Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Hollands glorie
Ton Biesemaat

Wereldwijd is zich een miljardenindustrie aan het ontwikkelen om verouderde boorplatforms in bijvoorbeeld de Noordzee en de Golf van Mexico te ontmantelen en volgens strenge milieuvoorwaarden op land te verwerken, aldus Dagblad De Pers in dit artikel. Nu volg ik deze ontwikkelingen al jaren omdat verschillende offshore bedrijven onder de leiding van zonen van de voormalige SS'er Pieter Schelte Heerema daarbij betrokken zijn. Zo onthulde ik in o.a. de Israƫlische krant Haaretz dat het Nederlandse ministerie van economische zaken subsidie gaf aan de ontwikkeling van het megaschip Pieter Schelte dat verouderde boorplatforms moet gaan ontmantelen. Dit schip van Allseas is door eigenaar Edward Heerema vernoemd naar... zijn SS-vader.

De miljardenindustrie rondom het ontmantelen van uit productie genomen boorplatforms is in de jaren negentig ontstaan na de Brent Spar-affaire. Koninklijke Shell had toen het idee het verouderde olieopslagplatform Brent Spar in de Noordzee af te laten zinken, waarop Greenpeace een uitgekiende en misleidende propaganda-oorlog tegen het afzinken beegon te voeren. Uiteindelijk moest de Koninklijke Shell bakzeil halen en werd de Brent Spar in Noorwegen gesloopt. Minder bekend is echter dat in die dagen ook Bernhard zur Lippe zich met de Brent Spar-affaire bemoeide. De grote natuurbeschermer zou de Koninklijke Shell via zijn rol als pater familias van een belangrijke familie van aandeelhouders onder druk hebben gezet het platform niet af te laten zinken (bron: Der Spiegel en De Volkskrant). Latere studies naar de milieu-effecten hebben overigens geconcludeerd dat het afzinken van de Brent Spar een voor de natuur betere optie zou zijn geweest dan slopen. Zo zijn bijvoorbeeld gezonken schepen voor bijvoorbeeld vissen een habitat waarin ze zeer goed gedijen. Maar het was toch een schijnbaar nobel gebaar van Zur Lippe - ook al was het met de verkeerde motieven - dat hij zich inzette voor zijn geliefde natuur.

 

Ondanks de vermeende voordelen voor de natuur werd mede onder invloed van de Greenpeace-campagne in Europa besloten dat verouderde platforms voortaan moesten worden ontmanteld. Dat besluit was voor de offshore-firma's een regelrechte zegen: eerst zo'n platform plaatsen om het later weer af te mogen breken,- kassa! De verschillende Heerema-firma's sponnen er garen bij met dus als voorlopig trieste uitschieter de overheidssubsidie aan het schip dat vernoemd was naar een SS'er. Het wordt dan bijna lachwekkend dat een andere SS'er er mede voor zorgde dat dit SS-schip tot stand kon komen. Maar er kan eventueel nog meer meespelen en daarvoor begeef mij thans op speculatieve grond. Wellicht werd zur Lippe helemaal niet alleen maar door slechts milieu-overwegingen gedreven. In de big business-wereld snijdt het zwaard immers meestal aan twee kanten. Het natuurbeschermingsargument zou ook zeer wel ingezet kunnen zijn om juist een nieuwe industrie aan te jagen, waarmee families als Heerema en Van Amsberg-zur Lippe nog veel rijker kunnen worden dan ze al zijn.

In elk geval zit de familie Van Amsberg in hun investeringsvehikel de Oranje Nassau Groep die o.a. actief is op de olie- en gasvelden van de Noordzee. Dan is er nog een anonieme bron die ik heb gesproken die al eens repte van contacten in de jaren vijftig tussen zur Lippe en Pieter Schelte Heerema,- SS'ers onder elkaar, zullen we maar zeggen. Door mij geraadpleegde archieven van Justitie, Buitenlandse Zaken etc. bevestigen in elk geval dat invloedrijke Nederlandse zakenlieden en politici destijds in elk geval contacten onderhielden met Heerema. Die woonde toen vanwege zijn SS-verleden noodgedwongen in Venezuela. En een andere overeenkomst met zur Lippe is dat Heerema in Zuid-Amerika zich bezighield met het leggen van contacten met uitgeweken nazi's. Dus geachte lezer, ik speculeer enigzins maar ik wilde u deze achtergronden bij de dynamische ontwikkeling van een nieuw staaltje Hollands glorie niet onthouden.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander