Pro Republica  republiek republikanisme AERM logo
 
Voorpagina Archief Leo Brabanticus Media-archief Boekbesprekingen Contact Links Zoeken Colofon rss Favoriet Disclaimer    
 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.


Translate this page

Stuur dit artikel door    print-vriendelijke-versie
  

Frits WesterPolitiek verslaggever Frits Wester "weet bijna zeker dat 75 tot 80% van de kamerleden republikeins is, mits persoonlijk en in het geheim gevraagd, met alle ramen en deuren gesloten". Deze intrigerende uitspraak deed de ex-CDA(!) spin doctor gisteren in het televisieprogramma' De Nieuwe Wereld' van Max Westerman. Een opmerkelijk getal, waar kennen we die 80% toch van? Was dat niet van al die enquêtes die ons juist willen doen geloven dat dit percentage van de Nederlandse bevolking vóór de monarchie is? Hier kunnen twee verschillende dingen aan de hand zijn: ófwel Frits Wester weet niet waar hij over praat ófwel is er sprake van een gigantische discrepantie tussen de mening van het volk en de mensen door wie zij zich laten vertegenwoordigen in het parlement. Als verklaring voor de heimelijk gekoesterde republikeinse sentimenten meent Wester dat men 'het niet kan maken' hier ronduit voor uit te komen en 'dus naar buiten toe staat te juichen'.


Westers bewering staat in elk geval wel in het verlengde met wat onze secretaris Bob Elbracht na een lezing al eens meemaakte, toen VVD-kamerlid Van Beek hem op een informeel moment toevertrouwde dat 'als Nederland opgescheept zou zitten met iemand als de Belgische prins Filip we het heel snel eens zouden zijn'. De reden waarom zijn partij geen prioteit toekende aan die bestuurlijk zo onhandige monarchie werd verklaard als 'nu eenmaal de pragmatiek van het politiek bedrijf'. Overigens geldt dit niet alleen voor politici. Jeroen Snel, presentator van het EO-programma Blauw Bloed liet onze bestuurder Salima Belhaj ook eens weten dat hij 'het eigenlijk wel met haar eens was' - maar alleen wél nadat de microfoons in de radiostudio waren uitgeschakeld.

Stel nu eens dat Frits Wester het met zijn inschatting bij het rechte eind heeft, dan zitten we met de prangende vraag: wat is er toch aan de hand met de Nederlandse politici? Waarom spreekt men zich wél vrijelijk uit over allerhande gevoelige kwesties, zoals bijvoorbeeld de hypotheekrente-aftrek en het asielbeleid, maar 'kan met het niet maken' hardop in de Kamer over de monarchie te zeggen - zoals Wester zelf uitdrukt: 'Jongens, laten we hiermee stoppen'.

Zoals genoegzaam bekend wil het Nieuw Republikeins Genootschap van het troebele, geheimzinnige en ondemocratische monarchale relict af door een wettelijk benodigde tweederde meerderheid in de Staten-Generaal te behalen. Het is een haastwel surrealistische vaststelling dat die meerderheid in ieder geval in de Tweede Kamer dus alvast is bereikt, maar dat de dames en heren parlementariërs kennelijk van mening zijn 'dat zij het niet kunnen maken' hiervoor uit te komen.

Ten aanzien van de bovenstaande voorbeelden, komen hier dan de quiz-vragen:

  1. Wát precies kunnen de Tweedekamerleden 'niet maken' en tegenover wie niet? Wat denken ze dan wat er gebeurt als ze wél voor hun mening uitkomen?

  2. Hoe moet 'de pragmatiek van het politiek bedrijf' als mening, als een parlementair standpunt worden begrepen?

  3. Wat bedoelt Jeroen Snel met dat hij het 'eigenlijk' wel met ons eens is? Eigenlijk? Ja, eigenlijk - maar...? Maar wat?

Wie het weet mag het zeggen. Winnende inzendingen dingen mee naar een baantje als premier.

ProRepublica doet haar uiterste best om alle rechthebbenden van tekst- en beeldmateriaal
gebruikt op deze website te achterhalen en te vermelden. Eventuele rechthebbenden die niet
vermeld zijn kunnen zich wenden tot ProRepublica. Waar gebruik is gemaakt van materiaal
van derden hebben wij getracht te achterhalen bij wie de rechten liggen volgens de
wettelijke bepalingen. Desondanks kan het voorkomen dat het materiaal niet voor publiek
gebruik is vrijgegeven. Uiteraard zullen wij dit materiaal op verzoek zo snel mogelijk
verwijderen indien daarvoor gegronde redenen bestaan.

Reageren? Momenteel is het door een technische storing niet mogelijk te reageren. Hier wordt aan gewerkt. 
Wel is het mogelijk via email te reageren. Excuses voor het ongemak.
Om te reageren klikt u HIER.
republiek republikeins koningin beatrix monarchie vs republiek rijks voorlichtingsdienst prins willem alexander