Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Hou van me of ik schiet!
Miranda Ungula

Nu het eerste stof na Willem-Alexanders brief is neergedwarreld, iedere columnist zijn grapje heeft gemaakt, iedere politicus op de buis zijn of haar ijdelheid heeft laten strelen; nu Balkenende zijn wonden likt en de overgeprivilegieerde familie zich beraadt op de thans te volgen koers, beklijft er een stroperige onrust: doch deze lijkt van een andere orde dan van vorige incidenten. De tijd, anders een trouwe bondgenoot, lijkt nu weinig te kunnen betekenen voor de familie. Het door Beate gehekelde spoeddebat is nog steeds niet uitgegraven, zij het niet vanwege de inhoud - want die is ironischerwijze door diezelfde tijd achterhaald - maar vanwege de keuze van het moment. Zowel de parlementariërs als de media kruipen met spiedende ogen diep in hun kragen, want dit staatshoofd-examen walmt naar gekocht - de kroonprins is met vlag en wimpel gezakt, zijn recalcitrante gedrag was een falikant succes, of, zo men wil, een doorslaande mislukking.

Giorgio de Chirico - La trouble du philosophe, 1926

Giorgio de Chirico -
La trouble du philosophe, 1926

Voor sommige zaken, zoals liefde, vriendschap en vertrouwen, geldt nu eenmaal: ze gaan vanzelf of ze gaan niet. En juist dat is hun mandaat, hun enige. Het is weliswaar gratis, maar niet voor niets. Liefde, vriendschap en vertrouwen dienen zich aan, die laten zich niet afdwingen, die laten zich niet in een retorisch vlindernetje vangen - alle communicatieadviseurs ten spijt. Wat de opmaat had moeten worden naar een triomfantelijke inhuldiging - Mutti preludeerde er reeds op in het verre Mexico - werd een onbevredigende cesuur waarbij iedereen elkaar vanuit de ooghoeken begluurt, gadeslaat, interpreteert, moedwillig wantrouwt en vooral: zich onzeker bij voelt. Een nieuw staatshoofd bij wie de onderdaan onophoudelijk over zijn schouder moet kijken, bij wie iedere schijnbare uitgang telkenmale een nieuwe ingang blijkt te zijn, jegens wie het wantrouwen, het ressentiment, de reserve en de distantie reflexen oproepen die niemand, noch zichzelf, noch de ander toewenst. De uiterste houdbaarheidsdatum van de nu eenmaal-mantra is definitief verstreken en keert zich voor het eerst in twee eeuwen tegen het ooit gesloten nu eenmaal-systeem; en terwijl De Gezalfde met gebogen hoofd prevelt 'hou van me of ik schiet', spuugt de onderdaan vóór hem op de grond.

Wat een samenbindende factor tussen mensen beloofde te zijn - had moeten kunnen worden - ontwikkelde zich tot een splijtzwam die zich steeds verder invreet. Misschien had het gekund, wellicht,- maar het besef is te ver doorgesijpeld en het kritieke punt is gepasseerd waardoor thans moeten en kunnen elkaar wederzijds uitsluiten. Het geeft nu eenmaal geen pas de universele monarchale onwaarheid op de seculiere waarheid te betrekken. Het is kil en afgedwongen, en alleen daarom al onwaar. Wie geloven wil dat Willem II ooit in één nacht liberaal werd spuugt tegen de wind, en wie geloven wil dat Willem IV zijn keuzes maakt uit compassie, uit empathie - hoegenaamd dan ook - vergiftigt zijn eigen geest. Het is laat en duister in ons koninkrijk, éénmaal angst is éénmaal te veel.

En in de verte. En in de verte.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander