten gaan met hun kleine budgetten. Een charme-offensief okay, maar dit is werkelijk te dol voor woorden. Het doet denken aan je door een eskimo uit laten leggen welke kleding je het beste kunt dragen om je tegen de warmte te beschermen.
   Je verzint het niet.

Ook leuk: de Duitse prinses Woizlawa Reuss, wiens vader Adolf van Mecklenburg de broer was van Beatrix' grootvader prins Hendrik, was een notoire nazi. Zo was hij bijvoorbeeld bevriend met Hermann Goering, met wie hij graag ging jagen. Tja, kan gebeuren. Maar de inmiddels 89-jarige prinses heeft nu natuurlijk in de krant gelezen dat de Nederlandse majesteit in Arolsen op bezoek was ter gelegenheid van de 150e geboortedag van koningin Emma. Zoals we allemaal weten was het daar ook niet bepaald fris tijdens Nazi-Duitsland. Wilhemina's volle neef Josias (op de foto hierboven te zien), met wie ze in haar jonge jaren samen speelde, was een van de eerste en fanatiekste en daar later ook voor veroordeelde SS'ers. U weet wel, die club van manlief Claus (hier voor de gelegenheid in zijn SS-Totenkopf-uniform) en pappa Bernhard (die zijn lidmaatschap altijd probeerde te ontkennen,- dus hierbij zijn inschrijving).
Maar nu de grap. Deze prinses Reuss wil, samen met haar zoon prins Heinrich dat koningin Beatrix hen rehabiliteert. Probeer je eens voor te stellen: eerherstel vragen aan de Oranje's als vergiffenis voor je naziverleden! Nog even en Jorge Zorreguieta wil gerehabiliteerd worden door Vidéla.
   Echt, je verzint het niet.

Okay, nog eentje dan. Als laatste goeie mop voor op de camping. Enige tijd geleden was het weer lintjesregen. Duizenden gewone burgers kregen een oranjekleurig stukje textiel opgespeld, omdat zij braaf waren geweest. Officieel heet dat dan 'dat het de majesteit zo heeft behaagd'. Die burgers worden dan bijvoorbeeld ridder,- u weet wel, die in een harnas gevaarlijke draken doden om bijvoorbeeld prinses Máxima uit een torenkamertje te bevrijden.
Er zit echter wel een 'maar' aan. Zo'n lintje krijg je namelijk in bruikleen van de majesteit, en als je sterft word je geacht het weer in te leveren. Nou ja, de nabestaanden dan. Zo'n riddertitel is dus niet overerfbaar, daar houdt de majesteit niet van (mmm...).
Maar nu de clou: wil je als nabestaande tóch dat lintje in de familie houden, dan kan dat dus eigenlijk niet. Ik zeg met opzet 'eigenlijk', want het kán wel, namelijk als je ervoor, ja ja, - betaalt!
   Écht, je verzint het gewoon niet.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander