Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Cynisme voor gevorderden
de webredactie

Toch wonderlijk waartoe de menselijke geest in staat blijkt. Wie herinnert zich niet dat mevrouw Van Amsberg sprak over dat 'De leugen regeert' of die keer dat zij haar onderdanen opriep zuiniger met het millieu om te springen. Wie Willem-Alexander een te luxe levensstijl hoorde hekelen, en wie wijlen Bernhard van Lippe wartaal hoorde uitslaan over faunabescherming, krabt zich toch achter de oren.

Ofschoon Beatrix op prinsjesdag formeel de tekst van een ander voorleest blijft het niettemin een uiterst curieuze vertoning. Als er iémand is die het woord democratie ('demokrassie') niet in de mond zou mogen nemen, dan is het mevrouw Van Amsberg wel. Nóch weet ze wat het is, nóch waar ze het over heeft, nóch kan ze zich er iets bij voorstellen, domweg omdat ze er nog nooit mee te maken heeft gehad. Sterker nog: deze mevrouw is hét symbool van de anti-democratie: heel haar handelen, heel haar wezen staat in het teken van democratische tegenwerking. Een substantieel deel van onze democratische verworvenheden bestaat uit privileges die mevrouw Van Amsberg en haar voorouders gedwongen hebben moeten afstaan.

Boefjes

Wie bij het bekijken en beluisteren van bovenstaand materiaal wil proberen niet te vervallen in een weergaloos sarcasme, kan een poging wagen met de hypothese dat Balkenende het er misschien wel juist om doet: preciés deze mevrouw te laten spreken over een 'eerlijker verdeling van de lasten van de economische recessie', over blootgelegde 'morele tekortkomingen' in verband met te treffen maatregelen tot 'begrenzing van te hoge beloningen'. De regering, waar deze mevrouw op grond van haar afkomst deel van uitmaakt, spreekt vervolgens 'de hoop uit dat ieder zich hiervan bewust is en ernaar wil handelen'.
Vooral dit laatste intrigeert ons zeer: ófwel mevrouw Van Amsberg is tot geen enkele zelfreflectie in staat, ófwel zij ontbeert elk gevoel voor schaamte, ófwel is hier sprake van een cynisme dat zijn weerga niet kent.

Ons verstand komt hierbij werkelijk geheel tot stilstand, plausibele suggesties en commentaren laten we gaarne aan de lezers over.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander