Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Citaatpraat (2)
Webredactie, 29 december 2010

CitaatpraatEen nieuwe aflevering van de onlangs gestarte - onregelmatig uitkomende - rubriek, genaamd Citaatpraat. Hier zullen wij (al dan niet voorzien van redactioneel commentaar) een citaat plaatsen over een bepaald onderwerp dat op een of andere manier met de republiek te maken heeft.

Het is bedoeld als gespreksonderwerp en u bent vrij om (binnen de grenzen van onze spelregels) op dit citaat te reageren. Het kan een onderwerp betreffen dat destijds actueel was en inmiddels weer actueel is geworden, maar ook kan het een onderwerp betreffen dat door de realiteit van heden is ingehaald.

Heeft u ook interessante citaten gelezen? Stuur de citaten - met bronvermelding en datum van publicatie - naar citaatpraat@prorepublica.nl (indien u prijs stelt op vermelding van uw naam bij de publicatie, geeft u dat dan ook in de mail aan; standaard zullen wij geen namen publiceren). Wij verzoeken u de volledige citaten (omringd door aanhalingstekens) met de bronvermelding en datum van publicatie aan ons te sturen en niet alleen een link naar een webartikel. (Voorbeeld "Dit is het citaat", geschreven in "deze krant" op "deze datum" door "deze publicist", al dan niet gevolgd door de weblink, indien het artikel op het internet is gepubliceerd.)

Het citaat van vandaag betreft abdicatie. Wanneer en waar en wij van Pro Republica vragen zich vooral af: waarom. Waarom zou Willem Alexander daadwerkelijk die overdreven bevoorrechte positie willen blijven innemen. Voor het geld hoeft hij het immers niet te doen. Niet voor het aanzien, want tot nog toe is hij in de media niet als bijzonder intelligent, noch als iemand met speciale talenten geportretteerd. Dus de macht die momenteel zijn moeder ten deel valt, zal ongetwijfeld afgekalfd zijn als hij haar positie zou overnemen. Uiteraard zien wij hem het liefst helemaal nooit de troon overnemen, daar dit een democratischer Nederland in de weg staat. Maar mocht het ondanks al onze inspanningen toch gebeuren, zou een situatie zoals in dit citaat wordt geschetst u dan acceptabel lijken?


Citaat Pieter Maessen, Volkskrant, 8 januari 2002:quote open

Toch zal de vraag naar het gekozen staatshoofd in elk progressief, democratisch programma blijven terugkomen. De echte vraag is voor velen, ook in liberale kring, dan ook niet óf er een gekozen staatshoofd moet komen, maar hóe de overgang pijnloos en zonder politieke schade moet worden geregeld. Daarvoor is een eenvoudig scenario denkbaar waaraan ook het Huis van Oranje eervol kan deelnemen.

Koningin Beatrix zou in 2005 de kroon kunnen overdragen aan haar zoon. Zij is dan een kwart eeuw staatshoofd geweest. Willem-Alexander neemt de functie over, maar hij kondigt aan dat hij de scepter tien jaar later weer zal neerleggen. In de jaren tot 2015 heeft het parlement alle gelegenheid de grondwet zo aan te passen dat het eerste gekozen staatshoofd de functie van Willem-Alexander kan overnemen. De Oranjes hebben dan 202 jaar, sinds 1813, de troon bekleed

Leve de republiek!

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander