Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
In Memoriam Freya von Moltke
Ton Biesemaat

Freya von Moltke is overleden. Het zegt u waarschijnlijk niets. Voor mij is het aanleiding om u iets in herinnering te brengen. In memoriam betekent 'in herinnering'.

Freya von Moltke behoorde tot een Duitse verzetsgroep die gericht was tegen het Hitler-bewind. De verzetsgroep werd aangeduid als de Kreisauer Kreis. Er waren meer van dergelijke burgerlijk-aristocratische verzetsgroepen in Nazi-Duitsland. Van een andere verzetsgroep maakte Albrecht graaf von Bernstorff deel uit. Deze graaf von Bernstorff onderhield weer contact met de Kreisauer Kreis. Waarom ik u dit vertel? Het heeft met onze niet zo geliefde familie Van Amsberg-Zur Lippe te maken. U kon er eerder op Pro Republica over lezen maar deze schandvlek van de Van Amsbergers-Zur Lippes moet benadrukt blijven worden.

Quote uit het vorige Pro Republica-artikel over de Duitse verzetsstrijder Von Bernstorff:

'Eén van de Duitse informanten aan Nederland van een op handen zijnde Duitse inval was graaf von Bernstorff. Von Bernstorff was een voormalige Duitse diplomaat en bankier die veel Joden het leven redde. De naam van Von Bernstorff als informant van een op handen zijnde inval werd aan Berlijn verklapt door Bernhard. Ook zijn moeders minnaar, de Abwehr-agent Pantchoulidzew, was op de hoogte van Von Bernstorff's rol. Pantchoulidzew verraadde uiteindelijk in de oorlog Von Bernstorff aan de Gestapo waardoor de Duitse verzetsstrijder op het einde van de oorlog door de SS werd geëxecuteerd. Wist Von Bernstorff ook over de brief aan Bernhard?'

De rol van Von Bernstorff als informant die de Duitse invasieplannen in de periode 1939/1940 aan zijn Nederlandse contactpersonen doorgaf wordt bevestigd door o.a. Loe de Jong (RIOD) en de toen in Berlijn werkzame Nederlandse diplomaat J.G. De Beus. Die rol van Von Bernstorff werd in de geschiedenisboekjes als een voetnoot weggemoffeld. Maar hoefde nog niet verzwegen te worden. Wat wél verzwegen moest worden is dat Prins Bernhard de naam van Von Bernstorff als informant weer verraadde aan zijn alte Kameraden in Berlijn. Zur Lippe werkte in die dagen, zoals ook zijn moeder en haar minnaar kolonel Pantchoulidzew, voor de Duitse militaire inlichtingendienst Abwehr.

De arrestatie van Von Bernstorff door de Gestapo, wat uiteindelijk zijn doodsvonnis zou betekenen, is te danken aan Alexis Pantchoulidzew. De man die Bernhard zur Lippe bestempelde als zijn 'oudere, wijzere broer'. Deze zelfde Pantchoulidzew, de facto indirect moordenaar van een Duitse verzetsstrijder, toucheerde nog begin jaren zestig in Zwitserland het Lockheed-miljoen. Het was Pantchoulidzew, de louche Abwehr-intrigant, die zijn protegé Bernhard zur Lippe aanstuurde.

In mijn boek 'Bernhardgate' of in de gedrukte versie van ResPvblica kunt u meer lezen en zien over de boeven (niet schavuit zoals Tomas Ross zijn VPRO-serie over Bernhard noemt) Bernhard zur Lippe en Alexis Pantchoulidzew.

In memoriam, opdat wij niet vergeten. Want op 10 mei 2010 herdenken we het 70-jarige hoogverraad van Bernhard zur Lippe. Arm, dom, lethargisch land dat door zo'n familie bestuurd wordt.

Wakker worden!

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander