Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Bankzitters
Ton Biesemaat

Nout WellinkDe president van De Nederlandsche Bank (DNB) heet Nout Wellink. De man lijkt net als de familie van Amsberg losgezongen van de maatschappij. Voedselbanken: daar hebben ze geen affiniteit mee. Wel met het pluche van de macht. Ondanks het opzichtige falen van de banken en de centrale toezichthouder De Nederlandsche Bank bij bijvoorbeeld het verdampen van polderspaargeld in een IJslandse geyser. Nout Wellink heeft een brief geschreven aan Wouter Bos dat de kritiek van een paar al te vermetele kamerleden zijn respectabele instelling reputatieschade oplevert.

Al eerder was er even een kleine eruptie van de IJslandse geyser toen de media er opeens achter kwamen dat kroonprins Willem Alexander commissaris speelt bij De Nederlandsche Bank. Paniek! Zou de rol van commissaris problemen kunnen veroorzaken met zijn rol binnen de monarchie? Dat dachten de kamerleden opeens wel. Natuurlijk daarvoor nooit het woord Lockheed gehoord. Dat ging over corrupte belangenverstrengeling van... nou ja, u weet wel.
Voor zijn DNB werk toucheert Willem Alexander per jaar € 22.000. Zijn termijn loopt af in 2010 en dan, zo heeft men nu 'uitgepolderd', zal hij vertrekken als commissaris bij de club van de financiële paus Wellink. De paus is immers ook onfeilbaar, een beetje als wat sommige starre protestanten geloven als het gaat over het door God gegeven Oranje-huis. Een paar kamerleden hebben kritiek op de rol van Nout Wellink als het bijvoorbeeld gaat om Icesave. Maar Willem Alexander verdient die kritiek ook als toezichthoudend commissaris.

ProRepublica legde de vinger op de zere wond van de dreigende rechtszaak van Willem Alexander en zijn echtgenote tegen Associated Press vanwege de Argentijnse wintersportkiekjes. Is het wellicht schaamteloos Euro's binnenharken van een overtreding van de mediacode? Dat Nederlandse poldermodel-wangedrocht waarmee de mainstream-pers zichzelf muilkorft? Heeft het eigenlijk niets te maken met schending van privacy maar alles met zakken vullen?

Als we naar Willem Alexander's rol kijken bij De Nederlandsche Bank zou dat heel goed kunnen. Immers, zonder enig bekende kwalificatie als bankier of financieel-economisch expert werd deze matige geschiedenis-academicus geparachuteerd in het pluche van de DNB-commissarissen. Blijkbaar heeft de heer van Amsberg niet achter zijn oren gekrabd of hij nog wel € 22.000 extra nodig had naast de ruime staatstoelage en het miljardenkapitaal van de familie. Nee, liever stak hij dat bedrag in eigen zak dan met dat bedrag een paar families weg te houden bij die andere bank. De voedselbank.

Wanneer we naar de raad van commissarissen kijken van de Nederlandsche Bank zien we nog iets interessants. Een zekere mw. Drs. A.M. Fentener van Vlissingen is er ook van de partij. Inderdaad is zij, als lid van die machtige familie en ondermeer president van de raad van commissarissen van SHV, iemand met een dikke vinger in de pap bij het persbureau ANP. Het persbureau dat uiteraard meedoet aan de mediacode der Oranjes en andere oranje gekleurde propaganda.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander