Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Dit wordt een heel bijzondere Prinsjesdag
Annie de Vries

Annie de VriesSoms probeert men nieuwe ideeën door te voeren op verschillende terreinen. Men moet toch blijven vernieuwen nietwaar? Nu heeft men bedacht dat prinsjesdag van karakter zou moeten veranderen. Want eigenlijk zoals het nu gaat is het een lachertje. Mevrouw Van Amsberg zit plannen op te sommen die allang bekend zijn. De stukken zijn dagen eerder al uitgelekt en liggen op straat.
Zij zit daar dan als een echte Spek-en-Bonen-mevrouw alle reeds bekende onderwerpen op te sommen die wij allang weten. Het zou leuk zijn als het niet zo treurig was.
Jaren geleden was het zo dat men pas mocht gaan praten en schrijven als het koffertje open ging en alle plannen uitbraakte. Maar het koffertje is inmiddels oud en versleten. Het slot werkt niet goed meer daardoor fladdert alles zo op straat met alle gevolgen van dien.

Ja, wat doen we dan met de Spek en Bonen mevrouw? Het zou toch heel aannemelijk zijn dat de minister-president J.P. Balkenende de troonrede voor zou lezen. Maar waarschijnlijk durft hij dat nog niet eens voor te stellen aan dominante Bea. Het is goed mogelijk dat zij stampvoetend door haar koninklijke gangen gaat daveren en woedend roept dat dat haar taak is en dat ze die niet opgeeft. Ja, wat moet JP daar dan nog tegen inbrengen? Die zal met een bibberend kinnetje en knikkende knieën haar gelijk geven 'Dat wel natuurlijk'.
Toch wel jammer dat JP niet daadkrachtiger is, het zou allemaal zoveel gemakkelijker worden die 3e dinsdag. Dat gedoe met die koninklijke rijtoer met die afschuwelijke gouden koets, het dagen van te voren trainen van de paarden, kunnen we dan voortaan gewoon vergeten. De straten en wegen in en om Den Haag blijven dan bovendien gewoon bereikbaar.
Houden we ook een paar miljoen euro in de schatkist, mooi meegenomen in deze tijd van recessie. De kosten gaan dit jaar sowieso flink omhoog vanwege de opgeschroefde beveiliging. Er worden extra blikken agenten opengetrokken in hun gewone daagse uniform, want ze moeten te allen tijden snel hun pistool of wapenstok kunnen pakken. Een hele serene fijne sfeer zal dat geven. Maar al dit soort zaken deert het volk niet. Het volk wil deze poppenkast.
Vergaapt zich aan de jurken en hoedjes,- lekker belangrijk, ja. Daarom vertrekt men al vroeg in de ochtend naar Den Haag om een goede plaats te bemachtigen.

Sommige nemen stoelen en brood en koffie mee. Zij dossen zich op een afzichtelijke manier uit met oranje attributen en vlaggen. Zij maken er echt een dagje uit van, een vlaag van spruitjeslucht wappert er achteraan, zolang ze maar naar hun koningin kunnen zwaaien en juichen. De koningin behaagt het om terug te wuiven. Vooral niet te enthousiast, het moet wel beschaafd blijven. Zij zijn tenslotte een beschaafde familie, die niet te familiair met het volk moet omgaan. Nou breek me de b*k niet open. Zo wil mevrouw Van Amsberg het houden, maar of ze dit jaar haar zin door kan drijven is nog de vraag.

Want de Eerste en Tweede Kamer waren het er over eens dat Prinsjesdag anders zou moeten verlopen. Natuurlijk heeft mevrouw Van Amsberg zich daar ook mee bemoeid. Zij bemoeit zich overal mee en het moet zeker haar goedkeuring hebben, anders gaat het hele feest niet door. Al zullen wij haar wensen nooit vernemen, want die mogen wij niet weten. Alles wat zij bespreekt en eist blijft achter gesloten deuren en dikke muren zonder schroefjes.

Bos heeft zich al van zijn creatieve kant laten zien en heeft plannen over een visionair verhaal op hoog niveau, bijvoorbeeld wat er aan de hand is in de samenleving. Nou daar kunnen we wel wat mee, want er is genoeg aan de hand.

Gouden KoetsWant hoe gaat mevrouw Van Amsberg dit jaar de troonrede brengen? Zij moet toch wel ongelooflijk kunnen acteren om geloofwaardig over te komen met al het nieuws dat net naar buiten is gekomen over de nieuwe fiscale sluiproutes die via haar werkpaleis lopen. Gaat zij echt met een stalen gezicht zitten verkondigen dat het volk moet gaan bezuinigen en inleveren, dus meer belasting moeten gaan betalen? Weet zij eigenlijk wel wat dat is, belasting betalen? Heeft zij dan geen enkele gêne?
In februari kwam voor het eerst in het nieuws de fiscale sluiproute van haar zus Christina, vanuit paleis Noordeinde werd alles aangestuurd. Christina betaalt geen belasting al is zij dat wel verplicht. Daar was veel ophef over. Dat zou mevrouw Van Amsberg toch aan het denken moeten zetten. Maar hier toont zij haar eigenzinnige karakter. Ze doet gewoon waar ze zin in heeft. Afgelopen week kwam het nieuws dat er opnieuw een fiscale sluiproute liep via haar paleis. Ze laat zich door niemand tegenhouden, dat is duidelijk. Balkenende is niet op de hoogte van deze nieuwe trust, maar vindt het ook niet nodig om in te grijpen omdat het gaat over afwikkeling van een nalatenschap. Hoezo, niet nodig? Wij zijn ook verplicht om belasting te betalen over nalatenschappen. Slappe Balkie ten voeten uit.

Nou Wouter Bos, ik ben erg benieuwd naar uw visionair verslag. Maar dit alles maakt het toch onmogelijk om mevrouw Van Amsberg de troonrede te laten uitspreken. Laat die mevrouw die trouwens helemaal niet van oranje is, gewoon thuis blijven in haar paleis. Dit kan écht niet meer. Ze moet haar biezen pakken en vertrekken. Er zal een zucht van verlichting door de Tweede Kamer gaan. Joepie, nooit meer gebukt gaan onder de tirannie van het ongekozen staatshoofd.
Laat ze zich maar terugtrekken in haar kantoor van paleis Noordeinde. Er schijnen 12 stichtingen te lopen via het paleis, dus er is werk genoeg.

Maar toch ben ik bang dat die vreselijke mevrouw gewoon een dinsdag alles gaat doen wat gepland is. Met een arrogante houding alsof er niets aan de hand is. En ook nu zal een groot deel van de bevolking juichen en zwaaien. Voor ons republikeinen is dat gedrag absoluut niet te begrijpen.

Hoe het werkelijk zal gaan, zullen we wel zien. Ik weet niet of ik de moed op kan brengen om dat hele dramatische spektakel te aanschouwen.
Misschien moet ik me eerst wat moed indrinken, geen oranjebitter maar een mooie wijn, of het sterkere spul. Ik wens jullie allemaal veel moed en sterkte voor dinsdag 15 september. Niet een gemakkelijke dag voor ons republikeinen.
Proost! - Voor degenen die ook eerst aan de alcohol moeten, voordat zij het spektakel kunnen aanzien.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander