Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Achter de vorstelijke ellebogen
de webredactie

1.
Soms, als de familie Van Amsberg zich een poosje gedeisd houdt, wil wel eens de indruk ontstaan dat er dan ook weinig rondom hen gebeurt. Niets is echter minder waar. Niet alleen hun politieke activiteiten spelen zich achter gesloten deuren af, ook hun private handel en wandel proberen zij aan het oog van de buitenwereld te onttrekken. De ene keer wat succesvoller dan de andere keer, maar in het algemeen staat het leger hielenlikkende lakeien rondom de familie borg voor een zekere mate van discretie. Nu is de scheiding tussen hun private en publieke domein al langer punt van discussie, want ofschoon de familie ongegeneerd en grenzeloos in de publieke middelen graait willen zij anderzijds zo min mogelijk met dat faciliterende publiek te maken hebben. Anders gezegd: wij mogen - moeten - voor ze betalen en vervolgens wegwezen. Wie verhaal wil halen gaat maar naar de premier, immers, zij zijn toch nergens verantwoordelijk voor. Nu is de term 'achter gesloten deuren' op zijn zachtst gezegd nogal eufemistisch uitgedrukt; beter zou zijn ronduit te zeggen dat de familie Van Amsberg het gewoon achter de ellebogen heeft. Voor hun politieke activiteiten ligt dat weliswaar in het irrationele leerstuk van de ministeriële verantwoordelijkheid verankerd, maar - wettelijk afgeschermd of niet - de hondsbrutale constitutionele staatsgreep die momenteel gaande is kan en mag gewoon niet door de beugel. Over dat onderwerp hebben wij in voorgaande artikelen reeds ruimschoots bericht en zullen dat voorlopig ook nog wel blijven doen.

 

2.

Persconferentie Balkenende 20-11-2009

Maar er is meer aan de hand, en wel tegelijkertijd. Door een verspreking van de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika bleek dat Willem-Alexander en Máxima tegen alle afspraken in tóch in Machangulo verbleven. Door het uitstekende speurwerk van de website geennieuws.com blijkt nu dat deze vakantiewoning inmiddels helemaal gereed is en volgens de toenmalige toezeggingen aan premier Balkenende nu zou moeten worden verkocht. Ofschoon wij reeds een akelig voorgevoel hadden over die verkoop, die immers aan iedere vriend of vage stichting zou kunnen zijn, zou het kroonprinselijk echtpaar op zeer eenvoudige wijze toch aan de voorwaarde tot verkoop kunnen voldoen en er tegelijkertijd toch vakantie kunnen vieren. Daar hoeft men geen afgestudeerd jurist voor te zijn. Opmerkelijker is echter de volslagen wartaal die de RVD in paniek uitslaat. Die benadrukt namelijk dat 'het kroonprinselijk paar premier Jan Peter Balkenende vorig jaar al had beloofd de villa pas weg te doen, wanneer deze is verkocht'. Leest u voorgaande zin nog maar eens op u uw gemak over, maar probeer 'm vooral niet te begrijpen: 'de villa wordt pas weggedaan wanneer deze is verkocht' betekent (vermoedelijk) zoiets als dat ik mijn fiets pas wegdoe wanneer ik 'm heb verkocht.
Hoe het wérkelijk zat hoort u in de eerste 15 seconden van de verklaring door Balkenende: nadat het huis is afgebouwd zal het worden verkocht,- dus niet 'wegdoen wanneer het is verkocht'.
Alle paniekerige wartaal van de RVD en de loslippige ambassadeur De Vos - die inmiddels ongenadig op zijn lazer zal hebben gekregen - ten spijt, is het leed al geleden en ligt alles nu open bloot op straat.

 

3.
Eikenhorst 3

Eén van de te slopen boerderijen voor de Zorreguieta-villa's

Begin vorig jaar werden wij reeds geattendeerd op een merkwaardig bericht over de wijziging van het bestemmingsplan van paleis Huis ten Bosch. Omdat het gerucht de ronde deed dat Máxima's ouders op het terrein zouden komen wonen namen wij contact op met de Gemeente Den Haag, maar opmerkelijker was de verkrampte reactie op nota bene de website van het koninklijk huis. Over die veronderstelling bestaat sinds gisteren eindelijk dan meer duidelijkheid: het wordt niet Huis ten Bosch, maar De Horsten. Hare Grajesteit laat daarvoor twee boerderijen slopen, zeer tegen de zin van het Cuypersgenootschap dat probeert de monumenten te behouden. De oorlogsmisdadiger Zorreguieta, wiens eventuele aanwezigheid op het bordes noch voor Mark Rutte, noch voor Job Cohen bezwaarlijk gevonden wordt, komt er gezellig bij wonen in Wassenaar. De traditie om politiek asiel te verlenen aan oorlogsmisdadigers houdt de familie aldus in ere.

En nu? Nu niks, want of Beatrix nu een constitutionele staatsgreep pleegt, Willem de Overbodige de zaak belazert of de familie onderdak verleent aan een oorlogsmisdadiger; wat men pas écht belangrijk vindt, is dat Hare Grajesteit vanmiddag het Nederlands elftal - pardon, oranje - ontvangt.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander