Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
De chantage van Bernhard
Ton Biesemaat


'Bent u zoiets tegengekomen over chantage?', vraagt de ijverige NOS Journaal-medewerkster aan prof. Albert Kersten, de nieuwste biograaf van Joseph Luns. Professor Kersten moest haar het antwoord schuldig blijven. Maar ik vraag: waarom komt het NOS Journaal niet bij míj langs? Ik heb namelijk drie jaar geleden al gepubliceerd over een chantagegeval rondom Bernhard.

De NOS Journaal-ophef gaat over geheime notulen uit de ministerraad van 1960 waarin het kabinet zich zorgen maakt over een reis naar Perzië van zur Lippe. Het draait weer om een meisje. Staatssecretaris Piet de Jong is zelfs bang voor jarenlange chantage. U kunt het spannende verhaal waar we geen snars wijzer van worden onderstaand bekijken:

 

De raadselachtige reis van Bernhard, NOS 29 maart 2010

 

Waarom het NOS Journaal dit nieuws wel brengt en mijn boek 'Bernhardgate' weer negeert begrijp ik uiteraard als we het NOS Journaal als staatspropaganda beschouwen. Een propaganda-instituut dat liever haar gecontroleerde onthullingen naar buiten brengt die weinig kwaad kunnen. Zur Lippe was door zijn landverraad en spionagewerkzaamheden voor de Abwehr natuurlijk een perfect doelwit voor chantage. Tot mijn eigen stomme verbazing vond ik al jaren eerder dan het NOS Journaal een aanwijzing dat Bernhard mogelijk gechanteerd zou kunnen zijn. Als ijverige journalist plaatste ik dat in mijn boek over de zwarte bladzijden van het leven van Bernhard. Mijn lot was dat ik volledig genegeerd werd door het NOS Journaal. Het leven is hard als je buiten de mainstream pers staat.

Om dus met een verlate onthulling uit 2007 te komen is een beetje mager, maar het zet tenminste wel weer het staatspropaganda-instituut voor schut. Oké, hier komt -ie dan, mensen: het tweede chantagegeval rondom prins Bernhard!

 

Doos A102/47 Prins Bernhard en het Oostblok (gedeelte van dit hoofdstuk uit mijn boek 'Bernhardgate')
In Nederland blijven archieven van inlichtingendiensten voor nieuwsgierige burgers gesloten. In Engeland en Amerika ligt dat anders. In de polder moeten we het doen met de archieven van het BNV (Bureau Nationale Veiligheid) dat vlak na de Tweede Wereldoorlog door ruzies en complotten een kortstondig bestaan kende. En zelfs dat archief is beperkt openbaar, verzoeken aan de AIVD/BVD leveren meestal uw eigen gegevens op met veel zwarte doorhalingen of krantenknipsels. In een klein kamertje op het ministerie waar ik door de archivaris was neergezet viel mijn oog geheel per ongeluk op een index: Geheim Kabinet Directeur-Generaal van Politie. Doos A102/47. Rapport dd. 14 mei 1947 spionage-activiteit Stokowsky, Baruch, Croisset van Uchelen en Dobiansky (chantage? Prins B. en Aschwin). Ik maakte een aantekening en ging door met het bestuderen van geruchtmakende naoorlogse affaires zoals de zaak Schallenberg. Een paar maanden later las ik eindelijk over de vermeende chantage van prins Bernhard en zijn broer Aschwin. Het was niet veel. Prins Bernhard zou gechanteerd worden door de communisten. De brieven tussen prins Bernhard en prins Aschwin worden onderschept en gefotografeerd, wat geschiedt door handlangers van Doliansky of door hem persoonlijk. Doliansky is de rechterhand van Dolowitsky.Hot stuff, dacht ik
Als het waar zou zijn... Spionage is een mistig spel waarbij chantage zeker niet wordt geschuwd. Nadeel voor de journalist of schrijver die het spel probeert te doorgronden is dat hij of zij moeilijk achter de relatieve waarheid kan komen. De periode vlak na de oorlog is nog moeizamer omdat toen complotten, desinformatie en sprookjes welig tierden en veel louche lieden er geld mee probeerden te verdienen in de opkomende Koude Oorlog. Met de Russische (?) namen Dobiansky of Doliansky en Dolowitsky kwam ik ondanks hulp van het moderne fenomeen internet niet verder. Dat probleem had blijkbaar ook op 14 juni 1947 al mr. J.P.G. Goossen, hoofd van het Kabinet van de Directeur-Generaal van Politie – Afdeling Politie Ministerie van Justitie.
Hij vroeg aan zijn ondergeschikte geheimneuzen of er over Doliansky en Dolowitsky nadere gegevens voorhanden waren. Het antwoord op zijn terechte vraag heb ik met mijn enigzins illegale gewroet in de archieven van Justitie niet kunnen vinden (formeel had ik geen toestemming om dit dossier in te zien). Terwijl in de rest van het bericht van 14 juni 1947 enkele zaken uit het bericht van 14 mei 1947 worden weerlegd of ontkracht en enkele andere zaken worden bevestigd, wordt het bericht over de communistische interventie in het briefverkeer van de Zur Lippe-broers niet tegengesproken.

 

Kijk beste NOS-Journaal, dat vind ik persoonlijk wat beter dan dat vage meisje uit Perzië. Ik geef toch duidelijk al wat meer informatie. Ik neem aan dat deze verlate drie jaar oude onthulling van mij nu breed in de pers wordt uitgemeten? En dat het NOS Journaal langs komt om deze sensationele tweede chantage van zur Lippe aan de grote klok te hangen?

Koop mijn boek 'Bernhardgate', en/of doneer zodat wij nog meer streken van de familie kunnen onthullen!

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander