Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Huh! Poeh!
Diogenes Sinopensis

Leoluca Orlando. (KRO, 24 mei 2010)
Bekijk hier de gehele uitzending.

Heb ik voor het eerst kabeltelevisie in m'n ton, moet ik de hele avond naar opgewonden Italiaantjes kijken die opscheppen over hun premier'tje. Die is betrokken bij de onderwereld en onfrisse vastgoedzaakjes, hij ontloopt strafrechtelijke vervolging door de verjaringstijd van misdaden wettelijk te halveren, hij houdt de media in een ijzeren wurggreep en maakt zich schuldig aan bedrog, omkoping, intimidatie, promiscuïteit en nepotisme. Kortom, zo'n beetje alles wat zich tweeduizend jaar geleden ook al afspeelde op het Italische schier doen ze daar nog eens dunnetjes over. Om deftig te doen spraken ze daar toen weliswaar mijn moedertaal, maar er is echt niets nieuws onder de zon. Vertel mij wat! Wat Benito met uitgestrekte arm deed, doet Silvio precies hetzelfde, maar dan met een big smile. En als hij dan eindelijk door Brussel gecorrigeerd zou kunnen worden, dan is het ons bloedeigen CDA dat hem alsnog uit de wind houdt. Zit daar Signore Orlando een beetje te pochen dat zij daar in Italië een ondemocratische besmettingshaard hebben, die - 'God verhoede het' - wel eens over zou kunnen slaan op de rest van Europa. Wat 'n stumperds. Ha!

 

Dat amateuristische geklooi aan de Adriatische zee kunnen wij hier véél beter, maar dan ook op álle fronten. Alleen hebben we het hier ook nog eens een stuk beter voor elkaar. Om te beginnen doen wij dat in Nederland meteen op het allerhoogste niveau, niks premier,- neen, stáátshoofd! Hier hoeven we niet te knoeien met een verjaringstijd van misdaden, hier maken we ze meteen compleet onschendbaar. Berlusconi heeft dat weliswaar ook geprobeerd, maar dát lukte hem toch mooi niet. Nou oké, hij heeft het voor elkaar dat hij niet gedagvaard kan worden als hij dringende staatsaangelegenheden te vervullen heeft, zoals het doorknippen van een lintje bij de opening van een snelweg. Maar bij ons kan niet alleen ons staatshoofd flikken wat ze wil, haar héle familie komt overal mee weg. En de allergrootste grap is: bij ons is het nog erfelijk ook! Ha! En mocht er even geen koning zijn, dan vervangt hij zichzelf - 't is toch om je te bescheuren, nietwaar? Daar hebben die macaronivreters niet van terug, want vroeg is laat het tóch gedaan met hun premier'tje, zodat zij maar weer moeten afwachten of er zich een Silvio II aandient. Echt fijnzinnig zijn ze daar dan ook niet. Je moet ook nooit open en bloot eigenaar zijn van het hele mediacircus, dom dom dom. Neen, hier aan de koude Noordzee weten we tenminste hoe dat moet: in het geniep. Bij ons trouwt er iemand die op de parlementaire redactie voor de NOS zit met de schoonzoon van de zus van het staatshoofd en blijft doodleuk zitten, terwijl een onschuldige blondine door diezelfde NOS al de laan uit gestuurd wordt omdat ze verkering krijgt met een beroemde strafpleiter,- nog vóórdat ze haar eerste programma heeft kunnen presenteren.

Tweeduizend jaar geleden lieten we die Romeinen al in het stof bijten, en nu is dat echt niet anders. Het enige verschil is dat wij daar niet zo over opscheppen. Zij hebben daar een complete anti-Berlusconi beweging, die van tijd tot tijd massaal de straat opgaat; hier moeten we het stellen met een piepklein republikeins clubje dat alleen maar een lullige website beheert. De bescheiden 'doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-Calvinist' tegenover de protserige mediterrane katholiek, moet u maar denken. Maar nogmaals, hier in Nederland doen wij het dan wel stilletjes, maar wel véél beter. Als er bij ons wordt omgekocht, dan houdt de zittende premier dat gewoon helemáál onder de pet. Pas decennia later, na zijn overlijden, promoveert er een of andere juffrouw en horen we de ware toedracht. Maar dan komt het nieuws niet verder dan RTL Boulevard. Of als diezelfde prins in het wilde weg in de rondte neukt, in wapens handelt, betrokken was bij een staatsgreep - het maakt niet uit - bij ons is het hoogstens goed voor SBS Shownieuws. Niks oppositie! Vermaakt worden, dát willen we. Met vlaggetjes zwaaien naar een koets van goud.
Lachen jôh, als onze troonopvolger zich in een onfris vastgoedzaakje stort, dan zet onze gristelijke premier er - om te proberen - als eerste een stichtinkje tussen, en als het dan tenslotte toch nog gierend uit de hand loopt: zand erover. De Hoedemänner staan immers klaar om het verhaal vakkundig weg te fasseuren. Bij ons is geen smoesje nodig zoals ergens dringend een lintje door te moeten knippen, je verschanst je gewoon in je gratis paleis en laat de media met groot misbaar roepen dat jij jezelf niet kunt verdedigen. Ha!

 

Balkenende bij Berlusconi op zijn privélandgoed

Balkenende bij Berlusconi te gast op zijn privélandgoed

Wát roepen die spaghettikakkers nu weer? Belastingontduiking? Ha! Bij ons betalen ze helemáál geen belasting! Veel fraaier geregeld, want dan hoeven ze ook niets te ontduiken. Nu ja, toegegeven, ze betalen hondenbelasting, althans dat beweert de RVD. En als het om een belastingplichtig familielid gaat, dan zijn wij ook creatiever met onze taal dan die Italianen. Dan spreken wij niet over ordinair corrupzione, neen, dat noemen wij dan 'niet-illegale belastingontwijking'. Maar ons staatshoofd helpt daarbij natuurlijk een handje. Uiteraard wél in het geniep - stel je voor, zeg. En ons parlement wil dan niet dat die praktijken ophouden, neen, deze onfrisse activiteiten moeten verplaatst worden. Zo,- dan zien ze het tenminste niet. Dat noemen we de 'Van Amsberg-ethiek': iets is geoorloofd zolang de ander het niet ziet.
Schreeuwen ze daar nu aan hun zonovergoten schier dat hun premier megalomane trekjes vertoont, dan laten wij ze bij dezen fijntjes weten dat ons staatshoofd handelt op gezag van een zelfverklaard goddelijk mandaat. Ja ja, goddelijk! Daar hebben die raviolivreters niet van terug, hè? En binnenkort haar zoon, Willem de Overbodige, ook bij de gratie gods! Kijk zó doe je dat bij ons: schaamteloos in het duister politiek zitten te wroeten en als hij er geen zin heeft dan gaat -ie gewoon met vakantie - net zo vaak als hij maar wil - met het regeringsvliegtuig, want bij ons zijn alle privéreizen van het staatshoofd wettelijk altijd in het algemeen belang, dus ook als hij in Argentinië gaat skieën. Bovendien: hij is toch nergens verantwoordelijk voor. Nou, hebben we het hier voor elkaar of niet? Zeg nu zelf!

Nu zóu je zeggen dat de KRO hier vast ook wel een aflevering van Reporter aan zou wijden. Maar kijk, dát soort dingen doen we hier niet, daarvoor zijn wij veel te bescheiden. Opscheppen is meer iets voor Italianen, hier houden we het liever een beetje netjes. Ciao!

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander