Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Angsthazen op Soestdijk
Ton Biesemaat

De beveiliging op Soestdijk bleek knudde. Ondanks het doorzichtige toegangsverbod van uitgeverij Querido wist Pro Republica het heilige paleis Soestdijk toch op eenvoudige wijze binnen te komen.


Ton Biesemaat en Willy Klinkenberg op paleis Soestdijk, 8 maart 2010.
(beelden: Nico Roosnek)

 

Gisteren, maandag 8 maart, aanschouwde ik bij de 'van schoft naar sukkel'-presentatie op Soestdijk de begeleidingscommissie van de kersverse Doctor Annejet van der Zijl. De opperfasseurder keek geërgerd weg toen ik tijdens de persconferentie een vraag stelde over de rol van de herboren Duitse troetelsukkel bij de Duitse spionage, dat historisch immers toch goed gedocumenteerd is. Het landverraad van de arme sukkel, en dat nu zijn NSDAP-lidmaatschap alsmede zijn criminele activiteiten schoorvoetend erkend worden, betekent dat de acceptatie met rasse schreden nadert. Ondanks deze erkenning gebeurt dat alles op zeer gedoseerde wijze, zodat het de uitvreters en hun lakeien niet al te veel schade berokkent, maar vooral op een manier waarbij het beeld van een wat gefrustreerde sukkel overeind kan blijven. Volgens Van der Zijl moet ik zelf beslissen of ik in dat andere beeld wil blijven geloven. Het omgekeerde geldt uiteraard ook: doctor van der Zijl moet ook zelf maar weten of zij in haar zelfgeschapen beeld wil blijven geloven. Het verschil zit 'm in het publicitaire apparaat.

Na de persconferentie wilde Fasseur, buiten in het park, zeer beslist geen verdere vragen van mij beantwoorden: op dat moment niet, in de toekomst niet en zelfs in een volgend leven niet. Dat is dan de man die door Nederland voor pijnlijke gewetensklusjes wordt ingezet, zoals het gladstrijken en boetseren aan het probleemgeval Bernhard, maar ook de Nederlandse oorlogsmisdaden op Java (Oeps! Fasseur maakte een fataal rekenfoutje ten faveure van Nederland) tot en met het zogenaamd onthullende Irak-rapport van de commissie Davids. Maar een vraaggesprek met iemand die écht objectief onderzoek gedaan heeft naar de evident kwade praktijken van hun sukkel, zoals zijn spionage en landverraad in de jaren 1939-1940, vermijdt de hooggeleerde opperfasseurder zorgvuldig.

Ik vroeg ook nog de voormalige PSP'er - en dus voormalige republikein(?) - Geert Mak om commentaar. Deze eminente populair-wetenschappelijke historicus had immers ook deel uitgemaakt van de begeleidingscommissie die Annejet van der Zijl academische en publicitaire roem opleverde. De moedige schrijver had, evenals zijn kompaan Fasseur, geen tijd om vragen van uw verslaggever te beantwoorden: deze professor had namelijk haast, begrijpt u, want hij moest nodig naar zijn kleinzoon toe.

Ik laat de beelden liever maar voor zichzelf spreken. Sinds gisteren heb ik een nóg grotere hekel gekregen aan de pseudo-wetenschappelijk historische spindokters zoals Cees Fasseur, en hun collaborateurs zoals het 'linkse geweten' Geert Mak.

Maar dat zal - zo vrees ik - dit land allemaal een zorg zijn.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander