Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Democratie is niet onderhandelbaar
Rafaƫl Hebing

Democratie is noch te koop, noch onderhandelbaar. In de mainstream media, en, inmiddels ingebakken in de psyche van menig Nederlander, is de pertinente leugen dat een president (lees: een republiek) meer zou kosten. Net als het volkomen irrationele angstbeeld dat we hier Amerikaanse, dan wel niet-Nederlandse toestanden zouden krijgen als de monarchie zou worden afgeschaft, kan ook het kostenargument na een simpele vergelijking met andere situaties van de hand worden gewezen. Zo verdient Obama een luttele $ 400.000 plus $ 50.000 aan maximale onkostenvergoeding, een schijntje in vergelijking met de ruim 8 ton belastingvrij en een oncontroleerbare cart blanche voor onkosten die Bea krijgt voor het spelen van 'ceremonieel' staatshoofdje1.

Maar laten we omwille van het argument eens aannemen dat een gekozen staatshoofd inderdaad meer zou kosten. Moeten we economische overwegingen laten prevaleren boven onze meest gekoesterde democratische principes? Als die paar miljoen extra de prijs is voor een verkiesbaar staatshoofd, iemand die ter verantwoording geroepen kan worden en indien noodzakelijk kan worden weggestuurd, moeten we dan niet meer dan bereid zijn om dat op te brengen? Wat is per slot van rekening de prijs van democratie?

Een vaak gehoorde loyalistische reactie is dat Bea door haar diplomatieke connecties het verschil tussen haar salaris en dat van Obama vele malen zou dubbel en dwars zou goedmaken door vermeende opbrengsten. Maar waar kan ik dat zien? Wie kan die 'extra miljarden inkomsten' door de vermeende diplomatieke inspanningen van onze zeer gewaardeerde mevrouw van Amsberg terugvinden? Geen politicus die dat kan hardmaken. Ook deze uitermate primaire reactie kan worden verwezen naar het land der fabelen.

Het doet me deugd om te zien dat Nederland een land is, dat ondanks de monarchie en verwoede pogingen van machtswellustige monarchale dwingelanden en vrinden is uitgegroeid tot een modern, liberaal land, doorspekt met verlichtingsdenken, aandacht voor vrijheid, mensenrechten en menselijke solidariteit. Nederland pretendeert een volwassen democratie te zijn en investeert veel tijd, moeite en geld in het streven naar een koploperspositie op het gebied van mensenrechten en de internationale rechtsorde. Waarom dan niet die extra inspanningen om de eigen situatie eens wat democratischer, eerlijker en transparanter te maken?

Ofschoon ik niemand hoef te wijzen op machiavelliaanse toestanden, intriges en de persoonlijke belangen die gepaard gaan met het behoud van de status quo door de landelijke politiek, blijft het enigszins curieus dat de monarchie nog steeds zo ingebakken zit in de belevingswereld van veel Nederlanders. Het resultaat van een goed geoliede propagandamachine, natuurlijke aversie jegens verandering of een krampachtige neiging tot het behoud van tradities? Naar mijn mening spelen al die factoren een rol. Maar de laatste factor - te weten die van traditie, die tevens een bekende drogreden is - die voor de hoofdmoot van de Nederlanders doorslaggevend is, dan is de staat van ons land wellicht nog bedroevender dan menig republikein had voorzien.

 

 


1 Voordat er misverstanden ontstaan: de auteur geeft hier slechts een zeer globale kostenvergelijking, waarbij de nadruk ligt op het (on)controleerbare aspect en pleit hier geenszins voor een presidentschap met uitvoerende macht. (red.)

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander