Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
De anatomische les
Ton Biesemaat

'A new tide of populism and nationalism threatens to undermine the EU's core principles of solidarity, tolerance and commitment to open society.', vindt ook Mabel van Oranje. De scalpel van Pro Republica peuterde eens onder deze pseudo-idealistische windbuil.

Mensen die kritisch staan ten opzichte van het koningshuis willen wel eens in de val trappen om te denken dat de familie net zo aftands is als het archaïsche instituut van de monarchie: een overleefd circus met gouden koets, paardengetrappel, hermelijnen mantel, sabels en meer antieke rituelen. Aanhangers van het koningshuis met een warm democratisch hart vinden datzelfde toneelstuk juist gezellig, want het zou een maatschappelijke band scheppen. Deze schijnbare meerderheid dicht de familie weinig formele macht toe, dus het kan allemaal ook geen kwaad. Beide partijen hebben echter ongelijk. De familie hanteert al lang modernere methodes en heeft haar tentakels in de moderne Europese netwerken en organisaties in de greep die ons leven steeds meer beheersen. Macht wordt uitgeoefend en verdeeld in de duistere netwerken en geformaliseerd in een democratisch toneelstuk dat onder de aandacht van het publiek komt via de massamedia die uiteindelijk ook in het bezit zijn van de happy few: de elite die de macht verdeelt en uitoefent.

Democratische controle en transparantie lijden door de constitutionele monarchie binnen de Nederlandse grenzen een mager bestaan. De schijnbare democratie als toneelstuk mag in de polder zelfs openlijk worden verkwanseld door middel van de staatsrechtelijke invloedssferen van de koning, maar de Nederlandse grenzen schermen ons niet af voor de macht van Brussel. En die invloed van Brussel - kijk bijvoorbeeld maar naar het Brusselse 'hamerstuk' van het miljardenpakket om noodlijdende Zuid-Europese staten overeind te houden - onttrekt zich, net zo goed als de Nederlandse constitutionele monarchie, aan vele democratische spelregels. Wij worden feitelijk bestuurd door een technocratisch Europees systeem dat gedomineerd wordt door een zich als elite beschouwende groep mensen (oligarchie). En in die groep is 'de familie' prominent vertegenwoordigd. Vaak zijn die netwerken gecamoufleerd als idealistische goede doelen of adviesorganen, die de beste democratische bedoelingen lijken te hebben. Aan de hand van het gangsterprinsesje Mabel en de invloedrijke denktank 'European Council on Foreign Relations' (ECFR) is de werkwijze van de familie goed te beschrijven.

Raadselachtig blijft de onweerstaanbare opkomst door de internationale netwerken van de zich zelf Mabel 'van Oranje' noemende gangsterprinses. Voor elke gewone sterveling zou het maatschappelijke zelfmoord zijn geweest als men in verband werd gebracht met drugsmaffia en wapenhandel. Maar Mabel liep er alleen maar wat averij bij op, zodat ze geen officiële reserve-kroonprinses werd. Blijkbaar werd Mabel door Beatrix zelfs zó gewaardeerd dat ze in Hare Grajesteits verlovingsjurk werd gesignaleerd. Internationaal gezien gaat het uitstekend met deze power lady en kan ze zich ook al lang weer met gemak presenteren op de jaarlijkse koekhapdag. De marmot wordt kritiekloos bewierookt door de propaganda.

De European Council on Foreign Relations (ECFR) is een pan-Europese denktank waarvan invloedrijke bestuurders en politici lid zijn. De strategische zienswijze van de ECFR is dat Europa met één stem haar buitenlandse beleid moet uitdragen. De afzonderlijke lidstaten van de EU hebben naar hun mening in de moderne wereld te weinig macht ten opzichte van de Verenigde Staten, Japan en de opkomende reuzen India en China. Dat is dus het beeld wat de ECFR uitdraagt. Maar als we onze scalpel ter hand nemen en beginnen met een incisie bij Mabel dan ontstaat er een ander beeld.

Het Open Society Institute (OSI) van de miljardair George Soros is een belangrijke financier van de ECFR. Mabel werkt al lange tijd samen met Soros. Soros is een omstreden speculant en zijn instituut wist in Oost-Europa behoorlijk wat macht te verkrijgen. Zo worden Soros en het OSI een belangrijke invloed toebedacht bij de oranje revolutie in de Oekraïne en de rozenrevolutie in Georgië. Beide omwentelingen waren destijds tegen het zere been van Poetins Rusland, dat haar invloedsfeer bedreigd zag door pro-Amerikaanse omwentelingen, waarbij we meteen op een belangrijk punt zijn aangeland.

Mabel is vice-president van de ECFR, en haar nauwe samenwerking met Soros is geen geheim. Formeel maakt Mabel geen deel uit van het koninklijk huis, maar in Moskou en bij de Russische geheime dienst FSB weten ze echt wel dat een gangsterprinses een belangrijke rol speelt bij een organisatie die bepaald geen vriend is van Ruslands belangen. In hoeverre schaadt het dan de Nederlandse belangen dat een lid van de koninklijke familie zich op deze manier profileert? Overigens is Mabel niet de enige van de familie die actief is via Europese machtsnetwerken. Constantijn, de broer van Willem-Alexander en Mabels Friso, werkt bijvoorbeeld bij Rand Corp. in Brussel, terwijl prinses Petra zich teveel mag bemoeien met de European Cultural Foundation (ECF). De voormalige anti-terrorisme coördinator van de EU, Gijs de Vries, is dan weer terug te zien bij zowel Mabels ECFR als Petra's Europese culturele club. En ook Soros vinden we, net als Gijs de Vries, weer terug bij het subsidiëren van artistiekelingen via Petra's Europese club.

De ECFR lijkt, als we met het scalpel verder snijden, bij deze autopsie een patent te hebben op het aantrekken van politieke dieren waar een verdacht luchtje omheen hangt: naast Mabel is de voormalige Duitse politicus en minister Joschka Fischer vice-president. Hij zal zich met zijn verleden wel op zijn gemak voelen bij Mabel en Soros. Want wat lezen we over de Vergangenheit van Joschka Fischer op zijn Duitse Wikipedia-pagina? Naast zijn bekende lidmaatschap van een gewelddadige Duitse extreem-linkse splintergroepering, waarbij Fischer een politieman mishandelde en verdacht werd van het gooien van brandbommen, werd zijn auto gebruikt bij het vervoer van wapens waarmee in 1981 een politicus vermoord werd. Wereldwijd speculeren om miljardenwinsten, drugs- en wapenhandel met een kroontje op en politiek geweld concentreren zich in de Europese burelen van de ECFR. Hoe gek wilt u het hebben?

Het kan nóg gekker.

Naast Soros is een andere financier van de ECFR de Italiaanse bank UniCredit. Deze bank heeft via een overname in onder andere Oostenrijk een krachtige positie opgebouwd in Oost-Europa en Turkije. Het kantoor van de ECFR in Rome huist ook gewoon in de burelen van UniCredit. Nu is de maffia een belangrijke economische activiteit geworden - neen, niet alleen in Italië - maar in heel Europa. Het is een miljardenindustrie, waarbij het geld witgewassen moet worden, waarbij onvermijdelijk veel banken betrokken zullen moeten zijn. In elk geval was de UniCredit één daarvan, zoals deze berichten aantonen, artikel 1 en artikel 2. UniCredit is één van de grootste banken in Bulgarije, een land waar misdaad en corruptie welig tiert. Op die buitenpost heeft de ECFR in Sofia ook een kantoor geopend. Want een Bulgaarse stichting is ook een financier van Mabels Europese idealisme.

Mijn handen, waarmee ik de scalpel hanteer, druipen inmiddels van de pus en etter. Ik kan de stank niet meer verdragen.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander