Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
All in the family
Ton Biesemaat

Het zal je familie maar zijn. Eén zoon getrouwd met een burgermeisje met een bedenkelijk verleden in de Amsterdamse penoze. Willem de Overbodige getrouwd met de dochter van een fascist. Zelf is het staatshoofd, zoals we nu wel allemaal weten, de dochter van een lid van de NSDAP, SS'er, landverrader, wapensmokkelaar en corrupte champagnedrinker. Bij deze familie kwam de uit de IRT-affaire en schandknapenmilieu bekende Mr. Frits Salomonson over de vloer. Ook de commissionair in wapens en straaljagers en steekpenningenjager Hans Teengs Gerritsen was als Oom Hans een geliefde huisvriend waar Willem de Overbodige als scholier geregeld zijn huiswerk kwam maken. Het zijn maar wat voorbeelden. Ik zou persoonlijk voor de achternaam Von Amsberg passen. Wellicht dat ze zich daarom liever 'Van Oranje' noemen?

En wat kwam ik nu weer in mijn archief tegen dat ik bijna was vergeten en opnieuw de familie beschadigt? Een korte notitie over een zekere Christine von Amsberg die een vriendin was van Reinhard Heydrich. Heydrich was één van de architecten van de Holocaust. Met zijn priemende staalblauwe ogen was deze SS'er ook hoofd van de Sicherheitsdienst die talloze burgers in het bezette Europa de dood injoeg. Christine von Amsberg of beter gezegd Martje-Christine von Amsberg komt in deel vijf van een oude BBC-documentaire aan het woord over Reinhard Heydrich. Dat was dus een sympathieke vent volgens deze mevrouw Von Amsberg. En warempel, ik vond de BBC-documentaire terug op het onvolprezen internet. Kijk, luister en huiver:Martje-Christine von Amsberg over Reinhard Heydrich, uit: 'The Road to Treblinka'.
Bekijk hier de gehele documentaire.

Martje-Christine von Amsberg vindt achteraf die Nazi's toch niet van die geschikte lui, maar tegelijkertijd blijkt uit de woorden van Frau von Amsberg ook weer niet dat ze bijster veel geleerd heeft van die nationaalsocialistische tijden.

In haar eerste huwelijk was ze getrouwd met de marine-officier Hans Fuchs. Die voer op het slagschip Graf Spee dat kort na het uitbreken van de oorlog in 1939 bij een treffen met de Britse marine door haar eigen bemanning werd afgezonken. Die zeeslag vond plaats in de monding van de Rio de la Plata tussen Argentinië en Uruguay. Hans Fuchs en de rest van de bemanning werd door het Argentijnse bewind geïnterneerd. Het Argentijnse bewind laat Fuchs en andere geïnterneerden in het geheim terugkeren naar Nazi-Duitsland.

Korvettenkapitein Hans Fuchs werkte na zijn Argentijnse avontuur als stafofficier bij de Kriegsmarine van het Derde Rijk. Heydrich was, voordat hij zijn huiveringwekkende en vooraanstaande positie binnen de SS veroverde, ook in dienst geweest bij de Kriegsmarine. Bovendien was hij in de reeds bloedige vooroorlogse SS-tijd een vriend van Herr und Frau Fuchs geworden. In haar tweede huwelijk werd Martje-Christine dan een von Amsberg. Ze trouwde na de oorlog met Joachim von Amsberg, dus dat mogen we die familie niet aanrekenen. Wat we Martje-Christine von Amsberg echter wél mogen aanrekenen, is dat ze Heydrich ook ver na de oorlog - zelfs publiekelijk voor de BBC-camera - zo'n toffe peer vond.

Net zoals dat mejuffrouw Zorreguieta er niets aan kan doen dat haar vader een fascist is maar ook geen verantwoordelijkheid er voor wil nemen, en zoals de Grajesteit er niets aan kan doen dat haar vader niet deugde maar dat stelselmatig weigert te erkennen. All in the family.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander