Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Otro vuelo sobre el océano (een andere vlucht over de oceaan)
Diego Martínez

Dit bericht [ * ] verscheen op 31 oktober in de Argentijnse krant Pagina/12. Vertaling: Jeroen B.

De Spaanse regering stemde toe tot de voortgang van het proces om de ex marinepiloot, gearresteerd voor zijn deelname aan de dodenvluchten, uit te leveren. Men schat dat zijn overlevering naar het land binnen twee maanden plaats zou kunnen vinden.

Julio Alberto Poch

Julio Alberto Poch, gearresteerd in Spanje door het bekennen van zijn handelen in de dodenvluchten.

De reële mogelijkheid om een piloot van de marine te berechten, voor het uit militaire vliegtuigen gooien van levende personen, begint vorm aan te nemen. De ministerraad van de Spaanse regering stemde gisteren toe tot de voortgang van het proces van uitlevering aan Argentinië van de gepensioneerde Luitenant Junior Julio Alberto Poch, aangehouden veertig dagen geleden op het vliegveld van Valencia, tijdens een tussenlanding van zijn laatste vlucht alvorens zijn pensioneren, als gezagvoerder van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia. De beslissing van het bestuur van de socialist José Luis Rodríguez Zapatero maakt een eind aan de strategie van de advocaat Gerard Spong, prominente verdediger van impopulaire zaken, die met het argument van de dubbele nationaliteit de uitlevering van zijn cliënt naar Nederland eiste. Gerechtelijke bronnen geraadpleegd door Página/12 schatten dat de volgende vlucht van Poch over de Atlantische oceaan, niet meer als piloot, plaats zal vinden in de komende twee maanden.

Poch is de eerste Argentijnse militar gearresteerd voor het bekennen van zijn handelen in de dodenvluchten, een methode aangetoond door de wetenschap naar aanleiding van autopsie op de lijken die uit de zee kwamen, en toegepast door de drie legermachten met goedkeuring van de katholieke hiërarchie, zoals Adolfo Scilingo verklaarde. Zijn verhaal geschiedde in een restaurant van het eiland Bali, in Indonesië, nadat zijn collega’s de Argentijnse dictatuur als "crimineel regime" hadden gekwalificeerd, gevoelig tema in het Koninkrijk der Nederlanden, door de zaak Jorge Zorreguieta, ex functionaris van dictator Jorge Rafael Videla en vader van een jonge vrouw die trouwde en kinderen kreeg met de kroonprins van Nederland. In tegenstelling met wat er in Argentijnse luchtvaartmaatschappijen gebeurt, die zich in de jaren ’80 voedden met militaire piloten en werktuigkundigen, twijfelden de Nederlanders niet om hem bij justitie aan te klagen. "Het was mijn verplichting als persoon en als wereldburger, legde Geert Jeroen Engelkes uit, ex-hoofd van Poch.

Het onderzoek van de officier van justitie Ward Ferdinandusse, dat een week werk betrok in Argentinië, leidde vorig jaar tot het verzoek tot aanhouding van federale rechter Sergio Torres, door de megazaak ESMA, die ervoor zich had verplaatst naar Nederland om de getuigen te horen. De arrestatie van Poch vond plaats in Spanje 22 september. 6 Oktober verklaarde hij tegenover Eloy Velasco, rechter van het nationaal gerechtshof. Hij zei dat "hij er niets te maken had" met de verdwijning van personen. Een dag erna in Madrid leverde de Argentijnse ambassade het diplomatieke aanhoudingsbevel dat het uitleveringsverzoek bekrachtigde en gisteren werd het goedgekeurd door de Spaanse regering.

De verdediging van Poch in Europa werd gevoerd door de strafadvocaat Gerard Spong, beroemd door de sponsoring van drugshandelaren, van de voetballer Patrick Kluivert in een verkrachtingzaak en van Bin Laden in een televisieshow. De strategie van Spong was bedoeld om de uitlevering naar Nederland voor elkaar te krijgen. De advocaat reisde naar Madrid en hij wandelde door de media om door te drammen over de verplichting van Nederland om de repatriëring van de piloot op te eisen. "En Argentinië zou hij vijf jaar zonder veroordeling kunnen zijn", waarschuwde hij, en hij dreigde met het aanklagen van de Minister van Justitie Hirsch Ballin, als voor het verzoek geen ruimte werd gemaakt. Hij voegde toe dat Poch marinepiloot was, maar alleen van gevechtsvliegtuigen. "In een straaljager passen alleen twee personen, alletwee piloot", zei hij.

De strategie betrok de vrouw van de marine-vlieger, Elsa Margarita Nyborg Andersen, die in gammel Nederlands een interview gaf in een televisieprogramma. "Mijn echtgenoot heeft nooit dat type vliegtuig gevlogen. Hij was nooit in de ESMA. We hebben altijd in Punta Indio en Bahía Blanca gewoond", zei ze, waarschijnlijk negerend dat de Marine, tijdens de dictatuur, loog tegen de families van de officieren en de onderofficieren over bestemmingen en missies. Ondanks dat ze toegaf dat Transavia twee jaar geleden Poch ondervroeg over de dodenvluchten, verzekerde ze dat de aanhouding "een verrassing was". De mevrouw accepteerde niet geïnterviewd te worden door deze krant. Twee weken geleden deed ze afstand van de " sensionalistische verslaggeving" van de zaak in Nederland en beloofde ze de striktheid van de aantekeningen van Página/12 te analizeren alvorens vragen te beantwoorden. Gisteren gaf ze de voorkeur geen commentaar te geven. Ze zei alleen dat ze niet kon praten op aanwijzing van de Argentijnse advocaat Gerardo Ibáñez, die zich al gepresenteerd heeft in de rechtbank van Torres met een machtiging van zijn nieuwe cliënt.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander