Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
De bezem erdoor
door Peter

Hoe zit dat eigenlijk met De Nederlandsche Bank, waarvan wij allemaal hebben geleerd dat die de stabiliteit en integriteit van ons geldstelsel bewaakt en stabiliseert wanneer nodig? De oorsprong van DNB lag bij Willem I, koning- koopman, met de nadruk op de laatste twee lettergrepen. De bank was bedoeld om de economie te stimuleren en geld in circulatie te brengen door het drukpers-monopolie. Een aantal aandeelhouders, onder wie de koning, hebben de bank in eerste instantie gefinancierd. Later is de bank ook nog eens nipt van een bankroet gered door een reddingsactie van een rijke handelsmevrouw. De koning had bij wijze van spreken zijn koffers al gepakt; dat is genetisch zo bepaald bij deze familie. Dan maar een vorstendommetje in Duitsland, ook goed.

Na de oorlog is de bank 'genationaliseerd'. Nationaliseren betekent hier: het verkopen van de aandelen aan de Staat met eeuwigdurende rentebetalingen, te financieren uit toekomstig belastinggeld. Door een slimme constructie zijn de oude aandeelhouders in ruime mate gecompenseerd. Het bewind wordt nu gevoerd door de Directeur en een Raad van Commissarissen, die een 'beherende' functie heeft. Deze directeur is weer een van de bestuurders van de Bank of International Settlements in Basel, de centrale bank van alle centrale banken. In principe trekt de huidige bewindhebber Nout Wellink zich dus van niemand in Nederland wat aan. Bovendien is hij ook nog eens lid van de Trilateral Commission, een privaat praatclubje waar vele grote financiële en politieke namen aan zijn verbonden. Onduidelijk is wat de mogelijke invloed op ons dagelijks bestaan zou kunnen zijn door zijn lidmaatschap; dus wat doet de dienstdoende ambtenaar Wellink daar? Wij weten het niet.

De Raad van Commissarissen van DNB is dus een belangenclubje, dat eigen belangen controleert via een staatsorgaan. Voorbeelden hiervan zijn een financieel begaafde prins en een Fentener van Vlissingen, Kleisterlee en Bolkestein (daar is -ie weer: Koninklijke Olie). Ook is een van de leden een hele Piet bij justitie, het is op zijn minst verdacht hoe hierdoor justitiële en financiële belangen worden gecorrumpeerd. Slechts één van de leden van de Raad van Commissarissen vertegenwoordigt het volledige aandelenkapitaal dat in handen van de staat is, een goedwillende gepensioneerde ambtenaar op de respectabele leeftijd van 75 jaar. En... de Raad van Commissarissen benoemt zelf van tijd tot tijd nieuwe leden. Echt waar! Even terzijde: zouden in de Bankraad mijnheer Wientjes (Werkgevers) en mevrouw Jongerius (FNV) gezellig naast elkaar zitten keuvelen over de AOW-leeftijd? Enfin, zodra de vergadering voorbij is, gaat iedereen weer verder met zijn of haar opvoering van het toneelstukje, denkt u ook niet?

Nu naar de actuele politiek. Op dit moment ligt DNB i.c. Wellink 'onder vuur' van de vlijmscherpe vragen van de kamercommissie die onderzoek doet naar de oorzaken van de kredietcrisis. Welaan, hier ligt voor de democratie een kans, die de dames en heren volksvertegenwoordigers niet kunnen laten schieten. Omdat het met die vlijmscherpe vragen nogal meevalt, zijn de antwoorden ook voorspelbaar, zoals onder andere:

  • te weinig of geen kennis van de complexe producten;

  • ontbreken van waakzaamheid;

  • veel te laat of helemaal niet reageren;

  • geloofwaardigheid als toezichthouder totaal verspeeld.

Er is door een gehoorde al gesuggereerd, wat veelal gebruikelijk is: offer maar iemand op, zoek vervolgens een ander en ga dan gewoon door met waar je mee bezig was.

Ik zou twee stapjes verder willen gaan. De staat als volledig aandeelhouder grijpt naar aanleiding van het commissierapport in. Die stuurt vervolgens de directie, de Raad van Commissarissen en de Bankraad met directe ingang naar huis en benoemt een integer en vooral onafhankelijk driemanschap om de bezem eens even goed door de verrotte tent te halen en het winstoogmerk af te schaffen. En de nationalisering van 1948 ook werkelijk uit te voeren, met terugwerkende kracht, uiteraard.

En diegenen die er nog nooit op zijn betrapt ook maar IETS te hebben uitgevoerd, moeten hun 'getoucheerde honorarium' volledig terugstorten in de staatskas. Met rente.

Zó zou het eigenlijk behoren te zijn...

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander