Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Dierbare vrienden en collegae
Leo Brabanticus

De commotie die door - laten we het zo formuleren - 'niet bepaald grote vrienden' van Pro Republica eind september werd veroorzaakt over bronvermelding uit de dagbladen in mijn artikelen, is er de schuld van dat ik gedurende korte tijd uit uw zicht verdwenen was. U hebt ook mijnerzijds recht op een verklaring, die ik u bij dezen geef.

Mijn leven lang heb ik, zoals ons bij de opleiding tot wetenschapper geleerd was, in al mijn publicaties de bronnen van mijn kennis meegedeeld. In de meeste gevallen waren deze bronnen opgeslagen in nationale of internationale archieven. Of een bericht juist geciteerd of geparafraseerd was, was daarmee in elk geval controleerbaar, al zullen weinig lezers de moeite hebben genomen in Londen, Koblenz, Parijs of zelfs Den Haag de studie te verifiëren. Zelfs wanneer commissies van historici de documenten, bijvoorbeeld over het ontstaan van een oorlog, integraal uitgeven, is het zeer de vraag of daarmee de feiten werkelijk recht wordt gedaan. Aan elke bronnenpublicatie kleven grote onvolkomenheden. Alleen de selectie der documenten al is één grote willekeur, gezwegen dan nog van de gefabriceerde regesten.

Toen ik Pro Republica beloofde iedere dag de pers - althans enkele belangrijke dagbladen - na te speuren op voor republikeinen interessante berichten, heb ik immer ter toetsing door iedereen van mijn historische betrouwbaarheid mijn vaak niet malse commentaar vergezeld doen gaan van de door mij zelf overgetypte passage uit de krant. Het probleem was echter dat mijn ogen na twee operaties niet meer zo scherp zagen en ik ontsierende typefouten maakte.
Ik zag een oplossing in een mogelijkheid waarvan ik nog nooit gehoord had, om een artikel uit een krant waarop ik al decennia geabonneerd was, digitaal in huis te halen.

Let wel: ik heb altijd, zoals ons geleerd, uitdrukkelijk de bronnen vermeld, nimmer plagiaat gepleegd of in malam partem geparafraseerd. Terwijl ik eerlijk dacht de krant zelfs een dienst te bewijzen door publicatie op onze druk bezochte website.

Toen ik las dat bepaalde kranten voor het eerst in jaren in het tweede kwartaal van 2009 uitstekend hadden gepresteerd, meende ik oprecht dat zij Pro Republica en mij wel dankbaar mochten zijn voor de assistentie daarbij. Het liep dus anders.

Wanneer de bezoekers van de website vinden dat we ons niet uit het veld moeten laten slaan, vraag ik daadwerkelijk - door een lidmaatschap of door een donatie - ons te helpen. Dat geeft ons en mij de moed door te gaan. Dat waren we trouwens toch al van plan. Alleen zal ik het wel uit mijn hoofd laten de gewraakte tekst ook afzonderlijk als service aan de lezer en ter verificatie van de waarheid over te nemen. De nieuwe versie heet SN (stilo novo) in tegensteling tot de SV (stilo vetero).

Noord-Brabant, Leo Brabanticus-SN

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander