Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Ach Gossie...
de webredactie

Wat als een charme-offensief op de planning stond, liep door het onbedoeld kolderieke gedrag van meneer Van Amsberg uit op een zieligheids-offensief. Eerder dit jaar bleek dat immers een probaat middel om de populariteit van de familie enigszins, maar tijdelijk, op te kunnen vijzelen. En wij worden geacht daarin te trappen. Bij Pro Republica zijn we echter gewend de zaken onomwonden te benoemen zoals ze zijn:

  1. Wij wensen in het buitenland vertegenwoordigd te worden door mensen die wij daartoe gekozen hebben en die desgewenst daarop aan te kunnen spreken. Door wat de familie van dit staatsbezoek gebakken heeft stijgt ons het schaamrood naar de kaken. Het oer-Hollandse gezegde 'Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat' gaat voor deze familie bepaald niet op: ze kosten klauwen met geld en Nederland schaamt zich kapot.

  2. Bij beide commentaren wilden noch mevrouw Van Amsberg Sr. noch meneer Van Amsberg Jr. op de inhoud inzake het kroonprinselijke vakantiehuis ingaan, want dat 'zou aan de premier zijn'. Dat bevalt ons niet. Uit ervaring weten wij dat van de premier niets te verwachten valt. Daarom nodigen wij de familie vriendelijk doch met klem uit juist wél met de inhoud op tafel te komen, zodat wij daarop in kunnen gaan.

  3. 'Economische crisis en bezuinigingen hoeven niet noodzakelijkwijs te leiden tot een korting op het inkomen van de koninklijke familie', aldus mevrouw Van Amsberg. Daar zijn wij het volledig met mevrouw eens: ook zonder economische crisis en bezuinigingen dient het inkomen van de koninklijke familie drastisch en ingrijpend gekort te worden.

  4. Over de raadselachtige bewering van mevrouw Van Amsberg als zou 'in de familie altijd goed op de kosten gelet worden' tast Pro Republica vooralsnog in het duister. Een speciale studiecommissie onderzoekt thans of mevrouw wellicht de kosten van het aantal lakeien zou kunnen bedoelen. Suggesties van lezers zijn van harte welkom.

  5. Voor meneer Van Amsberg zou 'zijn werk in en voor Nederland het belangrijkste in zijn leven zijn'. Pro Republica worstelt met de vraag wat hij toch met 'zijn werk' zou kunnen bedoelen. Bovendien verblijft meneer te weinig in Nederland om verder nog enige waarde aan deze pathetische uitspraak te kunnen hechten.

  6. Meneer Van Amsberg 'heeft er slapeloze nachten van'. Dat geloven we niet. Meneer drukt zijn Machangulo-plannen vooralsnog gewoon door en heeft - zoals hij gewend is en wij van hem gewend zijn - lak aan alles en iedereen.

  7. Om zijn beweerlijke slaapstoornissen te verlichten, nodigt de heer Van Amsberg het voltallige parlement uit om ten paleize een vorkje mee te prikken. Behalve dat dit een sigaar uit eigen doos is, bevalt ons dit evenmin. De verklaring van de RVD dat deze invitatie 'uit belangstelling van de koningin is voor het hedendaags kamerlidmaatschap' wordt bij Pro Republica weggehoond. Politiek bedrijft men in een gezonde democratische rechtsstaat niet achter gesloten paleisdeuren, maar in alle openbaarheid.

  8. De media wordt ten aanzien van Machangulo verweten een onjuiste voorstelling van zaken te geven. Meneer Van Amsberg zélf is echter degene die het kritische rapport van Alessandra Soresina, nota bene voor zijn eigen stichting, achterhield en -houdt. Na kamervragen weigert ook de premier dit te overhandigen. Dus: hier met dat rapport, dan zullen wij het in alle openheid publiceren. Dan hoeft Van Amsberg niet langer te klagen over een onjuiste voorstelling van zaken en zijn mamma niet te smeken 'alstublieft' toch eerlijk over de zaak te berichten. Dit acht Pro Republica een gezonder slaapmiddel dan de parlementariërs persoonlijk te bespelen.

  9. Wij maken ernstig bezwaar tegen de wens 'in alle vrijheid te kunnen genieten en vakantie te vieren', althans, op de wijze waarop Van Amsberg dit meent te moeten doen. Dat is: vooralsnog ten koste en over de ruggen van de lokale Mozambikaanse bevolking (dit is door hemzelf te weerleggen door o.a. voornoemd rapport te overleggen), en 32 keer 'in alle vrijheid genieten en vakantie vieren' alleen al in 2008 is naar onze mening buiten elke proportie, schaamteloos, om niet te zeggen: ronduit pervers.

Zo is dat.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander