Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Herfsttij der regenten
Ton Biesemaat

Het rapport over het falen van De Nederlandsche Bank (DNB) en haar boegbeeld Nout Wellink inzake Scheringa's DSB is het zoveelste voorbeeld van het regenteske Nederland dat hortend en stotend tot stilstand komt in de poldermodder. Wellinks DNB met tot 1 juli nog als commissaris Willem-Alexander van Amsberg en verdere commisarissen annex regenten als Thom de Graaf van D66 die zich door de Grajesteit tot burgemeester van Nijmegen liet benoemen en daarmee de oude principes van zijn partij verried, een mevrouw Fentener van Vlissingen als telg van een zeer vermogende familie waarmee de grajesteit warme banden onderhoudt en Frits Bolkestein als patriarchale patriciër die het knulletje Rutte af en toe in het oor fluistert. En ondanks het opzienbarende falen van de DNB verbindt Wellink er voorlopig geen conclusies aan en is er niemand die Willem-Alexander van Amsberg ter verantwoording roept wat hij nu eigenlijk heeft zitten uitspoken op het pluche van de DNB-commissarisstoel. Terwijl de volgende financiële crisis zich voorzichtig aankondigt denken de regenten er eigenlijk niet echt over na dat hun rol bijna is uitgespeeld. Men benoemde gewoon een financiële zwendelaar als Gerrit Zalm tot chef van de bailed out ABN-Amro. Al die miljarden ziet de onnozele Nederlander, die immers toch nooit in opstand komt, nimmer meer terug.

Voorbijgaand aan een substantieel deel van het electoraat benoemt de grajesteit doodgemoedereerd haar opperlakei tot informateur: Tjeenk Willink als de vleesgeworden saaiheid. Kijk trouwens ook nog maar eens naar Nout Wellink. Vervuld van arrogantie ademen deze lieden uit iedere porie dat ze het beter weten en lukt het ze maar niet om via hun lichaamstaal hun dédain voor het gepeupel te onderdrukken. Een inwoner van een Europees écht democratisch land is deze schijnvertoning in de Hollandse poldermodder niet uit te leggen.

 

Het is nog gekker dan de wildste Romeinse Berlusconi-stoelendans. Op het Binnenhof voert men een gekostumeerd bal op - zodat de ware bedoelingen niet zichtbaar worden - onder regie van mevrouw van Amsberg. Maxime Verhagen danst, verkleed als Jezuïet, terwijl niemand hem meer herinnert aan zijn sprookje over het pistool-incident, waardoor het eerste kabinet Balkenende met daarin de LPF werd opgeblazen. Een bedreiging met een pistool binnen het huis van de democratie waardoor Verhagen niet meer met de LPF wilde samenwerken. Niemand die weet of het feit of fictie was wat uit de hersenkrochten van deze Limburgse Jezuïet kwam. En Job Cohen danst mee als koninklijke lakei, die hij helaas ook werkelijk is: 'Vader Zorreguieta, kom er gezellig bij!'. En bij het zoveelste lustrum van het sprookje van Willem-Alexander en zijn Argentijnse pampaster zal hij waarschijnlijk niet te beroerd zijn om toch nog even een gezellige speech te houden. Hoe erg kun je als 'sociaal-democraat' Troelstra en Domela Nieuwenhuis verraden? Van al die andere dansende charlatans zoals Pechtold, die van de weeromstuit vergat wat directe democratie ook al weer was, terwijl van Femke Halsema die zonder te vechten haar liefde bekent voor de monarchie ook helemaal niets meer te verwachten valt. Zelfs de muurbloempjes SP en PVV, die van het regentenbal zijn uitgesloten, verwachten dat de regisseur die hen veracht moet blijven regisseren. Maar daarvoor zijn het dan ook muurbloempjes: altijd te verlegen om hun ware stem te laten horen voor de republiek.

Intussen plundert de familie van Amsberg schaterlachend verder. Zich prins noemende opperregenten zitten overal, als sprinkhanen die alles kaalvreten. Constantijn bij Rand Corp, Neelie Kroes in Brussel, Friso & Mabel in de internationale bankierswereld en zogenaamde goede doelen, van Vollenhoven als veiligheidsprofessor, terwijl zijn zoontjes in hoog tempo corrumperen. Én maar dansen, terwijl Margriet de wereld overvliegt, dansen, dansen - op de vulkaan.

 

De SP en PVV worden buitengesloten waardoor hun aanhang zal toenemen, de maatschappij nog meer ontwricht zal raken door de tucht van de failliete neo-liberale marktwerking waarin de burger stelselmatig door de elite wordt genegeerd. In een neergaande maatschappij zal dat zich vroeg of laat wreken. Maar het zijn prachtkansen voor Pietje Bel in zijn vermomming als Pro Republikein; want de regenten zullen deze boodschap immers niet verstaan.

Maar hun herfst is begonnen, geen zorgen voor de dag van morgen, want die brengt weer brood en spelen, Nederland-Brazilië, Wimbledon, de ronde van Frankrijk en - last but not least - het welverdiende zomerreces. Maar in de verte lonkt reeds het najaar met zijn gure stormen en zijn even verfrissende als vernietigende buien, en daarin zijn wij een nietig druppeltje. Maar wel één dat op den duur de paleissteen zal uithollen.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander