Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Betalen voor Hoedeman
Ton Biesemaat

Dus Pro Republica dreigt te moeten gaan betalen voor de eminente journalistiek van De Volkskrant? Nou ja, er zitten zeer goede journalisten bij die krant. Neem John Schoorl die de vastgoedfraude onthulde waarin destijds directeur Kabinet der Koningin Felix Rhodius een rolletje speelde. Dat is best een paar Pro Republica-centen waard. Maar er zitten ook collaborerende journalisten bij die krant. Teveel zelfs. Pieter Broertjes en Jan Tromp bedreven propaganda voor de SS'er, landverrader en crimineel zur Lippe die nu zelfs door Annejet van der Zijl -gesanctioneerd door Fasseur - wordt weggezet als een sukkelige mislukking. Voor hoofdredacteur Broertjes was zur Lippe zelfs zijn tweede vader, aldus beweerde hij zonder blikken of blozen in een interview voor Vrij Nederland.

De ergste van die collaborerende journalisten bij die krant is - excuses dat ik in herhaling val - Jan Hoedeman. Samen met die andere collaborateur Remco Meijer de auteurs van het ophemelende boek 'Willem IV. Van prins tot koning.'
Om hun prachtig journalistiek werk te beoordelen slaan we het Wassenaars Nieuwsblad open. Op het gevaar af civielrechtelijk te worden vervolgd, waag ik mij toch maar aan dit citaat: 'De prins kent ons en vertrouwt ons kennelijk. Zijn eigen secretaris heeft uitgebreid met ons gepraat. Dat zou hij anders nooit gedaan hebben.' Schaamteloos etaleren de Volkskrant-journalisten hun volslagen kritiekloze houding ten opzichte van het machtsbolwerk Van Amsberg-zur Lippe-Zorreguieta. Mijn oude kat mag van mij zelfs niet eens poepen op een Volkskrant in zijn kattenbak, want het beestje dient beschermd te worden tegen het slechte karma van zo'n journalistiek vod.

 

Nu moet u weten dat ons aller Hoedeman oprichter was van de Vereniging Verslaggevers Koninklijk Huis, dat officieel erkend is door de RVD. Dat laatste feit alleen al geeft alle reden tot bezorgdheid. En die collaborateurs die daar deel van uitmaken worden af en toe door de particulier secretaris van WimLex uitgenodigd weer een leuk stukkie over de watermanager te schrijven. Zo'n secretaris is een echte spindokter. De man die WimLex spinde was tot voor kort Jaap Leeuwenburg1, die nu zelfs is opgeklommen tot secretaris van mevrouw Van Amsberg.

Het journalistieke vakblad Villamedia Magazine (28 februari 2010) biedt ook weer een podium aan Hoedeman en Meijer om hun boek en kritiekloze werkwijze te promoten. In een artikel van hun hand wordt zonder enig gevoel voor gêne uit de doeken gedaan hoe in samenwerking met voogenoemde Jaap Leeuwenburg een Nova-interview met WimLex gespindokterd werd. Andere journalisten die collaboreerden waren de VARA-coryfee Paul Witteman als interviewer en zo'n eminence grise der TV-journalistiek als Ad van Liempt. Ook destijds, in 1997, hoofd van de RVD en oud-NOS Journaal hoofdredacteur Eef Brouwers2 bemoeiden zich ermee om WimLex in een driedaagse sessie te promoten.

 

Toenmalig ministerpresident Wim Kok wilde een twaalf seconden tellend fragment uit het WimLex-interview verwijderd hebben. Dat ging over een ontboezeming van WimLex dat hij geen wet over toepassing van de doodstraf zou ondertekenen, hetgeen opnieuw getuigt van een schrijnend gebrek aan democratisch gevoel van deze persoon die omdat hij eigenlijk Von Amsberg heet, maar zich iets met oranje noemt en daarom denkt te mogen beslissen voor miljoenen burgers. Mooi toch dat onze onthullingsjournalisten Hoedeman en Meijer dit naar buiten brengen? Daar wordt zo'n WimLex toch een humane en tolerante vent van. Ontroerend hoe zo'n journalistiek vakblad dat brengt. Om enig tegenwicht te brengen een citaat uit het boekje 'Een muur van rubber – De WOB in de journalistieke praktijk'. 'Toen premier Kok aankondigde dat Prins Alexander en Máxima waren verloofd, had hij tijdens de persconferentie een briefje in de hand, zoals dat hoort. Kok vertelde zijn verhaaltje en na afloop kreeg Frits Wester de tip dat Kok op het laatste moment besloten had een alinea niet uit te spreken. Wester heeft toen gewobt naar dat briefje. Een briefje dat in een miljard huiskamers is geweest, althans, de achterkant ervan, want CNN heeft het uitgezonden. Het antwoord van Algemene Zaken was even schaamteloos als onthutsend: 'Het door u bedoelde document bestaat niet.'

Maar dát onderzoeken de heren Meijer en Hoedeman liever niet.

 

 


1 In militaire dienst volgde hij opleiding tolk-vertaler Russisch, wat wijst op mogelijke activiteiten voor de MIVD. Daarnaast bekleedde hij leidinggevende functies op Binnenlandse Zaken betreffende politietaken en crisis- en veiligheidsmanagement voordat hij particulier secretaris werd van WimLex.

2 Theo van Gogh noemde Eef Brouwers 'de babbelende gloeilamp' vanwege zijn voorlichtingswerk voor Philips. Eef Brouwers klom ook in de pen als RVD-baas om Tomas Ross van repliek te dienen over de stadhoudersbrief. U kunt het allemaal hier nalezen.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander