Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
De dominee spreekt
Ton Biesemaat

Lachen, gieren, brullen. Als ik er doorheen zit bezoek ik Royalblog.nl. Een website vol kruiperige, slijmerige, monarchale onzin. Zo'n website waar het denken is uitgeschakeld. Daar spreken ze over Prinses Mabel of Mabel van Oranje. Adoratie uit de 19e eeuw op het internet. Mabel had volgens deze lakeien een prachtige speech gehouden op een exclusief evenement. TEDx heette dat. Allemaal slimme, creatieve boven ons gestelden bij elkaar. U en ik mogen er niet komen. Wij paria's mogen er niet aanschuiven. Op mijn ontdekkingstocht naar die Tedjes kwam ik het blog tegen van een drijvende kracht achter die TEDx pseudo-Bilderbergers. Ene mevrouw Monique van Dusseldorp. Tsjonge, wat had die mevrouw het druk met netwerken. Ze was apetrots dat Mabel van Oranje op de eerste rij zat afgelopen vrijdag. En Mabel hield ook nog een speech.

Ze stipte ook nog leiderschap aan:

'Leiderschap, iemand moet de positie hebben om leidend te kunnen zijn, er zijn er drie:

  1. formele - politici

  2. oud-politici of leiders die boven de partijen staan en onafhankelijk de 'waarheid kunnen spreken' zonder dat hun status wordt aangetast

  3. informele leiders - gewone en tegelijkertijd uitzonderlijke persoonlijkheden.'

Een blauwdruk om de democratie te omzeilen. Want uw stem is niet interessant. De punten [b] en [c] is het ken- en handelsmerk van de überregenten die wij kennen als de familie Van Amsberg. Formeel en informeel de boel verneuken kunnen de Nassies1 als de besten. De waarheid menen zij in pacht te hebben via warrig juridisch jagerslatijn - Nederlands staatsrecht heet dat - en goddelijke metafysische dwaalwegen, die tot ons komen via hofpredikanten en EO-hofnarren. Hun status wordt nimmer aangetast ook al raakt men bekend als vriendin van een drugsbaron, SS'er of telg uit een fascistisch milieu. Uitzonderlijk zijn de Nassies omdat ze als Nassie geboren worden. Of je trouwt je in, voor de benodigde sambal bij de nassi. Informeel zijn de Nassies altijd. Balkenende wordt links of rechts ingehaald. Even een telefoontje en er wordt weer een onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn opgestart of de geschiedenis vervalst. Alleen dat gewone, dat kon ik eerst niet verklaren. Maar toen begreep ik het. Willem-Alexander is een gemiddeld TROS-lid, een doorsnee SBS6-kijker. Uitzonderlijk als Nassie, maar gewoon in zijn oppervlakkigheid.

In deze speech herkennen we de hautaine macht. Punt [a] van mevrouws praatje behandelt vanwege het schijndemocratische karakter van onze maatschappij de slippendragende politici op het Binnenhof. Twee PvdA-vertegenwoordigers van de slippendragerij zaten bij het exclusieve TEDx op het puntje van hun stoel: Job Cohen en Frans Timmermans. Die laatste is een in de kast teruggekeerde republikein die liever een niet-democratisch controleerbare Bilderberg-bijeenkomst bezoekt. 'Embrace your fears' heette het optreden van deze Bilderberger. Reken er maar op dat ik bang ben voor hem met zijn wereldregering en een broertje dood aan directe democratie en controle door het volk.

Toch bespeur ik dat Mabel van Oranje de republikeinse zaak vreest. Want ze wist aan die TEDx'ers ook nog te vertellen:
'Je moet geloven dat het onmogelijke mogelijk is. Geloof in je visie, missie en overtuiging dat verandering mogelijk is. Wees pragmatisch. Maak sámen het verschil. Iedereen kan het verschil maken maar niet alleen.' Zo'n royalblog.nl bezoeken en teveel Mabel-cocktails tot mij nemen breekt me op. Het begint met vrolijkheid, maar dan: overgeven. Op het toilet keek ik in de spiegel en dacht dat ik een grijnzende Klaas Bruinsma achter mij zag staan.

1 copyright: Edwin de Roy van Zuydewijn

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander