Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Constitutioneel achterkamertje
Miranda Ungula

Sommige zaken kun je in een constitutionele monarchie principieel nooit te weten komen. Het bekendst is natuurlijk het beruchte 'geheim van paleis Noordeinde'. Inderdaad, dat paleis waar zojuist de administratie van Christina's trusts zijn weggehaald om haar belastingontwijking elders voort te zetten. Nee, het geheim van Noordeinde houdt in de volksmond in dat al hetgeen onze premier iedere maandagmiddag met ons staatshoofd bespreekt geheim is. Er worden geen notulen van gemaakt, behalve de aantekeningen die mevrouw Van Amsberg zelf maakt wordt er niets over vastgelegd. Bovendien is het de Kamer verboden iets over dit wekelijkse onderhoud te vragen. Er worden principieel geen mededelingen over gedaan. Een echt geheim dus, ingebouwd in het systeem van de constitutionele monarchie. Daar helpt geen WOB'je-lief aan. Pas na enkele decennia kan het wel eens gebeuren dat een hoogbejaarde ex-premier een klein beetje uit de school klapt en wij enig idee krijgen over de politieke invloed van de koning.

Het kopje thee van Willem-Alexander en Máxima aan de Amerikaanse president Obama is inmiddels een beetje weggeëbt, zeker na alle commotie die tijdens en na prinsjesdag ontstond: voornoemde belastingontwijking voor en door de jongste zus van Beatrix, de gewelddadige onderdrukking van de lokale Mozambikaanse bevolking voor de bouw van de kroonprinselijke vakantievilla, en niet te vergeten, de schaamteloze verhoging van de uitkeringen aan de Amsbergers. In een tijdsbestek van slechts twee weken steeg de steun van 44% tot maar liefst 93% onder de Nederlandse bevolking voor het idee dat De Familie ook mee zou moeten betalen aan de crisis. Vandaag werd dat nog eens bevestigd door een onderzoek van HP/De Tijd.

Maar nu even terug naar het bezoekje privébezoekje van meneer en mevrouw Van Amsberg aan Obama. Wellicht is het de bedoeling dat wij dat vergeten, maar dat doen we hier bij Pro Republica niet. Tijdens dat bezoek werd ondermeer gesproken over ons zorgstelsel, de positie van Nederland in de G20 en Uruzgan, zo pochte WimLex na afloop. Terwijl wij dachten dat daar nu juist ministers voor waren, was het precies Maxime Verhagen die zich haastte te verklaren dat het een privébezoekje van het kroonprinselijk paar was en dat hij er daarom ook niet bij aanwezig was. Rare boel, zo'n bemoeizuchtige prins, die zich überhaupt verre van elke politieke uitspraak dient te houden. Dat vonden we toen ook al. Maar vanmorgen stond er ineens in De Volkskrant dat diezelfde Verhagen staat te draaikonten over de verlenging van de aanwezigheid van Nederlandse militairen in Uruzgan. Eerder dit jaar haalde zijn collega Van Middelkoop zich ook al de woede van de Kamer op de hals om over ditzelfde onderwerp glashard te liegen. Nu ja, het zijn dan ook gristenen, dus als zodanig kun je misschien ook niet anders van ze verwachten. Maar dat is op dit moment even mijn punt niet.

Iedereen in de Kamer, net als iedereen in Nederland, voelt aan dat het kabinet ten aanzien van onze deelname in Afghanistan stiekem iets in zijn schild voert. Ze broeien op iets, en dat al langere tijd. Die verlenging willen ze er op de een of andere manier doordrukken. Pro Republica zal zich weliswaar niet uitspreken over de kwestie Uruzgan als zodanig, maar wat ons bezighoudt is het volgende: is er een verband tussen het privébezoekje van meneer en mevrouw Van Amsberg aan Obama en Verhagens gedraai van dit moment? Vraag het de RVD, de premier of Verhagen en ze zullen steevast ontkennen. Meneer Van Amsberg kunnen we principieel niets vragen. Vast staat echter wel dát ze tijdens dat privé kopje thee over Uruzgan gepraat hebben. En ook dat Obama 'had toegezegd zich persoonlijk te zullen inspannen Nederland een plaatsje proberen te geven bij de G20'. Waarom eigenlijk? vraag ik mij nu ineens af. Heeft WimLex zitten pochen dat hij binnen afzienbare tijd staatshoofd zou worden, en daarmee dus hoofd van de regering, en hij wellicht iets kon ritselen? Verhagen zat op dat moment toch beleefd in de keuken te wachten tot ze weer naar buiten kwamen.

Alle ontkenningen van de betrokkenen ten spijt, zijn speculaties als deze onvermijdelijk in ons huidige politieke bestel. De troebelheid van de constitutionele monarchie laat inherent ruimte aan niet alleen dit soort - al dan niet wilde - speculaties, maar helaas gelijktijdig ook aan de reële mogelijkheid van dit soort achterkamertjes-gekonkel. Misschien heeft Balkenende inderdaad wel de kroonprins laten lobbyen en opzettelijk zijn Minister van Buitenlandse Zaken voor die gelegenheid buitenspel gezet. Misschien heeft Willem-Alexander inderdaad wel een dealtje gemaakt met de Amerikaanse president. Het systeem van de constitutionele monarchie houdt hem bij wet veilig uit de wind, terwijl de verantwoordelijke ministers nergens van weten, want het was immers 'slechts een privébezoekje'.

En zo zullen we nooit te weten komen waarom de Uruzgan-missie wordt verlengd - want dat gaat gebeuren, tenminste, als dit kabinet deze rit uitzit - en welke rol de kroonprins daarin speelde. Wie durft te beweren dat de politieke invloed van de Amsbergers verwaarloosbaar is roept maar wat. Het kan zijn, maar evengoed ook niet. En wat ik denk? Ik vrees het ergste...

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander