Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Buitenlandse zaken
Hans Vogel

In 1991 publiceerde de journalist Wim Klinkenberg een uiterst lezenswaardig boek: Buitenlandsche Zaken, op basis van onderzoek dat hij had gedaan in de archieven van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Een van de aardigste hoofdstukken in dat boek is het verhaal over de bijzondere taken van de Nederlandse gezant in Rio de Janeiro tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deze diplomaat moest van tijd tot tijd pakken gemalen koffie kopen en deze per diplomatieke (lucht)post sturen naar de Nederlandse gezant in Portugal. Deze stuurde de koffie vervolgens per diplomatieke post naar Harer Majesteits gezant in Zwitserland, die op zijn beurt de kostbare zending moest overhandigen aan de diplomatieke vertegenwoordiging van Nazi-Duitsland. Met de Duitse diplomatieke post werd de koffie dan naar Berlijn gevlogen. Daar werd de koffie opgehaald en per dienstauto van het Derde Rijk naar het buitenverblijf gebracht van Prinses Armgard in Reckenwalde, dat tegenwoordig in Polen ligt. Tot haar vertrek uit het landgoed in 1944, werd Armgard, de moeder van de bekende zakenprins Bernard, aldus voorzien van eersteklas verse Braziliaanse koffie. In dezelfde tijd was in het bezette Nederland overigens geen koffieboon te koop. In plaats van koffie moesten de Nederlanders zich tevreden stellen met brouwsels van cichorei.

Bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag hadden ze al heel gauw diepe spijt van de toegang die de communist en republikein Klinkenberg was verleend tot de archieven. Na de publicatie van zijn vermakelijke boek, krijgt dan ook niemand meer ongezien toestemming om de archieven van het ministerie te raadplegen. Eerst moet een aanvraag worden ingediend en precies worden aangegeven, welke stukken men wil bestuderen. Vervolgens gaan de ambtenaren die met de zorg voor het archief zijn belast, al deze stukken nauwkeurig naspeuren op eventuele gevoelige informatie die de familie Amsberg in een ongunstig daglicht zou kunnen stellen. Die stukken worden dan tijdelijk verwijderd uit de documentatie. Pas daarna krijgt de aanvrager toestemming om het archief te raadplegen. Is hij klaar met zijn onderzoek dan worden de gevoelige stukken teruggeplaatst en gaan de archiefdozen weer naar het depĂ´t. Dit is althans de gang van zaken zoals die mij is meegedeeld door medewerkers van het Nationaal Archief.

Zo waakt ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken, met uw belastinggeld, over de belangen van een familie die op uw kosten 365 dagen per jaar hard aan het werk is... voor u!

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander