Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Fasseur voor de rechter
Ton Biesemaat

Onze favoriete professor haalde weer eens het nieuws. U weet wel, de man die zelfs niet in een volgend leven met mij wilde praten. Hij is namelijk véél te belangrijk om met zulke querulanten zoals uw Hoogst Eigen Redacteur Derzelve de degens te kruisen. Wat wil nu het geval? Broer en zus Van Maasdijk hebben onze professor Fasseur aangeklaagd wegens smaad en laster jegens wijlen hun vader in zijn boek over Juliana en Bernhard. De achtergronden van Fasseurs kasteelromannetje en het weerwoord van de kinderen van Gerrie van Maasdijk via het boek van Kelder en Veenendaal kunt u hier nog eventjes nalezen en beluisteren:

    'Laat en donker', over de schande van Cees Fasseur. 'Fasseur en de contramine', het tijdschrift voor geschiedenis vroeg vier historici naar hun mening over het boek 'Juliana en Bernhard' van Cees Fasseur. 'Fasseuren, fasseurd, gefasseurd', Cees Fasseur schreef via NRC-weekblad een brief aan mevrouw Juliana von Lippe-Biesterfeld. 'De stadhouderlijke verspreking', over het boek van Jort Kelder en Harrie Veenendaal dat een weerwoord is op het boek van Fasseur, met de kinderen van Van Maasdijk als gast bij Pauw en Witteman.

De eens zo gerespecteerde Fasseur beleefde vele mooie momenten na zijn dienstbaarheid als hofhistoricus. Zo maakte hij onlangs zelfs nog deel uit van de Commissie Davids die de Nederlandse betrokkenheid bij de Irak-oorlog onderzocht. Toen sprak hij nog tegen de pers de onsterfelijke woorden : '...onafhankelijkheid is een attitude'. Het is altijd belangrijk dat dergelijk belangrijk onderzoekswerk als dat van de Commissie Davids wordt uitgevoerd door eminente, objectieve academici als onze professor Fasseur!

Oorspronkelijk leefde de gedachte om ook een zoon van een ander slachtoffer van Fasseur te laten meedoen in de rechtzaak. Want niet alleen Gerrie van Maasdijk wordt in Fasseurs boek door het slijk gehaald om Bernhard zur Lippe te beschermen, ook met een Bernhard-vertrouweling die keihard door Bernhard werd verraden probeerde Fasseur in zijn boek af te rekenen. Dat was professor Duyff, u herinnert zich deze man vast nog wel, hij vervulde een spilfunctie bij de kwestie van de wapenhandel van en de poging tot een staatsgreep in Indonesië door Bernhard. De zoon van deze professor Duyff zag uiteindelijk af van een juridische zaak.

Maar laat ons nu toevállig wat correspondentie tussen deze zoon en Fasseur tussen onze papieren aantreffen! Dat willen we u niet onthouden om de historicus-met-de-onafhankelijke-attitude nóg verder in het zonnetje te zetten:

 

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander