Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Bernhardologie voor gevorderden
Ton Biesemaat

Voorbij Netwerk TV

Als zelfbenoemd professor in de Bernhardologie ontkom ik er niet aan te reageren op de Netwerk uitzending over een zeker Pranananda. Een goeroe uit India die in 1937 door prins Bernhard werd ingeschakeld om hem te helpen herstellen na een zwaar auto-ongeluk. Die Pranananda bleek in de oorlog zwaar fout te zijn geweest en opereerde bovendien als een soort van spion voor het Derde Rijk. Daarmee liep hij in de smiezen van de Britse en Nederlandse geheime diensten. Netwerk TV werd erg opgewonden van het feit dat Prins Bernhard dus helemaal niet zo'n nuchtere prins was.


Netwerk TV, 5 november 2009

Dat had ik ze ook wel kunnen vertellen. De Prins begon zijn ontbijt met een pils. Maar sterrenwichelaars, magnetiseurs, wichelroedelopers en andere tovenaars hebben door de eeuwen heen de deuren plat gelopen bij vorstenhuizen. Raspoetin aan het hof van tsaar Nicolaas II was een niet onbelangrijke bijdrage om de Russische revolutionaire krachten extra op te wekken. En Prins Hendrik, de man van Wilhelmina, liet zich behandelen door Felix Kersten, de latere masseur van Heinrich Himmler. Dezelfde masseur/magnetiseur van Himmler kreeg in 1950 van Prins Bernhard een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Een SS-onderonsje zullen we maar zeggen. En laten we niet vergeten dat het prins Bernhard was die Greet Hofmans naar het hof haalde. Maar dat zijn niet de enige voorbeelden. De website Kleintje Muurkrant meldt dat de wichelroedeloper Bote Mikkers in de jaren tachtig nog door Prins Bernhard op Soestdijk werd ontboden. Ook Ko van Dijk Vertelt, gespecialiseerd in het paranormale, geeft een aantal feiten over mediums die Bernhard consulteerde. De site noemt o.a. Jules Croiset en de astroloog Jan Bernhard Gieles.

Dat was een lange inleiding want ik wil het met u hebben over mijn stokpaardje spionage en Prins Bernhard. Een genegeerd thema in de Netwerk TV-uitzending en het wordt ook niet verklaard in de documenten die Netwerk op haar site keurig beschikbaar stelt. Spionage is een ingewikkeld verhaal. Daar valt niet aan te ontkomen. Mijn verhaal concentreert zich niet op de Indiase goeroe Pranananda die voor de Duitsers spioneerde. Mijn hoofdpersoon is baronesse Steengracht van Moyland die in het rapport van de BNV (Binnenlandse Veiligheids Dienst, voorloper van de BVD en AIVD) wordt genoemd. Die baronesse verkeerde van februari 1943 tot en met juli 1944 in het huis van Pranananda in Nederland. In 1929 zou volgens het BNV-rapport de baronesse naar Polen zijn vertrokken waar ze tot begin 1940 bleef. Vlak voor de Duitse inval in Nederland, toen Polen al sinds het najaar van 1939 was opgedeeld tussen Duitsland en de Sovjetunie, arriveerde ze weer in Nederland. Na de zeer snelle Nederlandse capitulatie in mei 1940 was ze een maand later al weer vertrokken naar Polen. Blijkbaar dus met toestemming van de Duitse bezettingsmacht, want ze had op zijn minst een Ausweis nodig om zich van Nederland door Duitsland naar het door de nazi's bezette Polen te begeven. Daar ontmoette ze de beruchte Pieter Menten. Als ik anno 2009 een straatinterview zou houden dan zou de vraag 'Wie is Pieter Menten?' veelal glazige blikken opleveren. Dat was eind jaren zeventig wel anders. De Menten-affaire deed Nederland en het Binnenhof op haar grondvesten schudden. Tijdens het onderzoek naar Menten kwam al voor het eerst de naam van baronesse Steengracht van Moyland in beeld. Ik kom daar zo meteen op terug want op onderzoekers uit die tijd leunde ik sterk in mijn boek 'Bernhardgate' als het over de familie Steengracht van Moyland gaat. De baronesse verblijft tot en met februari 1943 met Pieter Menten in Polen. Daarna wordt het voor Menten en in zijn gevolg de baronesse te heet onder de voeten in het Polen waar de nazi's op beestachtige wijze te keer gaan. Met spoorwagons vol geroofde kunst vertrekt Menten naar Nederland. De baronesse vindt onderdak bij Dirk Menten, een broer van Pieter. Ook geen frisse jongen want hij handelt er 'lustig' op los met de Wehrmacht. In juli 1944 wordt de Netwerk-boef Pranananda door de Gestapo gearresteerd. Onze 'Matahari' verkast op de een of andere manier, blijkbaar met medeweten of ondersteuning van de Duitsers, naar Vorarlberg in Oostenrijk. Daar zit ze nog, volgens een rapport van De Muralt - medewerker van de Nederlandse geheime dienst - , begin januari 1946.

Dat is de chronologie uit het BNV-rapport. Nu de analyse. Baronesse Steengracht van Moyland kende Pieter Menten. Er zijn sterke aanwijzingen dat Prins Bernhard en Prinses Juliana in 1937, op hun huwelijksreis, Menten in Polen hebben ontmoet. Dezelfde Menten en zijn broer waarmee baronesse Steengracht van Moyland mee bevriend was. In juni 1940 keert de baronesse terug naar het door de Duitsers bezette Polen. Daar werkt in een administratiekantoor of loods Prins Aschwin, de broer van Bernhard. Aschwin was toen net uit de Wehrmacht gehaald die klaar lag in de meidagen van 1940 de Benelux en Frankrijk aan te vallen. Het leek de Duitsers beter de broer van Bernhard in het oosten te stationeren. Polen werd toen al leeggeplunderd door de Duitsers, had Aschwin daar mee te maken? Er verdween in elk geval heel veel kunst richting het Derde Rijk. De kunst die geroofd moest worden was opgesteld in lijsten. Die papieren waren opgesteld door een zekere professor Kümmel. Onder die professor ging Aschwin nu juist in Berlijn sinologie studeren toen zijn baantje in Polen er opzat. In Berlijn werkte Hubert Menten, een neef van Pieter en Dirk Menten. Hij was er kunsthandelaar in oosterse kunst, nu juist het vakgebied waar Aschwin in Berlijn onder professor Kümmel voor studeerde. Is het gewaagd om te veronderstellen dat twee geïnteresseerden in oosterse kunst elkaar in Berlijn hebben ontmoet?

Waarom ben ik dit zo omstandig aan het beschrijven? Het familienetwerk van de Steengracht van Moylandjes is geknipt voor spionagedoeleinden. Het is een Duits-Nederlandse adellijke familie met een interessante Britse vertakking. Een ideaal netwerk waarover Bernhard in contact kon treden met Nazi-Duitsland. Of in contact kon treden met zijn familie, als u het wat afgezwakt wilt zien. Een ander familielid van de baronesse was baron Adolf Steengracht van Moyland. Die steeg hoog in de nazi-hierarchie. Hij werd onder Von Ribbentrop van het Auswärtige Amt (ministerie van buitenlandse zaken) staatssecretaris. Dan zijn we er nog niet want we moeten nog de Britse connectie van deze familie beschrijven. Baron H.A.G. Steengracht van Moyland was in de naar Engeland uitgeweken Nederlandse regering in ballingschap der Oranjes belast met de leiding van de Politie Buitendienst. De eerste geheime dienst van de Nederlanders in Engeland. In mijn boek 'Bernhardgate' beschrijf ik een dossier over Prins Bernhard van die Politie Buitendienst. Dat dossier ademt het wantrouwen wat de Britten hadden ten opzichte van Prins Bernhard. De Britten betrappen de weifelende en naar overgave neigende Nederlandse regering en koningshuis op illegale contacten met het bezette Nederland. Of dat onmiddellijk stopt beveelt de Britse contraspionage MI5. De Politie Buitendienst van Steengracht van Moyland verexcuseert zich dat Prins Bernhard het had opgezet maar dat ze het nu niet meer zullen doen. Vanaf de Duitse bezetting van Nederland had Bernhard al een lijntje naar het bezette Nederland. Correspondentie naar Duitsland was voor hem geen probleem zoals ook weer een brief terug uit het Politie Buitendienst-dossier aan hem van de Abwehr-spion en vriend van zijn moeder Pantchoulidzew bevestigd.

Dat was een lange zit voor mijn leerlingen in de Bernhardologie. Eindconclusie: Bernhard maakte gebruik van een goeroe uit India die ook nog voor de Duitsers spioneerde. Maar dat is minder belangrijk dan het netwerk Steengracht van Moyland. Dat ook weer via het BNV-rapport over Pranananda naar voren komt. Heeft via dat netwerk Prins Bernhard wellicht in contact gestaan met Berlijn en kende zo de familie zur Lippe Pieter Menten? Uiteraard krijg ik dat door de tand des tijds en de notoire geheimzinnigheid rondom het koningshuis niet honderd procent rond. Maar heel veel ondersteunend bewijsmateriaal wijst wel in die richting. De echte diehard kan het naslaan in mijn boek. Voor wie dit betoog heeft volgehouden geen probleem!

Oh ja, die meneer De Muralt van de Nederlandse geheime dienst die het zo interessante rapport over Pranananda en vooral de baronesse Steengracht van Moyland opstelde... Die was ik bijna vergeten. De beste man van oude adel kwam in die naoorlogse jaren nog meer smerigs, landverraad en crimineel gedrag van Bernhard zur Lippe op het spoor. Het schijnt dat daar een boekje over wordt open gedaan maar ik mag er vanuit contractuele verplichtingen nog niets over zeggen. Landgenoten, gaat u maar rustig slapen.

UPDATE: Toen ik mijn archief nog eens grondig doornam zag ik dat Pranananda in een document van de onderzoeker Jan Portein wordt genoemd. Jan Portein heeft pionierswerk verricht in het onderzoek naar Bernhards stadhoudersbrief, daarbij speelde de voor de Duitsers spionerende Gerrit Reede een belangrijke rol. In de Portein-documenten vinden we dat Pranananda over de vloer kwam bij het antiquariaat van vader en zoon Blesing aan het Amsterdamse Rokin. Dat antiquariaat was een inlooppunt van geheime diensten. Zo onderhielden de Blesings contact met de voor de Nederlandse geheime dienst werkende foto- en sportjournalist Vaz Dias. Het was Vaz Dias die de Blesings tipte goede vriendjes te worden met de Duitse spion Gerrit Reede, de man die veel kennis met zich meedroeg over Prins Bernhard en geheime Brits-Duitse contacten. Portein is een serie gestart over Pranananda en de door Netwerk TV vergeten spionage-achtergronden rondom Prins Bernhard. Warm aanbevolen.


Schema netwerk familie Steengracht van Moyland

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander