Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Hoedeboek
de webredactie

Waar de publieke omroep nog wat televisieburgers over het hoofd gezien had, werden de laatste gaatjes en kieren de volgende dag - gisteren dus - nog verder oranje dichtgeplamuurd bij De Wereld Draait Door. Job Cohen, het toonbeeld van het type PvdA'er dat nu uitspraken doet waar hij in zijn jonge jaren de kachel mee aangemaakt zou hebben, kwam namelijk vertellen dat hij gast-hoofdredacteur bij de Margriet was geweest. Jazeker, u leest het goed: de Margriet. Maar dat was nog niet alles. Neen, hij had Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander (6 woorden, 6 hoofdletters) en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima (5 woorden, 5 hoofdletters) geïnterviewd. Het is een echt kwaliteitsartikel geworden, dat begrijpt u, inclusief twee volle pagina's met alleen twee héle grote lachende koninklijke hoofden. Volgens Job 'is hij er klaar voor'. Als u het niet gelooft, dan kijkt u het zelf maar na bij de betere dameskapper.

Gekwek over het hoedeboek bij RTL Boulevard, 26 februari 201

En alsof het allemaal nog niet genoeg was, kwam RTL Boulevard er vandaag nog eens overheen, waar Sandra Schuurhof honderduit kwekte over wat voor geweldig serieuze dingen meneer Van Amsberg volgens het hoedeboek allemaal had ondernomen. Op dat moment begon het kletspraatje zowaar iets van het genre van de André van Duin Show te krijgen, waar de komiek altijd Frans van Dusschoten naast zich had als aangever. Die rol werd hier vervuld door Albert Verlinde, die quasi-verbaasd vroeg: 'En dat állemaal door de prins die wij kennen als een pilsdrinker?' Een vraag die geen vraag was, en daarom meteen door Sandra ('wij weten dat natuurlijk als koninklijk huis-deskundigen') vakkundig kon worden ingekopt. Bij de commerciële omroep was tot dusverre het duidelijkst dat de zin en opzet van het hoedeboek niets anders voorstelt dan een geforceerde correctie op de terecht ontstane negatieve beeldvorming. Vandaar dat Prins Pils dit jaar ook slechts één keer in het Holland Heineken House te zien was. Beeldvorming en propaganda - dat is alles waar het om draait.

 

 

 

Mmm... 'ns even kijken - welke doelgroep hadden we nu nog niet gehad? Aha, de hoger opgeleide politiek-geïnteresseerden. Het oranjeplamuur moest men nog even gladschuren op Nederland 2 bij Pauw en Witteman, want dat eschatologische ondertoontje1 begint zich toch steeds geprononceerder af te tekenen: 'Wanneer de de majesteit af zal treden weet alleen zij'. De gehele uitzending was te gênant voor woorden: niet alleen Pechtold die geen mededelingen wilde doen over de inhoud van zijn gesprek met degene die hij kruiperig als 'De Majesteit' aanduidde,- zich kennelijk niet realiserend dat juist het openbreken van deze obscure gedragscode nu precies zijn democratische plicht is als volksvertegenwoordiger. Neen, dan de schaamteloze discussie over het al dan niet geënsceneerde 'Pardon?' van Paul Witteman tijdens een interview met de kroonprins. Bij de eerste de beste check van deze als feit gepresenteerde anekdote vielen Hoedeman en Meijer meteen al door de mand.

 

       

Waar men het wél over eens kon worden, was dat het beruchte 'Hij was een beetje dom', waarmee Máxima 'de harten van de Nederlanders wist te veroveren' tevoren zorgvuldig door anderen was uitgedokterd. Marga van Praag zorgde echter voor het absolute hoogtepunt van het gesprek door Hoedeman te vragen hoe zij eigenlijk kon weten dat ook zijn boek niet was gecensureerd, waarop de auteur haar wist gerust te stellen met de verzekering dat zulks niet het geval was, maar dat hij het alleen maar ter correctie aan de RVD had voorgelegd. Dit antwoord alleen al is voldoende reden om het hoedeboek direct in de vuilnisbak te smijten.

Niettemin staan er voorvallen in het propagandistische hoedeboek vermeld die het wel eens als een boemerang naar hen zouden kunnen laten terugkeren. Maar daarover later meer.

 

 

 


1 'Maar van die dag of van die ure weet niemand, ook de engelen in de hemel niet, ook de Zoon niet, alleen de Vader' (Marcus 13:29-32, Matteüs 24:34-36).

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander