Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Geen lol aan
de webdactie

Nijntje is stoutDe wegen van de RVD zijn, net als die van onze lieve heer, wonderlijk,- maar die van de RVD zijn daarentegen zeer doorgrondelijk. Bijna ontroerend zelfs. Vandaag staan ze erbij - als een kleuter die een snoepje uit moeders trommel heeft gepikt, en met chocolabesmeurde mond, grote reeënogen en het snoeppapiertje nog in de hand - van alles te ontkennen. Je zou ze haast op schoot willen nemen, over hun bolletje aaien en vertellen dat jokken heel erg stout is en bovendien niet netjes. Maar áls je dan jokt, dan is het niet handig om erbij te zeggen dát je jokt. Dan is het al bijna geen jokken meer, maar nog wel even stout.

Wie of wat denken ze daar wel niet dat ze voor zich hebben? Een stelletje hersendode randimbecielen of zo? Wat moeten we hier nog over zeggen? Alles stáát er al. Gefundenes Fressen? - hier ligt een heel republikeins feestmaal voor het oprapen! Vroeger draaiden en logen die Oranjes en de RVD tenminste nog stiekem achter onze rug om en hadden we een en ander uit te zoeken, maar tegenwoordig besodemieteren ze ons gewoon op klaarlichte dag, recht voor onze neus! We hóeven niet eens een uittreksel van de Kamer van Koophandel op te vragen van het zoveelste onfrisse stichtinkje van deze notoir-onfrisse familie, die hun onfrisse 'werk'paleis aan het Haagse Noordeinde gebruikt als uitvalsbasis voor hun onfrisse zaakjes. We hoeven zelfs ook helemaal niet te 'onthullen' dat er alwéér zo'n Fentener in het stichtingsbestuur zit, ditmaal eentje als voorzitter.

In die goeie ouwe tijd moesten wij middels noeste arbeid en speurwerk zien aan te tonen dat achter een bepaalde stichting of BV eigenlijk (bijvoorbeeld) de kroonprins zat, maar dat die er formeel alleen maar buiten werd gehouden. Maar dat desalniettemin alle eventuele baten toch in zijn doorluchtige zakken zouden belanden. Maar voor nog geen € 2 verkoopt de eerste de beste sigarenboer je het hele verhaal, met naam en toenaam, hier - alsjeblieft: pagina 1, en je hoeft slechts één keer om te slaan voor het vervolg op pagina 3. Met zulke vrienden heeft de kroonprins geen vijanden meer nodig. Hoe laat en donker moet het zijn voordat je een kwestie 'omwille van de transparantie' (niet-te-geloven) openlijk in een warnet van stichtinkjes verstopt? Met zo'n RVD is de lol er voor ons wel gauw af.

Over de feiten hoeven wij u niets meer te vertellen, net zomin over waar en bij wie welke belangen nu eigenlijk liggen, want u weet alles al. Tegen de tijd dat alles uitkomt, de leugens over de plaatselijke bevolking die er 'beter van zou worden', de evidente omkooppraktijken, wellicht komt er zelfs nog helderheid over de vastzittende politiefunctionaris die een lokale activist zou hebben vermoord, zal het kabinet u gaan vertellen dat de kroonprins - wellicht koning tegen die tijd - hier allemaal buiten staat. Dan hoeft u niet in het archief van Pro Republica te gaan wroeten en proberen ingewikkelde reconstructies te volgen, maar gewoon de krant van 22 augustus te bewaren en erbij te pakken,- da's alles. Daar staat allemaal keurig in slechts enkele kolommetjes uitgelegd hoe de prins er tot aan z'n nek in zit. Hier meneer de premier, lees maar na, gewoon in de krant. Alleen een stelletje lepe juristen heeft 'm er formeel buiten gehouden.

Neem nou alleen al dit zinnetje:


Afstand

Laten we hier nou niet eens zo héél diep over nadenken. Vraag: bij wat voor 'aard' zou het 'verstandig zijn afstand te creëren'? Antwoord: wanneer je bijvoorbeeld met een haai in het zwembad ligt. Immers, gezien de 'aard' van de haai is het 'verstandig afstand te creëren'. Lijkt ons tenminste van wel. Of verzin zelf iets anders, bijvoorbeeld dat je formeel afstand neemt van een tweedehands auto die je net hebt verkocht, en waarvan je weet dat er van alles aan mankeert.
Van iets dat deugdelijk, kraakhelder en compleet gevaarloos is hoef je geen 'afstand te creëren'. Doe je dat wel, dan is er dus iets aan de hand - zo simpel is dat. En niet omdat 'het' met horten en stoten gaat. Dat is volstrekt irrelevant en geen enkele reden om ergens formeel afstand van te nemen. Gaat iets met horten en stoten, bezorgt het je voortdurende ergernis en hoofdpijn, dan huur je iemand in om de boel voor je in de gaten te houden en zonodig achter de broek te zitten. Maar dan is dat nog geen reden er 'formeel' afstand van te nemen. In dit ene zinnetje ligt alles besloten - en het is niet eens óns zinnetje, al zou u dat misschien wel vermoeden. Neen, het is van de RVD. In dat ene zinnetje ligt besloten dat de heer van Amsberg junior voor de zoveelste keer betrokken is bij een obscuur zaakje dat het daglicht niet kan verdragen.

Voor Pro Republica is de maat na een jaar Machangulo-geklooi meer dan vol: over deze kwestie gaan wij het parlement nu voor de derde keer inlichten, in de hoop dat er nu wél iemand moedig genoeg is om het op te pakken. Al was het maar om toekomstige parlementen en kabinetten een heleboel narigheid te besparen. Want vergeet niet: terwijl de prins zich op úw kosten genoeglijk op zijn strandstoel omdraait in het Afrikaanse zonnetje, draait de premier ervoor op. Zo werkt het namelijk in ons land.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander