Pro Republica republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Achterkamertjesgekonkel
de webredactie

Willem-Alexander en Dan McNeill

Willem-Alexander in gesprek met de Amerikaanse commandant van de Isaf-troepen in Afghanistan.

In plaats van 'Achterkamertjesgekonkel' had dit artikel evengoed 'Argumenten voor de monarchie' kunnen heten. De monarchie betekent namelijk veel meer dan alleen maar een exotische hoeden en hoge hakken parade. De monarchie biedt nog veel meer dan hilarische glijpartijen door omhooggevallen snobs over hun eigen bananenschillen. De monarchie bezorgt ons nog véél meer dan de tenenkrommende taferelen, acute aanvallen van plaatsvervangende schaamte, en de laxerende werking van de aanblik van een gouden koets plus lakei - het valt allemaal in het niet bij de schier eindeloze mogelijkheden die de monarchie biedt wanneer het gaat om duister bestuurlijk gewroet, gelegaliseerde corruptie en oncontroleerbaar politiek gekonkel. Op regeringsniveau welteverstaan, want laten wij niet vergeten dat we het hier nog steeds hebben over het hoogste politieke ambt dat - reeds twee eeuwen - bekleed wordt door één familie, door een stelletje inhalige politieke hobbyisten.

Republikeinen heten azijnpissers te zijn. Kan zijn, maar áls dat zo is dan zijn wij er trots op. 'Republikeinen zeuren over iets onbelangrijks, zij maken zich druk om niets'. Enfin, u kent het wel: 'Laat die lui toch met rust, ze doen toch niemand kwaad'. Vooral dat woordje 'toch'. Maar republikeinen hebben ook nog eens de naam gevoelig te zijn voor samenzweringstheorieën. Laat het woord 'Bilderberg' vallen en je wordt als republikein meteen een beetje lacherig in de hoek gezet,- nog even en de koningin is eigenlijk een reptiel dat met haar UFO 's nachts haar onderdanen ontvoert en ze overdag heimelijk met chemtrails besproeit.
De noodzakelijke discretie rond het koninklijk handelen biedt hiertoe namelijk alle ruimte, immers, alles wat ze doen is per definitie geheim en speelt zich per definitie achter gesloten deuren af. Wat we wél te zien krijgen zijn zorgvuldig georkestreerde zwaai- en glimlachsessies, waarvan iedereen weet dat deze plastic vertoningen slechts een façade zijn.

Nou goed, hier hebt u er dan weer eentje van een conspiratieve azijnpisser op de redactie. Lees wel eerst dit artikel van Miranda Ungula nog even door. We weten niets, maar we vermoeden van alles.

 • Naar nu blijkt, heeft Nederland politieke steun gegeven aan een volkenrechtelijk illegale oorlog en zich dientengevolge in een gewapend conflict in Afghanistan gestort.

 • Verlenging van deze 'vredesmissie' was in het regeerakkoord uitgesloten.

 • Bij zijn aantreden als president gaf Obama aan in Irak te willen stoppen, maar de troepenmacht in Afghanistan daarentegen juist te willen versterken.

 • Willem-Alexander en Máxima gingen vorig jaar - voor of na het hossen met Armin van Buren ter gelegenheid van het feestje in New York - op de thee bij first lady Michelle Obama.

 • Wie wipte toevallig binnen? Meneer de president.

 • Aldus aanwezig: Barack en Michelle Obama, Willem de Overbodige met zijn geblondeerde Argentijnse.

 • Waar was Maxime Verhagen, de man die juist voor dit soort klusjes is aangesteld en die politiek aanspreekbaar is? Die zat op een keukenkrukje op de gang, want dit betrof een privébezoekje.

 • Waarover werd binnenskamers gesproken? Drie onderwerpen:

  1. Het Nederlands zorgstelsel, waar Obama zijn bewondering over uitsprak.

  2. De Nederlandse missie in Afghanistan, die Obama graag verlengd wilde zien.

  3. De Nederlandse aanwezigheid bij de G20-vergaderingen, waar Balkenende zo graag bij aanwezig zou willen zijn. Obama zegde toe zich hier persoonlijk voor te zullen inzetten.

 • Binnen twee weken begon de draaikonterij van Verhagen omtrent de verlenging van de missie. Thans is het punt bereikt dat de coalitiepartners CDA en PvdA openlijk vechtend over straat rollen. De vraag is inmiddels niet meer óf we doorgaan, maar hóe we doorgaan in Afghanistan.

Wat heeft Willem-Alexander daar eigenlijk besproken? Heeft hij wellicht - al dan niet in opdracht van Balkenende - gezegd: 'Ik word binnenkort staatshoofd in Nederland, en als hoofd van de regering ben ik tóch niet parlementair controleerbaar. Geef ons een plekje in de G20 en ik regel dat met die verlenging'? Heeft hij dát gezegd, of woorden van die strekking? Waar bemoeit hij zich überhaupt mee? We zullen het nooit weten, misschien als een hoogbejaarde Barack zijn politieke mémoires schrijft. Want:

 • Vraag het aan Willem-Alexander en je staat voor Balkenende.

 • Vraag het Balkenende en die verwijst je door naar zijn Minister van Buitenlandse Zaken, en:

 • Maxime Verhagen weet van niks, want het bezoekje van Willem-Alexander was immers privé.

De formule: schuif een politiek onschendbare notoire domoor voor je uit, laat hem achter gesloten deuren wat ritselen en noem het privé, en de rest gebeurt helemaal vanzelf. Volledig afgeschermd van het politiek bedrijf en immuun voor parlementaire controle zal en kan nooit iemand te weten komen welke afspraken er met de Amerikanen zijn gemaakt.

Altijd handig, zo'n monarchie.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander