Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Gevonden op zolder
Johanna van Waveren

Geachte mede-republikeinen,
Hier een bijdrage, wellicht iets voor plaatsing. Schaaf gerust nog wat aan de tekst als dat de leesbaarheid ten goede komt, ook de foto's moeten misschien bewerkt. Toevallig, op een tentoonstelling in het bejaardenhuis van mijn tante sloeg ik deze krant open... en bingo! De Royale Tokkies graaiden ook toen al schaamteloos in de staatskas dat het een aard had.

Klik om te
vergroten

Zomaar een krant, uit zomaar een jaar. We schrijven 15 april 1964, de krant verscheen in Overijssel. Mijn vader verdiende toen bij een 44-urige werkweek met hard werken jaarlijks fl. 4.500 bruto (€ 2150). Ons gezin spaarde voor een brommer,- een autootje lag nog buiten bereik. Maar mevrouw van Amsberg - toen nog mejuffrouw Zur Lippe -wist ook in die schamele jaren al van wanten. Met gemeenschapsgeld wist ze, net als alle jaren ervoor en erna een prettig leventje te lijden, met de figuurlijke middelvinger gracieus opgeheven naar het werkende volk, en vloog zij op kosten van diezelfde belastingbetalers de wereld rond. Het roversgedrag van de familie stond ook toen al ter discussie, zij het in beperkte kring, en zeer besmuikt.

Klik om te
vergroten

Die toevallige krant berichtte dat over dit reisgedrag Kamervragen zijn gesteld. Minister Luns, net als Bernhard van L. bekend met het nationaal-socialisme, zag zich genoodzaakt te antwoorden. Ja, het klopte dat mejuffrouw Bea voor een schamele 185.000 gulden vliegkosten had gemaakt, maar de Tweede Kamer diende zich er wél van bewust te zijn dat in dit bedrag ook is inbegrepen: de kosten voor de publiciteitsactiviteiten die zulks met zich meebracht. Eénenveertig keer het jaarsalaris van mijn vader werd er alleen al aan de vliegkosten door één lid van deze royale familie doorheen gejaagd. Mijn vader was destijds nog een braaf aanhanger van het Oranjehuis, met de Pro Juventute-kalender op het toilet. Intuïtief begreep hij kennelijk reeds dat daar waar het stonk, ook de Oranjes thuishoorden.

In diezelfde krant, toeval of niet, nog een kort bericht dat de vader en moeder samen met Bea genoten van een welverdiende rust aan het strand in Mexico. Tja, Bernhard in Mexico, reken maar dat die moe geweest zal zijn. En dat beslist niet van mammie.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander