Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Met Beatrix' verjaardag volgende week en het in april op handen zijnde staatsbezoek van de Zweedse vorst is het wilde speculeren over de troonswisseling opnieuw aangezwengeld. Daarmee - en dat is kennelijk onvermijdelijk - draait ook de propagandamachine ook weer op volle toeren. En dan door de KRO nog wel, de omroep die nog geen half jaar geleden vlak voor prinsjesdag als eerste publieke omroep in de geschiedenis een onversneden republikeins geluid liet horen. Volstrekt kritiekloos kan men hier drie monarchologen, soms bijna kwijlend, in het wilde weg horen orakelen over kwesties die zich op het meest principiële niveau buiten ieders waarneming afspelen, als zou het om een soort Oranje-eschatologie gaan. Ter ondersteuning krijgen we andermaal een enquête voorgeschoteld uitgevoerd door Synovate met vraagstellingen met verborgen premissen en waarin de antwoorden reeds besloten liggen - geen middel wordt geschuwd om Nederland alvast oranje dicht te plamuren.

Bent u voornemens dit halve uur kwelling te doorstaan - of althans een poging daartoe te wagen - zorg dan dat u zich stevig aan de armleuningen van uw stoel vastgrijpt, de kaken opeen geklemd, de ogen half toegeknepen en uw tenen alvast kromgetrokken.
Tip: u kunt het programma ook proberen te bekijken in bijvoorbeeld zes maal vijf minuten, of, voor de sterkeren onder ons, drie maal tien minuten. Belangrijk is dat u bij - met name - de eerste seconde van dit programma het geluid van uw PC dempt; denk aan de buren.

Wij geven u twee parafrases, dan mag u zelf beslissen of u het aandurft: als er op zaterdag geabdiceerd wordt dan hoort de premier dat hoogstens op de donderdag eraan voorafgaand. Ach, zo redeneert men kennelijk, het gaat slechts om het hoofd van de regering. Donderdag is vroeg genoeg. Of wat dacht u van deze: een reden om niet te abdiceren zou kunnen zijn dat de kroonprins eerst nog wel de volgende Olympische Spelen zou willen meemaken. Misschien wordt zijn IOC-lidmaatschap zó belangrijk gevonden dat deze regering dan nog maar een poosje langer moet doormodderen met dit staatshoofd. Wat maakt 't ook uit, het persoonlijk vermaak of dynastieke belang gaat kennelijk voor. Dat daarbij de onderdanen volkomen worden overgeleverd aan de willekeur van één persoon (u herinnert zich de μονοσ αρκειν), tastend in het duister naar motieven of overwegingen speelt geen enkele rol.

Bekijk hier In de schaduw van het nieuws, KRO 24-01-2009.

Dertig minuten schaamteloos deskundigen-geblaat; juichende wartaal-wierook, geofferd op het altaar van de irrationaliteit. Als deze hagiografische monarchologen gelijk hebben is het verschrikkelijk, en als ze ongelijk hebben is het nog veel verschrikkelijker. Of andersom.

En wij,- wij laten het allemaal gebeuren.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander