Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Eufemismen
de webredactie

Neen, we gaan niet zeuren over de commotie die destijds ontstond rondom de benoeming van Willem-Alexander als IOC-lid, die Beatrix tegen de uitdrukkelijke wens van toenmalig premier Kok er toch doordrukte. Ook niet over zijn onmogelijke eedaflegging om bij het uitvoeren van deze functie politiek neutraal te zullen blijven, omdat iemand, wiens handelen onder de verantwoording van een regering valt, zoiets per definitie niet kan beloven. We gaan dus ook niet zeuren over de politieke spagaat waar de Nederlandse regering in kan belanden vanwege de hobby van een verwend prinsje, ook niet wanneer er andere IOC-leden bleken te zijn omgekocht. Zélfs zeuren we niet over het controversiële pleidooi dat onze kroonprins in Denemarken hield om de daarop volgende anti-corruptie maatregel af te schaffen. En u hoeft ook niet bang te zijn dat wij alsnog gaan mekkeren over de hoogst twijfelachtige dispensatie die aan dochtertje Amalia is verleend om de krokusvakantie, die immers maar één week duurt, toch te kunnen verlengen tot het eind van deze maand. Tenslotte zullen wij u ook niet vervelen met tenenkrommende beelden van een schaamteloos hossende hoogheid, al dan niet in oranje broek. Toch is er iets dat ons niet bevalt.

Normaalgesproken is de familie Van Amsberg rond deze tijd van het jaar altijd op de skipistes van Lech te vinden. Waarom? Gewoon, om vakantie te vieren. Nu doen ze dat inderdaad wat erg veel - vorig jaar stond in september bij ons de teller al ruim boven de dertig - maar in het geval van zo'n wintersportvakantie wordt het tenminste nog als vakantie aangeduid. Dat de rioolpers dit voorjaar hun gebruikelijke photoshoot door de neus geboord is, kan Pro Republica eigenlijk niet zoveel schelen. Hoewel, de mega-arrogante houding van meneer Van Amsberg deed ons vorig jaar wel weer even met de wenkbrauwen fronsen door zijn opmerking dat 'het stellen van vragen aan hem een gunst was, geen recht'.

Vandaag is het gezinnetje Van Amsberg in Canada aangekomen, en zoals vorig jaar reeds werd aangekondigd, zal dat ten koste gaan van hun gebruikelijke wintersportvakantie. Wat ons hier zo aan stoort is dat de suggestie gewekt wordt als zou de vakantie niet doorgaan omdat pappa moet werken. Ziet u de beteuterde kindergezichtjes aan tafel? Terwijl mamma Máxima de aardappelen opschept zegt ze: 'Tja kinders, die wintersportvakantie zit er dit jaar écht niet in. Pappa moet namelijk werken, en dat gaat nu eenmaal voor'. Prompt begint Amalia te blèren, mamma kijkt vaderlief meewarig aan, maar het is helaas niet anders. 'In het zweet uws aanschijns zult gij brood eten' (Gen 3:19), probeert de bijbelvaste PKN-pappa nog, in de wetenschap dat ook zij eens zal moeten geloven aan het harde en ploeterende bestaan van een aankomend vorstin. Maar tevergeefs, Amalia blijft ontroostbaar.
- Allemaal kolder.

Nu zal het allemaal best wel dat meneer Van Amsberg zal aanschuiven bij een vergadering, al was het maar om even zijn neus te laten zien. Bovendien was hij vorige keer te laat, dus heeft hij wellicht nog één en ander goed te maken. Maar wat dóet hij daar nu eigenlijk? Wat is dan het werk dat hij daar zonodig moet doen, waardoor zijn arme dochtertjes de sneeuwpret aan hun neus voorbij moeten zien gaan? Volgens zijn werkgever 'coördineert hij de Olympische winterspelen van Vancouver', en volgens de RVD 'woont hij aansluitend de Spelen bij'. We kunnen de beelden van zijn weinig koninklijke 'bijwonen' bij de Olympische Spelen in Beijing merkwaardig genoeg maar niet vergeten, vermoedelijk vanwege de grandioze wijze waarop hij daar zijn sociaal-maatschappelijke nut en positie verbeeldt.

Kijk, en dat bedoelen we nu. Er is helemaal niemand die écht gelooft dat meneer Van Amsberg daar werkt. Niemand gelooft dat hij daar compleet stuk zal zitten in uren durend vierdaags overleg, omdat de spelen zonder zijn broodnodige coördinatiewerkzaamheden anders compleet in het honderd zullen lopen. En het ergste van alles is: iedereen weet het. Ook Balkenende - die zijn brief aan de Kamer met de kabinetsreactie op het rapport van de commissie Davids er op het laatste moment doorheen joeg, om ook nog op tijd in Vancouver aanwezig te kunnen zijn - weet dat Willem-Alexander daar net zo overbodig is als hier. Tegen een beetje arbeidsvreugde hebben we vanzelfsprekend niets, maar Pro Republica stelt voor om tenminste het fatsoen in acht te nemen door de zaken te benoemen zoals ze zijn, want op eufemistische draaikonterijen zit niemand te wachten.

Willem-Alexander is namelijk gewoon - zoals altijd - met vakantie.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander