Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Gouden Jubileum Lakeienclub
Ton Biesemaat

Joost, bediende van Heer Bommel: 'Men moet oppassen, want door te veel lezen kan men gemakkelijk het verstand kwijt raken, als ik zo vrijmoedig mag wezen.'

Het zal u een rotzorg zijn. De redactie van Pro Republica ook. We hebben hier zelfs helemaal geen hoofdredacteur. Ik probeerde het te worden om zodoende toegang te krijgen tot het genootschap. Maar de verzameling anarchisten, rebellen, querulanten dat zich Pro Republica noemt wilde er niets van weten1. Mijn interne greep naar de macht mislukte. Maar echt, het was ook voor de goede zaak. Niet alleen maar om macht uit te oefenen. Bovendien is mijn zoon geïnteresseerd in voetballen en zeker niet in het erfelijk hoofdredacteurschap.

Afgelopen vrijdag kwam het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren bij elkaar voor de viering van het vijftig jarig bestaan. Arnon Grunberg hield een redevoering en verwachtte dat mevrouw Van Amsberg hem wederom geen hand zou geven. Waarom mevrouw Van Amsberg hem mijdt als de pest vermeldt Grunberg niet. Ze heeft lijkt me weinig kans hem te ontlopen. Ik had er daarom ook bij willen zijn. Hadden WimLex, Máxima en de leader of the gang mij ook niet kunnen ontlopen. Want die maken allemaal hun opwachting bij hun onderdanen. Hoofdredacteuren in Nederland zijn de echte onderdanen in de ware zin des woords. Als er iets onwelgevalligs dreigt openbaar te worden gemaakt dan hoeft de familie maar even te bellen en het gebeurt niet.

Althans, zo was het in het pré-internettijdperk. Hoofdredacteuren zijn een met uitsterven bedreigde diersoort geworden. Voor het internetvirus zijn deze mediakeizers zonder kleren aan even vatbaar als de Van Amsbergers met hun doorzichtige haute couture pakjes. Ze hebben zo een censuurloos koutje te pakken. Hatsjie!

Vroeger was alles beter voor de leugens van de hoofdredacteuren en de monarchie. De Greet Hofmans-crisis,- daar zweeg men liever over. En toen het door toedoen van Prins Bernhard, Sefton Delmer en Klaus Jacobi van Der Spiegel in 1956 niet meer anders kon brandde men liever de getrouwen van Juliana af dan het kamp van de SS'er Bernhard en zijn dochters Beatrix en Irene. Journalist Wim Klinkenberg ontdekte wat vuiltjes in het militaire verleden van de aanstaande man van Beatrix en: hopla! de hele oplage verdween in de vuilnisbak. Diezelfde Wim Klinkenberg wilde met Willem Oltmans ten tijde van de smerige Lockheed-affaire iets onwelgevalligs schrijven. En ja hoor, daar werd weer ingegrepen door een oom van Edwin de Roy van Zuydewijn (ook in die familie zit de hermelijnangst er goed in!).

De huidige voorzitter van het Genootschap is Arendo Joustra, de grote journalistieke man van Elseviers. Hij bekleedt nog een bestuursfunctie in de stichting die de journalistieke nalatenschap van Willem Oltmans beheert. Bij uitgeverij De Papieren Tijger komen de dagboeken van de dwarsschrijvende luis in de hermelijnpels uit. Bijna niemand leest die dagboeken met oplage een paar honderd stuks, maar er staan heerlijke ontboezemingen en informatie in over de zur Lippes-Van Amsbergers. Kortom, af en toe doet Arendo Joustra goed werk, zelfs in Elseviers. Want zijn weekblad berichtte afgelopen woensdag over de nieuwste landaankoop van Van Amsberg-Zorreguieta in het Zuidamerikaanse-Teutoonse gebied rondom Bariloche. Maar dat goede werk wordt dan weer afgebroken door slijmerige specials over het koningshuis zoals bij de dood van Bernhard de zakkenvuller. 'Van de prins geen kwaad' heet dan het cliché wat dan op Elseviers van toepassing is.

Van het genootschap is ook lid - u voelt hem al aankomen - Pieter Broertjes, de man die zo'n goede band had met Bernhard. Broertjes beschouwde zich tot na de dood van zijn vader als een zoon van de prins met de anjer. Hij is de man die kritiekloos Bernhard een podium gaf om zijn laatste grote leugens in De Volkskrant te spuien. Sjuul 'Panzer' Paradijs van De Telegraaf heeft er als gepasseerde oranje spreekbuis nog steeds slapeloze nachten van. Ik voelde dat gelieg en gedraai van De Volkskrant al aankomen. Voorafgaand aan de eerste Bernhard-publicatie en presentatie van het krakkemikkige en geschiedvervalsende Van der Voet-rapportje liet Broertjes in zijn magazine-bijlage de hoogbejaarde Lockheed-held in Soestdijk fotograferen met een JSF-schaalmodel in zijn hand. Dat zei genoeg.

Sjuul 'Panzer' Paradijs van De Telegraaf met zijn elf portretten van Beatrix in zijn werkkamer is ook lid. Over hem ben ik gelijk uitgeschreven, want dat heb ik al gedaan. Eigenlijk heb ik medelijden met Sjuul. Moeten we hem nu echt ook nog natrappen met zijn nominatie voor De Zilveren Garnaal?

Ik kan wel doorgaan met het behandelen van de ledenlijst van het Genootschap maar in het kader van transparantie heeft het Genootschap die zelf openbaar gemaakt. Wellicht staat er een hoofdredacteur bij van een krant of weekblad2 waar u op geabonneerd bent, dan kunt u die eens aanschrijven over hun lakeiengedrag. Een journalist behoort de macht lastig te vallen, waakhond van de democratie te zijn, luis in de pels, vrij en onverveerd. En niet buigend als knipmessen de uitvretende, ondemocratische feestfamilie Van Amsberg-Zorreguieta te ontvangen.


1 Dit is pertinent onjuist. Wij hebben Ton alleen maar uitgelachen. (red)

2 Dit zijn ouderwetse media op papier gedrukt die een gestaag dalende lijn vertonen in zowel de oplage als de advertentie- en abonnee-inkomsten. Deze uitstervende media denken geld te kunnen verdienen met het naar de mond praten van autoriteiten en bedrijven die hen advertenties leveren. Het gemiddelde papieren medium geeft u geen inbreng behalve via de censuur van ingezonden brieven. Deze uitleg verschaf ik aan onze websitebezoekers die veertig jaar en jonger zijn.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander