Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Geen vakantie wegens vakantie
de webredactie

De man die ons land moet gaan regeren, u weet wel, diegene die het nog niet voor elkaar krijgt een vakantiehuis te laten bouwen zonder tot in zijn nek in de problemen te raken, heeft een volle agenda. Nu reeds kondigt de RVD aan dat de traditionele fotosessie in het Oostenrijkse Lech volgend jaar februari niet door zal gaan. Niet dat die mechanische lachfoto's u of ons ook maar ene zier interesseren, maar voor onze Zilveren Garnaal genomineerde Jeroen Snel (EO's Blauw Bloed) en de zijnen zal het ongetwijfeld een gitzwarte schaduw werpen over de feestelijke decembermaand. Niettemin: geen skifoto's, althans geen legale. Waarom niet?

Meneer Van Amsberg aan het werk

Van Amsberg als IOC-lid samen met zijn vrouw aan het werk

Welnu, meneer Van Amsberg - die naar eigen zeggen 365 dagen per jaar aan het werk is, 7 dagen per week, 24 uur per dag - moet alwéér werken. Gedurende drie weken, zo ongeveer vanaf 12 februari zal hij in en rondom de Olympische Spelen in Vancouver moeten zijn. Om te werken. Hij gaat er nog eens aan onderdoor als hij niet oppast. Het is inderdaad moeilijk hier geen ironische toon bij aan te slaan, want iedereen begrijpt dat meneer in plaats van naar Oostenrijk, gewoon naar Canada met vakantie gaat. Net zoals in Beijing in een oranje t-shirt op de tribunes uit zijn neus eten - voordeel is echter wel dat zulke foto's van de prins in functie bijgevolg niet illegaal zijn.

Toch willen wij u een berichtje in herinnering brengen dat in Nederland geheel niet in het nieuws gekomen is. Oplettende lezertjes zullen opmerken dat wij hier reeds eerder melding van maakten, maar het is de opzet en formule van Pro Republica dat herhaling van feiten - een ijzeren marketingwet - het inmasseren van de republikeinse boodschap vooralsnog het enige middel is dat ingezet kan worden tegen de oranjepropaganda, die zich immers van dezelfde methode bedient. Neen, we gaan het hier niet hebben over de flater toen meneer Van Amsberg onlangs te laat kwam voor de (her-)verkiezing van de IOC-voorzitter. Het is iets ernstigers.

Zoals u zich ongetwijfeld kunt herinneren werd het Internationaal Olympisch Committée (IOC) enige jaren geleden geplaagd door verscheidene corruptieschandalen. De ruim honderd leden reisden de wereld rond om kandidaatsteden te bezoeken en te inspecteren. Daarbij gebeurde het onvermijdelijke, namelijk dat leden werden omgekocht om vooral maar op die desbetreffende stad te stemmen. Het was in die periode dat toenmalig premier zich terecht tegen een IOC-lidmaatschap van Willem-Alexander uitsprak, maar - zo wil het verhaal - moeder Beatrix drukte haar zin door. Meneer Van Amsberg werd beëdigd en ging aan de slag.

Inmiddels waren er echter wel maatregelen genomen om herhaling van de corruptieschandalen te voorkomen. Die kwamen er kortgezegd hierop neer, dat IOC-leden geen steden meer mochten bezoeken. Simpel, maar het is gebleken ook zeer effectief te zijn. In plaats daarvan kunnen kandidaat-steden een tweedaagse presentatie houden voor het verzamelde commitée, waarna er gestemd wordt. Behalve dat er geen smeergeld aangenomen kan worden, hoeven er ook geen honderden vliegreizen over de gehele wereld meer gemaakt te worden door de 106 IOC-leden.

Deze anti-corruptie maatregel is inmiddels tien jaar van kracht, en functioneert naar volle tevredenheid. Of het een familietrekje is weten we niet - wellicht een soort atavistisch verschijnsel van de Zur Lippe-kant - maar onze troonsopvolger presteert het in elk geval om begin oktober van dit jaar openlijk te pleiten voor afschaffing van deze anti-corruptie regel. Jawel, u leest het goed: meneer Van Amsberg pleit openlijk voor de afschaffing van een anti-corruptie maatregel. In Nederland is dit - je zou haast zeggen: uiteraard - niet in het nieuws geweest, maar wat moeten wij hiervan denken? Of, wat moeten andere landen of staatshoofden hiervan denken?

Het toekomstig Nederlands staatshoofd, getrouwd met de dochter van een Argentijnse regeringsfunctionaris wiens regime zonder pardon tienduizenden politieke tegenstanders levend in zee dumpte, deze toekomstige koning, die onlangs nog heeft moeten zwichten onder druk van de publieke opinie om van zijn - eveneens zwaar naar corruptie stinkende - Mozambikaanse vakantieoptrekje afstand te nemen,- deze man, dit toekomstige hoofd van de Nederlandse regering, vele regeringen, pleit openlijk voor a f s c h a f f i n g van een anti-corruptie regel.

Het is om je kapot te schamen. Dan maar liever skifoto's.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander