Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Arausio
Republicanissimo

Het is alweer enige jaren geleden, maar als analogie de moeite van het vertellen waard. Ik maakte een wandeling langs het Kijkduinse strand; weekend, een milde frisse wind en een spreekwoordelijke lage grijze Hollandse lucht. Een enorme menigte kleine kinderen, variërend in leeftijd tussen de vier en acht jaar had zich onder begeleiding van hun ouders verzameld. Eenmaal dichterbij gekomen zag ik een aantal spandoeken voorzien van het opschrift 'Schatgraven', terwijl tegen de duinwand een grote promotiewagen stond. Ondanks het ontbreken van enige akoestiek galmde een stem overal bovenuit en was er zelfs ver van het spektakel vandaan, aan de boulevard, ook geen ontkomen aan.

De kinderen kregen de instructie zich richting de branding te wenden en op hun áller- állerhardst te schreeuwen: Kapitein Iglo! KA-PI-TEIN I-GLÓÓÓ!! Het bleek een reclamecampagne voor vissticks, een bekende lekkernij voor kinderen. Kennelijk waren er concurrende merken op de markt verschenen, of wellicht was er een andere aanleiding, in elk geval werd de kinderen duidelijk gemaakt dat de vissticks van Iglo de enige echte waren. Om die reden moesten zij de fictieve kapitein - stoere zeemannen bevinden zich nu eenmaal op zee - uit de branding schreeuwen. Eén en ander zou resulteren in een of ander prijsje dat de kinderen uiteindelijk uit het zand mochten gaan opgraven. Maar voor iedere instructie moest opnieuw de kapitein worden geroepen. De kinderen schreeuwden hun longen uit hun lijfjes.

Enkele ouders begonnen meesmuilend te grinniken, omdat hen duidelijk werd wat hier aan het gebeuren was: dit was geen reclame meer, dit had meer weg van hersenspoelen. Op een hoog emotioneel niveau werd er, met fysieke kracht, een reclameboodschap ingeramd. Hun kinderen riepen om een vriendelijk ogend fotomodel - ruwe bolster, blanke pit - een goedlachse, niet-bestaande kapitein terwijl een merknaam van iets geheel anders zich diep in hun jonge hersencellen invrat.  

Herhaling is het geheim van alle reclame. Uiteindelijk zal het alle gemoedstoestanden doorbreken; wie er niet eens naar luistert en geen enkele aandacht aan schenkt, ja zelfs wie zich groen en geel ergert en de boodschap niet eens wil horen, kan niet voorkomen dat het ongezien toch naar binnen sijpelt en zich vasthecht aan iedere vezel van zijn of haar systeem. Dit mechanisme is wat massapsychologen ontdekten en doorontwikkelden, en waar een ieder van ons in zeer verfijnd uitgewerkte vorm, al dan niet met allerhande emotionele associaties, dagelijks aan blootgesteld wordt. De naïeve boodschap op louter mededeling-niveau 'Sinds ik Sunlight zeep gebruik is mijn was veel schooner. Koopt dus allen dus ook Sunlight zeep!' verloor reeds lang geleden zijn onschuld om definitief plaats te maken voor subtiel overwogen inhouden, gecombineerd met het botte geweld van herhaling. Instampen-herhalen, inrammen-herhalen, inbeuken-herhalen, dichtplamuren-herhalen...

 

NOS Journaal, 7 juni 2010

Zo kan het niemand zijn ontgaan dat de wereldkampioenschappen voetbal in Zuid-Afrika zijn begonnen. Zowel binnens- als buitenshuis is er gewoonweg geen ontkomen aan, iedere winkelier probeert zijn graantje mee te pikken van de gekte en de hysterie die dagelijks torenhoog wordt opgestuwd. Variërend van petjes en poppetjes tot tijdelijke krantenabonnementen en complete televisietoestellen: de emotie fungeert als het theelepeltje suiker waarmee elke levertraan moeiteloos naar binnen gegoten kan worden. Morgen is de dag, morgen gaat het gebeuren. Neen, niet het begin van de moeizame kabinetsformatie, want dat ligt reeds ver achter ons. Morgen gebeurt hét.  

Op het gevaar af voor achterdochtig, fanatiek, en desnoods fundamentalistisch te worden aangezien, waag ik te beweren dat de familie Van Amsberg op een geheel eigen, slinkse wijze meeprofiteert van de huidige voetbalgekte. De exotische hoofddeksels, toeters, vlaggetjes en T-shirts hebben niet toevallig allemaal dezelfde kleur als de uitdossingen op 30 april; sterker nog, het zíjn precies dezelfde attributen. De associatie is positief - zelfs véél meer dan dat - aanmoedigend, loyaal, ondersteunend en desnoods troostend. Nationale eenheid, dat is de boodschap. Niet Nederland speelt morgen, neen Oranje. Oranje vertegenwoordigt onze natie, het is Oranje die voor ons tegen de vreemdeling vecht, Oranje die de nationale eer zal redden, Oranje is wat ons samenbindt. Waar het woord enerzijds verwijst naar een kleur van fysieke voorwerpen, duidt diezelfde term op een hoger abstractieniveau naar ons nationale voetbalelftal dat met de hand op de borst zingt dat het van Duytschen Bloet is. Morgen eventjes geen Europese eenheid, morgen telt alleen het nationale gevoel onder het synoniem 'Oranje'.

Het zijn allemaal sentimenten die ons in een geheel ander verband als irrationele argumenten ter rechtvaardiging van een archaïsch politiek systeem door de strot geduwd worden. De connotatie van het synoniem bewerkstelligt immers dat het niet het Nederlands elftal is dat ons samenbindt, maar Oranje. De betekenis is namelijk veel pluriformer en divergeert naar een gelijknamige adellijke titel uit lang vervlogen tijden, tijden van koningen, prinsen, ridders en draken. De erfgenamen van dit predikaat - bestuurlijke dwingelanden die momenteel zware tijden doormaken - gniffelen bij iedere massale brul ter aanmoediging van het Nederlands elftal.

Precies zoals de geconditioneerde kleuters die naar de zee staan te schreeuwen en roepen om een niet-bestaande kapitein.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander