Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Brief aan de NOS
Ton Biesemaat

----- Original Message -----
From: Ton Biesemaat
To: communicatie@nos.nl
Sent: Saturday, February 27, 2010 2:11 PM
Subject: Documentaire 'Bernhard, het verhaal van een Duitser'

L.S.,

In verband met uw persbericht* van vrijdag 26 februari 2010 heb ik de volgende vragen, verzoeken en opmerkingen.

Als redacteur van de website Pro Republica (www.prorepublica.org) ben ik benieuwd wat de motieven van de NOS zijn om de documentaire 'Bernhard, het verhaal van een Duitser' te financieren en produceren. Kunt u mij dat toelichten?

De documentaire is naar aanleiding van het verschijnen van het boek van Annejet van der Zijl over Bernhard zur Lippe Biesterfeld. Waarom krijgt een dergelijk boek extra publiciteit en worden andere boeken, tijdschriftartikelen en internetpublicaties die onthullen over de crimineel en landverrader Bernhard zur Lippe Biesterfeld door de NOS genegeerd?

Hetzelfde geldt voor de merkwaardige minutenlange reclame voor het boek Willem IV van de Volkskrant-journalisten Hoedeman en Meijer in het NOS Journaal. Waarom krijgt een dergelijk boek die aandacht en een kritisch boek over de heer Willem Alexander van Amsberg niet?

Beseft de NOS dat ze haar uitzendingen en programma's maakt met publiek geld en bijvoorbeeld het NOS Journaal op zijn minst objectieve, neutrale journalistieke uitzendingen moet maken met de publieke middelen? Door het niet hanteren van normale, kritische onderzoeksjournalistieke methodes maar juist wel het brengen van gemanipuleerd nieuws zoals bij het door de RVD-gemanipuleerde boek in de NOS Journaal-uitzending werkt de NOS mee aan het bedrijven van propaganda en het verspreiden van desinformatie waarbij u gebruik maakt van belastinggeld van de burgers. Dit komt mij zeer verfoeilijk en journalistiek ethisch onverantwoord voor, voor de NOS-journalisten.

Wat is het motief voor de NOS-journalisten om als ware lakeien telkens achter de familie Van Amsberg aan te lopen? Wellicht kunt u dat toelichten bij mijn twee vragen over de documentaire om het boek van Annejet van der Zijl en het boek van Meijer en Hoedeman te promoten op het NOS Journaal. Kunt u mij dan ook laten weten hoeveel belastinggeld de documentaire over het boek van Annejet van der Zijl heeft gekost?

Kunt u mij voorts ook informeren waarom de NOS het als haar taak ziet in een persbericht het boek van Annejet van der Zijl te promoten? Gaat de NOS voortaan alle boeken die verschijnen over het koningshuis in persberichten promoten? Zo ja, dan wil ik u er graag op wijzen dat in augustus een boek van twee Pro Republica redacteuren bij Just Publishers zal verschijnen. Wij willen dan graag ook bij de NOS een documentaire produceren, uitzenden en natuurlijk marketingondersteuning van de NOS ontvangen. U kunt met mij contact opnemen voor de coördinatie en uitwerking van het een en ander. Aan de hand van de kosten van de documentaire die het boek van Annejet van der Zijl promoot kunnen we dan deze nieuwe oranje-documentaire maken. Mocht u onverhoopt negatief beslissen, wat ik me eigenlijk vanwege het beginsel 'gelijke monnikken, gelijke kappen' niet kan voorstellen, dan zou ik graag uw motivatie hiervoor willen ontvangen.

Voor de goede orde: deze email, uw persbericht en uw toelichting en antwoorden zullen worden gepubliceerd op onze website. In verband met de publicaties over dit onderwerp ontvang ik gaarne uw antwoord vóór 3 maart aanstaande.

Met vriendelijke groeten,
Ton Biesemaat
redacteur Pro Republica
www.prorepublica.org

 

* PERSBERICHT

Van: NOS Communicatie communicatie@nos.nl
Aan: undisclosed-recipients:;

*Bijzondere NOS documentaire: 'Bernhard, het verhaal van een Duitser'*

*De NOS zendt maandag 8 maart (van 19.22 tot 19.46 uur, Nederland 2) onder de titel 'NOS Bernhard, het verhaal van een Duitser' een documentaire uit rond het nieuwe boek van schrijfster Annejet van der Zijl. Het boek 'Bernhard. Een verborgen geschiedenis' geeft een historische reconstructie van de Duitse jeugd van Bernhard zur Lippe Biesterfeld. Van der Zijl deed hiervoor vijf jaar lang onderzoek in de archieven van onder andere Bernhards Duitse familie en zijn middelbare scholen, en sprak met vrienden en bekenden uit zijn Duitse tijd. Ze promoveerde op het onderzoek. NOS-verslaggever Arjan Nieuwenhuizen sprak met Van der Zijl en ging terug naar Wojnowo, de plek waar Bernhard opgroeide. Bovendien stuitte Nieuwenhuizen onverwachts op uniek priv-beeldmateriaal van Bernhard zelf, gemaakt tijdens zijn jeugd en de eerste jaren met prinses Juliana.*

Het boek van Annejet van der Zijl - Bernhard. Een verborgen geschiedenis - wordt maandag 8 maart gepresenteerd op Paleis Soestdijk.

*Programma-informatie:*

*NOS Bernhard, het verhaal van een Duitser*

*Nederland 2*
*19.22-19.46 uur*

*Voor meer informatie en/of beeldmateriaal:**
*NOS Marketing & Communicatie

Sanne van den Aakster

T + 31 (0) 35 - 677 1805
E communicatie@nos.nl
NOS Marketing & Communicatie is ook te volgen via Twitter: NOScommunicatie

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander