Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Gerrit Zalm, ofwel de slager die zijn eigen vlees keurt

Ze hadden er inderdaad een potje van gemaakt, die Oranjes. Kosten werden links en rechts afgeschoven op allerlei departementen totdat echt helemaal niemand er meer wat van snapte. En laat dat nu juist hun bedoeling geweest zijn.

Maar voor het eerst in de Nederlandse parlementaire geschiedenis wilde onze volksvertegenwoordiging in meerderheid openheid van zaken. Onze nationale Hopman begon aan het gebruikelijke draaikonten, maar er was geen ontkomen meer aan, althans zo leek het. Want in plaats van een echt onderzoek, net als bij de oorlog in Irak, kwam hij ook toen met zijn eigen commissie. In het geval van de kosten van het koninklijk huis meende hij dat niemand hier geschikter voor kon zijn dan precies de man die het afgelopen decennium er zo’n potje van had laten maken: Gerrit Zalm. Welke kosten waar precies waren weggemoffeld, foutief of verkeerd gedeclareerd, Zalm is onze man! Als een slager die zijn eigen vlees keurt. Goedkeurt, welteverstaan.

Om te beginnen verdween er een van drie kostencomponenten en zou alles in één lump sum bedrag worden overgemaakt. Met het nieuwe financieel statuut koninklijk huis zou alles namelijk transparanter worden. Dus wat doe je? Eén betaling van € 106 miljoen tegen één factuur van € 106 miljoen. En die factuur gaat door de handen van de premier. Transparant toch? Zo klopt het toch? Inderdaad ja, zo klopt alles altijd.

Maar het was toch wel wat veel geld, die € 106 miljoen, dat zag er niet echt overtuigend uit, zeker niet tijdens de huidige economische crisis. Dus wat doe je? De functionele kosten er vanaf trekken. Wat er dan overblijft is € 40 miljoen. Wacht even, laten we er € 39 miljoen van maken, zoals een bankstel van € 400 bij de Ikea ook € 399 kost. Dat oogt beter. Niettemin wordt het gehele bedrag van € 106 miljoen lump sum overgemaakt. In theorie zou het koninklijk huis dus geld over kunnen houden aan het eind van een begrotingsjaar, maar dat onttrekt zich aan onze waarneming. Eens gegeven blijft gegeven, denkt de koningin. En schuiven maar van de A- naar de B-component – tóch niemand die het ziet! Transparantie à la Balkenende, moet u maar denken.

Maar we zijn er nog niet. Er is namelijk ook een inhoudelijke beoordeling van de functionele kosten. We nemen een voorbeeld: het gebruik van het regeringsvliegtuig door de koningin is per definitie in het staatsbelang. Per definitie wil zeggen: ook als ze ermee naar Lech vliegt, zelfs als een minister het regeringsvliegtuig dringend nodig heeft gaat de koningin voor. Niemand die dat inhoudelijk beoordeelt. Maar als de kroonprins een eindje met de PH-KBX boven de waddeneilanden wil rondsnorren, dan moet wel inhoudelijk worden beoordeeld of dat in het belang van de Nederlandse staat is. Wel wel, en wie doet dat dan? U raadt het al: de koningin. Wat wordt er dan eigenlijk wél inhoudelijk door de overheid beoordeeld? Nou, of de aanvraag wel volledig en correct is ingevuld.

Goed dan, u wilt een oplossing, en niet alleen maar gemopper. Die is verrassend eenvoudig. Maak de Oranjes per jaar lump sum € 10.000 over en laat ze voor alles, maar dan ook alles, wat die € 10.000 overschrijdt een schriftelijke aanvraag indienen. Bij u of bij mij bijvoorbeeld. Wij zullen dan inhoudelijk beoordelen of het nodig is dat zij deze kosten maken. En als die kosten gemaakt zijn, willen we een bonnetje. Altijd en voor alles. Een bonnetje of een instapkaart van een ingekochte lijnvlucht. En op die instapkaart willen we dan de naam zien staan van de meneer of mevrouw voor wie die reis gekocht is. Precies zoals iedere ondernemer in Nederland moet doen.

Tien tegen een dat ze dan naar Patagonië verhuizen. Of Machangulo. Want dan is de lol er vanaf.

Lees hier het rapport van Gerrit Zalm.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander