Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

De heer Hoedeman die in augustus al dan niet samen met zijn collega Marnix de Bruyne in de Volkskrant verslag deed van de werken van barmhartigheid van de onbaatzuchtige familie Amsberg op Mozambique, met wie hij op zeer vertrouwelijke voet verkeert, heeft op 22 november gerapporteerd over de sanitatie-activiteiten van het paar all over the world. Anders dan bij zijn eerste verhaal kan de lezer nu zelfs niet gissen of Hoedeman in levende lijve aanwezig is geweest bij de talloze ontmoetingen van de familie met al die locale grootheden dan wel dat hij door 'Wassenaar' zelf is bijgepraat. Als royalty-verslaggever - tot voor kort was hij zelfs voorzitter van de vereniging van journalisten van het koninklijk huis - loopt hij bij de familie bij wijze van spreken in en uit.

Prins SanitatieWillem-Alexander heeft het afgelopen jaar niet minder dan 25 speeches gehouden over de wereldwijde gebrekkige sanitaire voorzieningen, terwijl hij ook op elke locatie twee interviews gaf. Zoals vorige week nog in the Guardian en in The Wall Street Journal. 'Tjonge', denkt de simpele burger dan: 'waar haalt die universele man - hij heet tenminste afgestudeerd te zijn in de geschiedenis - zijn kennis allemaal vandaan?' Zijn speeches zullen toch niet door Arie Kraayeveld, voorzitter en Jeroen van der Sommen, directeur van het Nederlands Water Partnership geschreven zijn of door Peter de Vries, directeur-generaal Internationale Samenwerking of door Sjef Ernes van Aqua for All of door ir. Jan Oomen van het bureau DHV, die in het artikel de heer Amsberg tot niet minder dan de hemel inprijzen. Want die vroegere zuipschuit weet zelf van toeten noch blazen. Zijn zeer bezorgde vader Claus heeft hem destijds op een ander soort vocht geattendeerd. Zijn speeches munten niet uit door originaliteit en ik kan me goed voorstellen dat een deskundige waterstaats-minister in Japan bij het vernemen van al die clich├ęs uit de prinselijke mond zich afvraagt of hij niets beters te doen heeft dan fatsoenshalve te luisteren naar al die platitudes.

Natuurlijk is het beter dat iemand ter voorbereiding van zijn nutteloze toekomstige loopbaan iets om handen heeft. En dan kan hij beter over toiletten praten dan zijn derde-wereld-activiteiten met kapitalistische boezemvrienden met hun luxueuze vakantiewoningen op Machangulo aanprijzen of met zijn dure echtgenote doelloos flaneren door de dure winkelstraten van New York, Buenos Aires of Milaan. Het gaat erom dat hier een journalist - en nog wel een, God betere het, van de Volkskrant - zijn lezers kritiekloos een in wezen even eenzijdig verhaal voorschotelt als hij in augustus deed over Mozambique met de enige bedoeling te laten zien hoe onbaatzuchtig, barmhartig en begaan met de armen dezer wereld deze in werkelijkheid machts- en geldgeile familie wel is. Dat is geen onafhankelijke journalistiek.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander