Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Het geheim van de Telegraaf
door Ton Biesemaat


Netwerk, 14 oktober 2009

From: Ton Biesemaat
To: redactie@netwerk.tv
Sent: Wednesday, October 14, 2009 9:30 PM
Subject: Het geheim van De Telegraaf

Geachte redactie,

Steeds meer begin ik mij te verbazen over het niveau van de journalistiek in Nederland. In uw uitzending van vandaag komt u in het item over het Telegraaf-boek van Mariëtte Wolf met de 'onthulling' dat de adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf Jan Heitink* voor de BVD werkte. Ik kan u uit de droom helpen: het is geen onthulling.

Al in 2007 publiceerde ik het boek 'Bernhardgate', daarin onthul ik het landverraad van prins Bernhard (zie mijn website www.tonbiesemaat.nl). Een belangrijke bron in mijn boek is nu net die Jan Heitink, adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf. Hij voorzag mij van informatie en documenten. Ook onthulde hij aan mij dat hij voor de BVD, Franse geheime dienst en de CIA had gewerkt. Kortom, reeds minimaal twee jaar is bekend dat Heitink voor geheime diensten werkte.

Had u uw huiswerk beter gedaan dan had u nu niet een canard afgeleverd. Destijds heb ik in Hilversum nog geleurd om mijn boek onder de aandacht te brengen. Maar blijkbaar is het op de Gooise Matras belangrijker wie je kent dan wat je kent. En ook zal wel meespelen dat men harde, feitelijke kritiek op het koningshuis liever negeert. Een rechte rug, daar staat de publieke omroep bepaald niet om bekend.

Met vriendelijke groeten,

Ton Biesemaat

* Slechts een paar voorbeelden van de contacten met geheime diensten die Heitink aan mij vertelde en die ik gebruikte in Bernhardgate:

BVD
"De 'geheime dienst' van De Telegraaf werd geleid door ex-BVDmedewerker Van Kleef. Deze zou om het leven komen toen hij met zijn auto tegen een boom reed." (bldz 182)


"De heer Jan van Kleef van de BVD trad in 1969 door bemiddeling van adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf, Jan Heitink, in dienst van het dagblad. Op 1 juni 1970 trad ik, Anne Snippe, in dienst van het directiesecretariaat van De Telegraaf. Mijn werkzaamheden aldaar bestonden uit:

– de beveiliging van het bedrijf

– contacten onderhouden met leden van de Amsterdamse politie, militaire


inlichtingendienst en marine-inlichtingendienst (MARID)" (bldz 186)


CIA
"Ik had Heitink uiteraard gevraagd wie die persoon was van de CIA die dat tegen hem gezegd had. Hij vertelde me dat het de 'CIA Station Chief' Howard Bane was geweest." (bldz 167)

"Het rijtje kennissen van Jan Heitink toont in elk geval aan dat hij opmerkelijk veel contacten onderhield, direct of indirect, met de CIA." (bldz 171)

Franse geheime dienst

"Uiteindelijk ketste die samenwerking af maar tegen die tijd had ik al wel contact met Jan Heitink die gedurende tientallen jaren in zijn functie van adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf contacten onderhield met inlichtingendiensten en zijn licht had opgestoken over de handel en wandel van prins Bernhard en zijn familie. Heitink vertrouwde me uiteindelijk de documenten toe die hij voor zichzelf had opgesteld.In de reeks gesprekken gaf hij prijs dat hij tijdens zijn correspondentschap voor De Telegraaf in Parijs agent van de Franse geheime dienst was geweest." (bldz 142)

"Toen ik op vrijdag 23 mei 2003 met Jan Heitink sprak gaf hij me een stapeltje documenten. In de trein op weg naar huis viel mijn mond open van verbazing toen ik een document van vier bladzijden las. Heitink had het zelf opgesteld en beschreef een bezoek aan prins Bernhard, een bezoek aan het hoofdkantoor van de Franse geheime dienst en een bezoek aan Michael graaf Soltikow." (bldz 143)

"Het verhaal van Jan Heitink over zijn bezoek aan 'La Piscine' – het hoofdkantoor van de Franse geheime dienst – kent nog een interessant staartje. De Telegraaf was sinds ze wisten dat ik contacten onderhield met ex-Telegraaf-mensen als Jan Heitink, Anne Snippe en Henk de Mari mijn gangen nagegaan. Allereerst zou volgens Jan Heitink de al gepensioneerde adjunct-hoofdredacteur Cees van der Wilt de zaak Soltikow bestudeerd hebben. Soltikows memoires Ich war mittendrin dat ik aan Heitink geleend had kwam zo bij mijn tegenstrevers van De Telegraaf terecht, daar was ik niet echt gelukkig mee. Ook kwam het Telegraaf-reportersduo Joost de Haas en Jan-Kees Emmer enige tijd nadat ik met iemand gesproken had ook bij die persoon langs om uit te horen wat ik gevraagd had en om erachter te komen wat ik wist." (bldz 161)

"Niet alleen de spionnen Reede, Rückert en Soltikow speelden een rol in het spel van de stadhoudersbrief. Vanaf 1969 begon een Nederlandse agent van de Franse inlichtingendienst zich per ongeluk met de brief te bemoeien. Zijn naam: Jan Heitink, toen nog adjunct-hoofdredacteur van De Telegraaf." (bldz 180)

"Maar de krant, of beter gezegd de hoofdredactie, wist veel meer belastends over het Oranjehuis. Heitink had uitstekende banden met inlichtingendiensten als de CIA en de BVD, daarnaast was hij ingezworen agent van de Franse geheime dienst." (bldz 194)

"De tweede poging van de Zur Lippe-Biesterfelds betreft de zogenaamde stadhoudersbrief die Juliana en Bernhard op 24 april 1942 aan Hitler schreven en volgens een verklaring van Telegraaf-adjuncthoofdredacteur J.G. Heitink in het archief van de Franse geheime dienst te vinden zou zijn." (bldz 215)

En zo gaat het maar door met verwijzingen naar Heitink en zijn contacten met geheime diensten (in meervoud!)

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander