Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Beste JP,
de webredactie

JPHet was het weekje wel. Terwijl je probeert te voorkomen dat er oorlog met België uitbreekt - het echte mannenwerk, zullen we maar zeggen - zit je de hele week te klooien met die Oranjes. Voor ons van Pro Republica is het wel even wennen, want bij ons thuis spreken wij altijd over de 'Amsbergjes', maar daar komen we zo meteen nog wel even op terug. Is het niet de Pyrrusoverwinning van Willem de Overbodige met vier vakantiekiekjes, dan gaat het wel over zijn nieuwe vakantie-optrekje dat kwalijker riekt dan de Zeeuwse akkers tijdens de giertijd. En nu dit weer.

Kort gedingetje hier, stichtinkje daar - het is me wat. Denk je het land te gaan besturen, zit je ineens met die Oranje-polonaise aan je lijf. En dan laat je je vrijdag van weeromstuit na de ministerraadsvergadering ook nog ontvallen dat het laatste stichtinkje van Willem de Overbodige óók nog onder je ministeriële verantwoordelijkheid valt. Alsof je nog niet genoeg te doen hebt. Het begon zo mooi, in 1848, met alleen de koning. Lekker overzichtelijk. Maar van lieverlee kwam de hele mikmak er achteraan: eerst wie ze allemaal trouwden, toen nog de kinderen - en het gaat er daar werkelijk als konijnen aan toe - en nu zelfs een stichting van Willem de Overbodige. Er komt geen einde aan op deze manier; 'en allemaal moeten ze mee-eten' zou Wim Sonneveld gezegd hebben. Nog even en je bent ook verantwoordelijk voor Willems vuile onderbroek.

Maar weet je, JP? Het hoeft helemaal niet, écht niet. We zullen je een geheimpje verklappen. Die mensen daar in die paleizen zijn helemaal niet van Oranje. Ze hebben gewoon een titel geërfd, net zoals je een staande schemerlamp kunt erven. Maar waarschijnlijk wist je dat allang, dus is dit helemaal geen geheimpje. Maar we snappen het wel, hoor. Het is God hè? Die heeft deze familie uitverkoren om over Nederland te regeren, althans, dat denk je. De profeet Daniël zegt toch immers: 'Hij zet koningen af, en stelt koningen aan'. Maar daarvan weet je ook allang dat het deze familie zélf was die beweerde dat God hen uitverkoren had. Jazeker, diezelfde PKN-God als die van jou! Als je straks naar de avonddienst gaat, vraag je het zelf maar aan God,- hebben wij ook gedaan!

Wat 'n schok hè? Dacht je dat je alles al wist... Maar dan nóg wat. De religieuze verbondenheid tussen jouw kerk en deze familie was gewoon een politieke zet, hoor. Niks anders. Maurits, de zoon van de Vader des Vaderlands wilde gewoon van Joan van Oldenbarneveld af plus zijn hele remonstrantse kliek. In onze geschiedenisboeken noemen ze Maurits een 'overmatig geile boef', wij lezen namelijk andere geschiedenisboeken. Alleen dáárom sloot hij zich aan bij de steile Calvinisten van Gomarus. Heus niet omdat deze geboren militair nu zo gelovig was. Wist je trouwens dat deze zelfde Maurits, Prins van Oranje, rond middernacht de poorten van het Binnenhof - waar jij werkt nota bene! - opende voor hele hordes hoeren? Dan was het de hele nacht dikke pret voor de prins en zijn officieren. Ze deden 'het' meestal in de nachtegalenkamer, maar ook in de gangen, kamers en nissen. Maar soms ook zelfs gewoon op de keien van het Binnenhof! Bij deze man ligt de oorsprong van de verbondenheid tussen de jouw kerk en Oranje. Bepaald geen godvruchtig mens, net als hun nazaten en erfgenamen.

Zoals we al eerder zeiden, JP, het hoeft helemaal niet. Je partijgenoot Van Agt wist destijds niet of hij wel premier wilde worden, maar jij wel. Jij durft tenminste. Dat hebben we intussen wel gezien. Dus als die mevrouw je morgen verwacht voor het wekelijkse kopje thee, bel dan gewoon af. Gewoon niet doen. Je zegt dan: 'Majesteit (zo noem je haar, hoorden we), ik doe het niet meer. Het is welletjes geweest. Zoek het maar uit met uw troonopvolger en zijn hockeyfoto's, ik wil er niks meer mee te maken hebben. Ik ga nu de Westerschelde uitdiepen. Goedemiddag mevrouw!' Waarschijnlijk gaat mevrouw dan stampvoeten, maar dan gooi je gewoon de hoorn op de haak. En als je het er moeilijk mee hebt dan bel je gewoon onze post-monarchale nazorg, het telefoonnummer staat op onze website. Wij zullen je vakkundig helpen, zodat je nooit meer 'Majesteit' hoeft te zeggen of dat soort gekkigheid - maar gewoon 'Mevrouw van Amsberg', net zoals wij.

En over de kiezers hoef je je geen zorgen te maken, want die staan helemaal achter je, daar zorgen wij wel voor.

Sterkte JP, we rekenen op je!

Pro Republica

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander