Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Deal
de webredactie

We hebben het er wel druk mee gehad. Op die laatste persconferentie in Mexico reageerden wij reeds, maar liet toch een aantal brandende vragen achter, waar onze wetenschappelijk medewerkers het gehele weekeinde op hebben gestudeerd. Met name lastig daarbij is, dat hunne koninklijke hoogheden in de verslaggeving alleen maar geparafraseerd mogen worden en er dus uitsluitend in de indirecte rede weergegeven wordt wat er gezegd is. In plaats van bijvoorbeeld te schrijven: 'De koningin zei dubbele punt aanhalingstekens openen [citaat] aanhalingstekens sluiten punt' zitten we altijd te klungelen met constructies zoals 'De koningin zei dat [citaat in indirecte rede] punt'. Door deze misselijke afspraak met de schrijvende pers wordt er ruimte gecreëerd om te kunnen draaien en ontkennen, en weet het publiek nooit wat er nu precies gezegd is. Vandaar dat er ook nooit camera's en microfoons bij mogen zijn. Niettemin hebben wij één belangrijk raadsel opgelost en willen wij nader ingaan op een paar andere knelpunten om vervolgens een voorstel voor een redelijke deal te doen. Daarbij zullen wij ons rechtstreeks tot meneer Van Amsberg richten.

Máxima hapt koek

Máxima hapt koek voor €400.000

Uw moeder deed de raadselachtige uitspraak dat (daar gaat -ie weer in de indirecte rede) '...in de familie altijd goed op de kosten gelet wordt'. De exhibistionistische smijterij met gemeenschapsgeld door u en uw familie staat echter in zó'n schril contrast met deze bewering dat onze wetenschappers werkelijk met de handen in het haar zaten. Onze knapste koppen hebben urenlang elkaar wezenloos met open mond aangestaard over wat uw moeder hier toch in 's hemelsnaam mee zou kunnen bedoelen.
Maar gelukkig werden wij gered door een berichtje in het Nederlands Dagblad. Daarin wordt melding gemaakt van uw komende bezoek aan de Zeelandse plaatsjes Wemeldinge en Middelburg tijdens koninginnedag. De ruim vier ton die dat feestje moet gaan kosten drukt begrijpelijkerwijs veel te zwaar op het budget. Zo herinneren wij ons de gemeente Franekeradeel, waar als gevolg van uw feestje twee jaar geleden thans geen bibliotheekbus meer voor kinderen rijdt. Zulke ingrepen dreigen nu ook in Zeeland onvermijdelijk te worden. De fracties van GroenLinks en de SP hebben hier inmiddels vragen over gesteld, zij het wel de verkeerde. De oplossing van de raadselachtige bewering van uw moeder is, dat 'op de kosten letten' betekent 'een manier vinden om de kosten bij de ander uit te laten komen'. Hè hè, lucht dat even op... Nu snappen we het tenminste weer. De heren Harpe en Thepass van de Zeeuwse Provinciale Staten zullen wij deze week laten weten hoe de juiste vraag luidt. In plaats van 'Waarom betaalt het Rijk dat niet?' moet er gevraagd worden 'Waarom betaalt de familie Van Amsberg hun eigen feestje niet?'. Dán pas krijgt de uitspraak dat in uw familie altijd goed op de kosten gelet wordt een zinvolle betekenis.

Zo, dat was één.


Uw bewering dat u vanwege de kwestie rondom Machangulo slecht slaapt geloven wij weliswaar niet, maar wij kunnen ons wel voorstellen dat u er behoorlijk mee in uw maag zit. Terecht overigens, want een kleuter ziet reeds dat het het daar voor geen meter deugt. Maar wij willen niet in herhaling vallen en gaan ervan uit dat u als geen ander weet wat wij bedoelen, zeker nu zelfs de liberaal-neoconservatieve bromsnor openlijk zijn twijfel uitspreekt.

Voorts heeft Pro Republica de grootste moeite met uw uitspraak als zou 'uw werk in en voor Nederland het belangrijkste in uw leven zijn'. Anders gezegd: we geloven er geen snars van. Niet omdat wij als volbloed republikeinen u zonodig weer eens reflexmatig zouden willen tegenspreken, maar gewoonweg omdat u bijna altijd in het buitenland verblijft om vakantie te vieren.

Welnu, met deze twee ongeloofwaardige uitspraken, gecombineerd met uw moeders wens dat u en uw gezin 'in alle vrijheid moeten kunnen genieten en vakantie vieren' willen wij u een voorstel doen.

Okay, here's the deal:

  • U verkoopt al uw aandelen in Machangulo SA en heft meteen die rare stichting op. Dan hoeft meteen de premier niet meer zwetend en met geknepen billen staan te liegen voor de Tweede Kamer.

  • Als tegenprestatie zeuren wij niet langer om het verdwenen rapport van Alessandra Soresina. We hoeven het niet eens meer te zien, u kunt het gewoon weggooien. Dat schept meteen wat ruimte in uw kluis met geheim te houden belastende documenten.

  • Van de opbrengst koopt u een stacaravan - het mag best een hele mooie zijn - en plaatst die op een nader te bepalen camping op de Veluwe. Nee, nu niet meteen bang worden. Het komt allemaal goed.

  • Pro Republica bevolkt namelijk de rest van de camping. Daarmee kunt u zeker zijn van uw rust en niet constant in angst te hoeven leven dat er ergens tussen de rhododendrons iemand met een camera ligt te loeren. Uw privéleven gaat ons namelijk niets aan en interesseert ons bovendien geen zier.

U ziet, de voordelen zijn enorm, wij sommen er zomaar een paar op:

  1. Geen urenlange vliegreizen meer met drie jengelende kinderen voor een beetje privacy.

  2. Het regeringsvliegtuig is echt beschikbaar voor de regering.

  3. Uw geloofwaardigheid over uw bezorgdheid omtrent het milieu neemt zienderogen toe.

  4. Uw geloofwaardigheid als zou 'uw werk in en voor Nederland het belangrijkste in uw leven zijn' eveneens.

  5. Uw privacy is gewaarborgd door de permanente aanwezigheid van oprechte republikeinen, die u niet zullen lastigvallen vanwege uw ongelukkige afkomst; daar kunt u tenslotte ook niets aan doen.

Stelt u zich nu eens voor: terwijl Máxima in een campingstoel voor uw caravan rustig de Privé zit te lezen, de twee jongste kinderen spetteren in het opblaasbadje en Amalia samen met het buurmeisje de leukste tuinkabouter uitzoekt, wandelt u ongestoord met een wc-rol onder de arm naar het openbare toiletgebouw. Geen gekkigheid, geen 'Hoogheid', laat staan 'Goddelijk' - hoogstens een enkeling die u met een gemoedelijk 'Môgge Willem' begroet. Héérlijk!
Wij voorspellen u: wanneer u dan 's avonds met de buren een gezellig potje zit te klaverjassen, dan neemt daarmee niet alleen uw geloofwaardigheid toe, maar schiet vooral ook uw populariteit onder de Nederlandse bevolking omhoog. Dat durven wij u te garanderen.

Tenslotte: wat zóu het aardig zijn als u na de aankoop van de stacaravan de rest van de opbrengst van uw Machangulo-aandelen zou schenken aan het doodarme Mozambikaanse schiereiland dat er écht slapeloze nachten aan heeft overgehouden, zodat zij er ditmaal waarachtig scholen en ziekenhuizen van kunnen bouwen.

Onze belofte hebt u. Deal?

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander