Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  
Sprookjes van Grote Broer en de draak
Reinaert Isengrim

Welkom in het rijk van Absurdistan, op één dag berichten de absurde gazetten over twee onderwerpen die alleen de bevolking van dit land van de omgekeerde waarheden aankan.

In Absurdistan verschijnt een krant die zich de krant van het volk noemt. Niet helemaal waar natuurlijk. In een ver verleden was het een courant voor de aanhangers van een sjamaan die geen seksuele omgang mocht hebben, plaatsvervanger van het grote opperhoofd was en zetelt in een land ver van Absurdistan. In woelige tijden zwoeren de journalisten de maagdelijke sjamaan af en omklampten ze een heilig boek dat kapitalen waard was. De aanhangers droegen baarden, sandalen, geitenwollen sokken en noemden zich progressief. Verblind door de glorieuze zonsopkomst marcheerden ze in de volle overtuiging van hun gelijk richting paradijs. Maar de weg was lang en onderweg kwamen er zijpaden naar tentjes met versnaperingen. Die zijpaden werden aanlokkelijker dan de zonsopkomst waar de rode haan kraaide. De aanvoerder van de journalistieke troep, ze noemden hem Grote Broer, kwam als eerste aan bij een paleis waar hij zich aan de roze champagne mocht laven. Grote Broer ontmoette ten paleize zijn tweede vader. Hij mocht aan het bureau vol met olifantjes zitten en tekende de sprookjes van Vader op. Als journalist vroeg je je niet af of Vader de waarheid vertelde. Grote Broer hoefde slechts vier jaar te wachten, roze champagne te drinken, in het pluche weg te zakken en de sprookjes te publiceren in zijn krant voor het volk na de dood van Vader. Nu gaat Grote Broer weg bij de courant en hij is het meest trots op zijn werk wat hij deed voor Vader in zijn paleis. Alleen in Absurdistan begrijpen ze dat. In al die andere ontevreden landen zouden ze Grote Broer uitgelachen hebben. Absurdistan, er is geen beter land in heel de wereld.

Absurdistan is zo fijn omdat er een lieve en wijze koningin over het land regeert. De bevolking kibbelt maar haar dynastie is de bindende factor in de maatschappij. Dat zegt haar hofnar en het gekke is dat in Absurdistan men dan niet lacht maar het gelooft. Het volk is zo dankbaar dat het de koningin een groene draak gaf. Het beest werd ouder en ouder. De galeislaven van Absurdistan moesten, zo vond het volk, de draak gratis wassen en eten geven. Het beest at wel tien keer meer dan een draak in Vergelijkistan maar dat vonden de mensen helemaal niet erg. De groene draak werd nog ouder en hij kon niet meer lopen. Zijn tanden vielen uit zijn bek. Het werd tijd voor een rollator en kunstgebit. Het Absurdistaanse volk wilde al weer de belasting verhogen om de geliefde koningin te helpen. Maar de koningin die het ook niet breed had -ze was miljarden kwijt geraakt met een spelletje poker- besloot haar volk voor zichzelf in bescherming te nemen.
'Geliefd volk', sprak ze, 'ik zal de rollator en kunstgebit zelf betalen. Doet gij dan uw plicht en betaal de vaste onderhoudskosten.' Het volk juichde en klapte.
'Lang leve de koningin! Hoezee voor Absurdistan! U bent zo goed majesteit dat wij u en uw kinderen eeuwig willen onderhouden. Moge uw vermogen aangroeien en wij, mensen van Absurdistan, willen daar geen belastingen over heffen.'
De koningin zat met haar gezin op de rollator die de groene draak moeizaam voortduwde door de straten van de hoofdstad. Het volk juichte maar zag niet dat zich donkere wolken samenpakten in het gezwerk. Het bliksemde €'s en $'s door de lucht. Maar nog even was het gejuich harder dan de naderende tempeest. In Absurdistan verstaat men slecht de tekenen des tijds.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander