Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Brief aan Máxima
Anne van Campen

Geachte mevrouw Von Amsberg - Zorreguieta,

Recentelijk heeft u met behulp van anderen, gechat met jonge Nederlanders, met als doel hen tips te verstrekken hoe zij het beste hun budget kunnen beheersen. Als ik het goed begrepen heb, bent u voor deze gelegenheid zo slim geweest uw eigen referentiekader uit scholierenperiode in te schakelen. Ik kan me dat voorstellen, want dit lijkt me de enige mogelijkheid voor u, zich enigszins bij benadering in deze jongeren te verplaatsen. U kon meteen maar even van deze gelegenheid 'gebruik' maken om het Nederlandse volk te tonen hoe ervaringsdeskundig u wel niet bent. En daarenboven te melden hoe geweldig goed u uw kinderen bewust maakt van de ellende en armoede in de wereld. Dat moet immers wel, want waarom zou uw dochtertje anders haar spaarpotje hebben leeggemaakt voor een noodlijdend volk?

Als ik u was, mevrouw, zou ik dit soort activiteiten liever achterwege laten. U maakt er zich nogal belachelijk mee. Nederland verkeert in een crisis. Jongeren genieten steeds minder perspectief; alles wordt met de niets ontziende kaas- of houtschaaf bewerkt (ook onderwijs, beurzen, toelages enz. enz.) en uitgerekend u, die met uw neus in wel zeer weelderige boter bent gevallen, die onbeperkt gratis vliegt, met veel expertise en hulp bevalt waarbij een complete afdeling wordt vrijgemaakt, rechtzaken 'wint', snoepreisjes maakt, op de meest begeerde eretribunes zit, geen belasting betaalt over uw waanzinnige inkomen, enz. enz. - u zal onze afgeknepen en kort gehouden kinderen, jongeren wel eens vertellen hoe het allemaal moet. Wat moeten zij van u gaan denken wanneer u zegt dat uw kind al haar spaarcentjes heeft geofferd? Verwacht u dat ze zich met schrik realiseren dat ze maar een tientje gaven? Realiseert u zich op uw beurt dat dit eventuele tientje echt een gat in dat magere budgetje slaat? En dat uw dochtertje, zodra zij geboren was al verzekerd was van een puissant rijk leven, waar een spaarpotje slechts een symbolische funktie heeft?

Uw activiteiten en die van uw familie wekken zowel dwingende ergernis als lachlust bij mij op. Onlangs zag ik u aan het 'werk' in een speeltuin. Kunt u zich voorstellen hoe potsierlijk dit 'gezellige dagje met elkaar uit' zou kunnen overkomen bij mensen die dit jarenlang doen zonder ophef voor vereniging of buurt? Die uit eigen zak de materialen betalen en waar niemand komt filmen? Ik stelde mij voor dat de familie zich beter gezamenlijk op het onderhoud van die Groene Draeck kon storten. Daar zou u het land een betere dienst mee bewijzen, want dit 'bootje' kost ons (degenen die wél belasting betalen) erg veel geld. Geheel ten onrechte, volgens mij. Er heeft nog nooit iemand meebetaald aan het liggeld en onderhoud van mijn bootje. Ik heb ook een bootje ja (hooguit 7 meter en een rib uit het lijf!) en moet elke cent zelf betalen. Erger nog: ik moet als lid levenslang diverse zaterdagen 's morgens om 7 uur opdraven om keihard in mijn overall havenwerkzaamheden te verrichten. WC's schoonmaken, steigers lakken, schuren, schrobben, palen slaan, tegels leggen enz. Dat is de werkelijkheid, mevrouw.

Maar die laat u niet zien. U laat alleen maar zien wat u goed uitkomt. Charmeoffensief, of propaganda noemt men dit ook wel. Maar helaas voor u en de uwen wordt dit spelletje steeds beter en door steeds meer mensen doorzien. Meten is weten. Nu het volk wil weten en niet meer alles slikt en voor lief neemt, zult u steeds harder moeten bokspringen om ín de gunst te blijven. Door uw verachtelijke mediacode en uw onroerend goed investeringen wereldwijd alleen al, heeft u zowel de wakkere als de sluimerende Nederlander wel heel onaangenaam tegen de haren ingestreken. We hebben uw (en dit geldt beslist evenzeer voor uw echtgenoot) ware aard mogen zien. En zoals u weet: een goede naam komt te voet, doch verdwijnt te paard. En herstel, áls het er al komt(!), zal uiterst moeizaam en tergend langzaam gaan terwijl het voorgoed aan een uiterst fragiel zijden draadje blijft hangen.

Veel van mijn republikeinse vrienden zien ernaar uit dat de troonswisseling snel plaatsvindt. Ze zijn ervan overtuigd dat de republiek dan eindelijk heel snel in zicht is, en het zal niet al te moeilijk raden zijn waarom. Misschien hebben ze wel gelijk. Zoals deze mensen met hun gezond verstand meestal gelijk hebben. Wat mij betreft adviseer ik u liever het niet zover te laten komen. Als ik u was zou ik hier als een haas wegwezen en zich daarmee de ultieme vernedering besparen die ontstaat wanneer het volk u verguist. Want ik voorspel u dat dit staat te gebeuren. Hoe aardig de Nederlander (u heeft er vast wel eens een ontmoet..?) ook is, hij of zij zal niet accepteren dat er de komende jaren pakweg 35 miljard bezuinigd wordt op het dagdagelijkse eenvoudige en nodige 'leven' terwijl een kleine ongekozen kliek lustig en onverminderd, schaamteloos voortspartelt in ongekende, belastingvrije weelde, doorspekt met een keur aan privileges. Zelfs de hardnekkigste oranjeklant zal zich vroeg of laat achter de oren krabben, bijvoorbeeld als moeder of vader, opa of oma, of gehandicapt kindje nog slechts twee keer per week gewassen of aangekleed kan worden door zorgschaarste, of als er nog maar één keer per week warm gegeten kan worden, of als autorijden alleen nog op dinsdag mag, terwijl de 'koning' vrolijk lachend van zijn ene verre 'buiten' naar het andere vliegt met een steeds maar groeiende sleep beveiligingslakeien in het kielzog. Het ziet er niet naar uit dat op de 'koninklijke' kaken ooit schaamrood zal verschijnen. Maar de konen van het volk zullen zich steeds vaker kleuren met de blos van oprechte (terechte) verontwaardiging en woede. Geloof me mevrouw, dit boek nadert haar einde. Wees het voor.

Met vriendelijke groet,

Anne van Campen

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander